IPKO-ja është gati për rrjetin 3G

Sektori i telekomunikacionit në Kosovë është në rritje të vazhdueshme, dhe si treg në zhvillim ka shumë potencial për t’u avancuar edhe më tej. Sfidë kryesore paraqitet krijimi i infrastrukturës së duhur ligjore. Kështu mendon Robert Erzin, drejtor ekzekutiv në IPKO. Ai nuk i frikësohet privatizimit të PTK-së dhe ardhjes së konkurrencës së re. Në intervistë për “Kohën Ditore” ai thotë se mirëpret zhvillimin e konkurrencës, por që ajo të jetë e ndershme në treg. Po ashtu ai tha se IPKO-ja është gati për rrjetin 3G. Raporti i IPKO-s me PTK-në thotë të jetë korrekt edhe pse prishja e marrëveshjes për shfrytëzimin e rrjetit optik i detyroi ata të ndërtojnë rrjet më vete. Erzin thotë se nuk ka vend për operatorë të tretë mobil. Pret që vitin e ardhshëm të ulen çmimet e telefonisë mobile.

Sipas tij, prej vitit 2007 e deri më sot IPKO ka investuar rreth 242 milionë euro në tregun kosovar, duke mbetur investimi më i madh i huaj direkt në Kosovë, ndërsa ky trend i rritjes së investimeve kapitale në treg po vazhdon ende, pasi që për dallim prej vitit 2011, kur ne kemi investuar 11.4 milionë euro, këtë vit ne do ta përmbyllim me 18.4 milionë euro investime, të cilat do t’i përdorim për të përfunduar projektin e fibrave optike në tërësi, zgjerimin e rrjetit fiks dhe mobil, përmirësimin e rrjetit dhe sistemeve të teknologjisë së informacionit, si dhe për të ofruar më shumë shërbime të reja, dhe shërbime me vlerë të shtuar.

Erzin sqaroi arsyet pse IPKO ndërtoi rrjetin e vet optik. Vendimi, tha ai, është marrë pas anulimit të marrëveshjes nga PTK-ja, sepse ne kemi menduar se rrjeti i fibrave optikë është i rëndësisë strategjike për ne, dhe se ne nuk mund të përballemi me kufizimet e planit të biznesit të një kompanie tjetër.

Erzin i tha “Kohës” se IPKO-ja mban 25 për qind të tregut të telefonisë mobile, apo përkthyer në numër të përdoruesve aktivë, ne kemi mbi 450.000 konsumatorë. Mirëpo këto shifra i referohen raportit të tregut të publikuar nga ART për tremujorin e fundit të vitit 2011, dhe me siguri se numri i konsumatorëve aktivë që ne kemi sot është më i madh se kaq.koha/kohaislame

Artikulli paraprakEgjipti kërkon 4.8 miliardë dollarë kredi nga FMN
Artikulli tjetër“Milionerët” ilegalë