Kazakistani: njerëz të varfër në një vend të pasur

Kazakistani po kalon këto ditë fazën më komplekse të historisë së tij politike moderne, pasi pakënaqësitë e popullit të grumbulluara prej kohësh u kthyen në një valë masive dhune.

Trazirat në vend filluan me protestat e pronarëve të makinave në provincën jugperëndimore të Mangistaut kundër një rritjeje të mprehtë të çmimit të gazit të lëngshëm të naftës, i cili përdoret si lëndë djegëse për automjetet. Sipas Shoqatës së Kompanive të Komplekseve të Energjisë të Kazakistanit, rreth 80 përqind e flotës së provincës përdor gazin si lëndë djegëse sepse është më e lirë se benzina.

Në vitin 2021, autoritetet kazake vendosën të liberalizojnë gradualisht çmimet në tregun e gazit të lëngshëm dhe të rrisin pjesën e gazit të lëngshëm të naftës (LPG) të shitur përmes platformave të tregtisë elektronike bazuar në ofertën dhe kërkesën, duke përfshirë stacionet e karburantit që ofrojnë LPG. Me fjalë të tjera, dihej se nga 1 janari 2022, 100 për qind e gazit të lëngshëm do të shitet përmes bursave (me përjashtim të një sërë kategorish).

Sidoqoftë, kalimi në çmimet e tregut, dhe kështu rritja e çmimit të një litri gaz të lëngshëm në të njëjtën zonë të Mangistaut nga 80 në 90 tenge në fund të vitit të kaluar në 120 tenge (afërsisht 0,28 dollarë) në fillim. Janari, habiti konsumatorët fundorë. Deri në mars të vitit 2021, ky rajon kishte një çmim maksimal të GLN-së në pikat e karburantit prej 50 tenge për litër, që ishte çmimi më i ulët midis të gjitha rajoneve të Kazakistanit.

Njoftimi i qeverisë për rritjen e çmimeve nxiti protesta në vend dhe sloganet dolën nga kërkesat për kthimin e çmimit të gazit në nivelin e mëparshëm e deri te shpallja e parullave politike që bënin thirrje për përmbysjen e regjimit në pushtet. Kjo situatë ngre pikëpyetje për shkaqet e varfërisë në këtë republikë të Azisë Qendrore, e cila është më e pasura me burime natyrore.

Ajo gjithashtu eksporton diamante

Sipas disa vlerësimeve, Kazakistani ka rezervat e dyta më të mëdha të uraniumit, kromit, plumbit dhe zinkut, rezervat e treta më të mëdha të manganit, rezervat e pesta më të mëdha të bakrit dhe ndër dhjetë rezervat kryesore të qymyrit, hekurit dhe arit, dhe gjithashtu është një eksportues diamanti.

Sipas Bankës Botërore, Kazakistani renditet i dhjeti në botë për sa i përket pjesës së kapitalit natyror jo të rinovueshëm (naftë, gaz dhe minerale) në pasurinë totale të vendit (rreth 27 përqind).

Në vitin 2020, gjysma e eksporteve totale të mallrave të Kazakistanit ishte naftë bruto me rreth 23.7 miliardë dollarë nga një total prej 47 miliardë dollarësh. Në Grupin OPEC Plus, pjesa e vendit në prodhimin e naftës është rreth 1.6 milionë fuçi në ditë, ose më shumë se katër për qind e prodhimit të përgjithshëm të grupit. Gjithashtu, eksportet e vitit të kaluar të gazit natyror arritën në 2.5 miliardë dollarë (sipas bazës së të dhënave Comtrade të OKB-së).

E shprehur në shifra, eksportet e mineralit të bakrit dhe produkteve të Kazakistanit në vitin 2020 vlerësohen në 4.25 miliardë dollarë, hekur dhe çeliku 3.18 miliardë dollarë, uranium 1.71 miliardë dollarë dhe 12 për qind të rezervave të uraniumit në botë. dhe renditet e para në botë për sa i përket e eksporteve të saj (sipas të dhënave për të njëjtin vit).

