Krimet islamofobike të urrejtjes në Kanada janë rritur me 71%

Një raport i fundit i publikuar nga Statistikat e Kanadasë tha se krimet e urrejtjes që synojnë komunitetet myslimane në të gjithë Kanadanë pësuan një rritje të konsiderueshme prej 71 përqind në vitin 2021.

Raporti i publikuar të martën vuri në dukje se kishte 144 sulme kundër myslimanëve në vitin 2021, një rritje nga 84 incidente të regjistruara në vitin 2020. Megjithatë, rritja e sulmeve u ul në krahasim me vitin 2019, kur kishte 182 raste që synonin komunitetin mysliman kanadez.

Në një postim në Twitter, Këshilli Kombëtar Kanadez i Myslimanëve (NCCM) tha se Shifrat e Statistikave të Kanadasë treguan një rritje dramatike të urrejtjes anti-myslimane në vitin 2021. Por ai tha se numri i krimeve të urrejtjes tejkalon shumë atë që shfaqen statistikat e krimeve të urrejtjes.

Rritja e sulmeve për shkak të islamofobisë gjatë vitit të kaluar ka përkuar me vrasjen e katër anëtarëve të familjes Afzaal në Londër, Ontario, nga Nathaniel Veltman. Ai e përplasi qëllimisht kamionin e tij në familjen Afzaal teksa ata kalonin rrugën.

Sipas një hetimi policor, sulmi ishte planifikuar dhe motivuar nga urrejtja, ndërsa kryeministri Justin Trudeau e quajti atë një sulm terrorist.

Raporti statistikor i Kanadasë shpjegon se ndërsa është sfiduese të lidhen incidentet e krimeve të urrejtjes të raportuara në polici me ngjarje specifike, mbulimi mediatik dhe diskursi publik padyshim mund të rrisë ndërgjegjësimin dhe reagimet negative nga njerëzit që ndajnë tipare urrejtjeje.

Sipas agjencisë, numri i krimeve të urrejtjes të regjistruara nga policia është rritur me 71 për qind që nga viti 2019. Viti i parë i pandemisë pa numrin më të lartë të krimeve të urrejtjes të raportuara nga policia që kur Statistikat e Kanadasë filloi të gjurmonte të dhënat në vitin 2009.

Pavarësisht se Kanadaja shihet nga bota e jashtme si një parajsë për multikulturalizmin, ekspertët thonë se vendi është përballur me një rritje të krimeve të urrejtjes kundër muslimanëve gjatë dekadave të fundit të shkaktuara nga retorika anti-muslimane nga politikanët dhe mediat.

Vitin e kaluar, NCCM lëshoi një sërë rekomandimesh prej 61 politikash për të gjitha nivelet e qeverisjes për të ndërmarrë veprime kundër islamofobisë pas mbajtjes së seancave konsultative me xhamitë dhe grupet e shoqërisë civile që përfaqësojnë myslimanët në të gjithë Kanadanë.

Qeveria kanadeze hapi më pas një aplikacion të vlefshëm për të luftuar islamofobinë në përgjigje të thirrjes së grupit të avokimit jofitimprurës. Roli i aplikacionit është të kontaktojë publikun dhe të këshillojë kryeministrin dhe qeverinë se si të luftojnë më mirë islamofobinë në vend.

Artikulli paraprakEkonomia qarkore, hap i rëndësishëm drejt zhvillimit të qëndrueshëm në vend
Artikulli tjetërPropozohet dyfishimi i tarifave të energjisë elektrike