Para kësaj, Fondi Kombëtar i Kazakistanit, i cili menaxhon kompanitë më të mëdha shtetërore të vendit, zotëron rreth 40 përqind të PBB-së së vendit.

Ekonomia e Kazakistanit ka tërhequr gjithashtu dhjetëra miliarda dollarë amerikanë në investime të huaja direkte. Ky vend i pasur ka një reputacion të mirë në mesin e investitorëve si një partner i besueshëm që siguron stabilitet dhe bashkëpunim reciprokisht të dobishëm.

Nga ana tjetër, pabarazia në republikë po rritej vazhdimisht dhe grupet me të ardhura të ulëta ishin më të prekura nga shpërndarja e padrejtë e pasurisë, e cila çoi në një rritje të tensioneve sociale.

Një grevë mujore e punëtorëve të naftës në Zhanaozen në vitin 2011 përfundoi në përleshje që vranë 16 persona. Në kulmin e asaj atmosfere të tensionuar, qeveria mori një vendim të diskutueshëm për të rritur moshën e pensionit në 63 vjeç për burrat dhe gratë. Gjithashtu, pandemia e koronavirusit shkatërroi mitin e “paqes sociale” në Kazakistan, pasi shkalla e varfërisë vazhdoi të rritet, edhe sipas shifrave zyrtare.

Niveli i lartë i korrupsionit

Faktorët që kanë kufizuar rritjen e investimeve në ekonominë e Kazakistanit përfshijnë nivelet e larta të korrupsionit, mangësitë në pavarësinë e gjyqësorit dhe dobësinë e tij.

Edhe pse formimi i Këshillit Suprem të Reformës u njoftua pasi Nursultan Nazarbayev dha dorëheqjen si president, sipas opozitës kazake nuk pati reforma të dukshme gjatë asaj periudhe.

Pak para Vitit të Ri, paga minimale në Kazakistan (e konvertuar në dollarë) ishte më pak se 100 dollarë në muaj, më e ulët se në Kenia ose Pakistan. Paga minimale në vend nuk është rritur që nga viti 2018 dhe duket se vendimi për rritjen me 41 për qind (në rreth 137 dollarë) më 1 janar 2022 ka ardhur shumë vonë.

Dallime të mëdha

Përveç kësaj, Kazakistani ankohet për pabarazinë ndërmjet rajoneve. Pak vite më parë, GDP për frymë e provincës Atyrau (zona më e pasur në vend) ishte tre herë më e lartë se mesatarja kombëtare, ndërsa në Turkmenistan (rajoni më i varfër i republikës) ishte vetëm 33 për qind më i lartë se mesatarja, sipas Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim ) vitin e kaluar.

Sipas të njëjtit raport, ndryshimet në standardet e jetesës midis rajoneve në Kazakistan janë dy deri në tre herë më të mëdha se në vendet e mëdha të OECD me zona të ngjashme me popullsi të rrallë (p.sh., Kanada dhe Australi).

Në të njëjtën kohë, baza e burimeve të naftës dhe gazit në Kazakistanin perëndimor (Atyrau, Mangistau dhe Kazakistani Perëndimor), që e bën GDP-në për frymë më të lartë se mesatarja kombëtare, gjithashtu maskon pabarazitë e brendshme duke pasur parasysh numrin e kufizuar të punëtorëve me pagesë të lartë në sektorin e naftës. .

Demografia e protestës

Së fundi, aspekti demografik është gjithashtu një pjesë e rëndësishme e peizazhit social dhe politik në Kazakistan, ku një numër relativisht i madh i të rinjve. Mosha mesatare në vend është 30.7 vjeç, ndërsa në Rusinë fqinje, për krahasim, ajo moshë është rreth 40 vjeç.

Në vitin 2021, popullsia e Kazakistanit tejkaloi 19 milion banorë, dhe rritja natyrore është mesatarisht rreth 250 mijë njerëz që nga viti 2013. /tesheshi.com/

Nga: Fahim Sourani

Artikulli paraprakÇka pritet nga Gjykata Komerciale në Kosovë?
Artikulli tjetërThe Economist: “A do t’i rikthehet normalitetit ekonomia botërore në vitin 2022?”