Historia e TVSH-së

Historia e tatimit mbi vlerën e shtuar (TVSH) synon të studiojë evoluimin e saj me kalimin e kohës në vendet e ndryshme ku kjo taksë është e pranishme ose ka qenë në një moment.

Prandaj, ajo është një rrugë nga origjina e saj drejt arsyes së ekzistencës së saj, ose rëndësia e saj për sistemin tatimor.

Megjithatë, dhe para së gjithash, duhet të mbahet mend se TVSH-ja është një taksë indirekte e vendosur mbi prodhimin, trafikun dhe konsumin. Duhet të theksohet gjithashtu se ka ndryshime të konsiderueshme në varësi të vendit.

Historia e TVSH-së: Nga Egjipti në Traktatin e Romës

Duket se TVSH-ja, të paktën siç e njohim ne sot, është një evolucion i një takse tjetër që në të kaluarën vihej mbi shitjet.

Kjo ishte e zakonshme në Egjipt ose Athinë. Në mesjetë, në Francë, kishte një haraç të quajtur “baddie”. Ky ishte paraardhësi i alkabalës spanjolle, me origjinë myslimane.

Alcabala dhe “malote” ishin taksa indirekte të vendosura mbi transaksionet tregtare.

E dyta, përveç kësaj, ishte thelbësore për Thesarin Mbretëror Spanjoll në Amerikë, me Alfonso XI, në 1342, si mbështetës të saj.

Siç mund ta shohim, ato duken si paraardhës të qartë të TVSH-së.

Historia e TVSH-së: Nga Franca në botë

Origjina e TVSH-së siç e njohim sot ishte në Francë.

Ky vend europian filloi me një taksë prodhimi në vitin 1939. Megjithatë, është reforma tatimore e viteve 1953-1955 ajo që i lë vendin tatimit mbi vlerën e shtuar (TVSH).

Traktati i Romës i Komunitetit Ekonomik Evropian (KEE) e trajtoi atë si një nga taksat e tij thelbësore. Kjo rezultoi që pjesa tjetër e vendeve themeluese, duke përfshirë Holandën, Belgjikën, Luksemburgun, Italinë dhe Gjermaninë, e miratuan atë.

Historia e TVSH-së: Spanja dhe Amerika Latine

Kjo taksë mbërriti në Spanjë në vitin 1986, me hyrjen e saj në BEE.

Në fakt, ajo zëvendësoi një taksë tjetër indirekte, atë të përgjithshme të trafikut të biznesit. Në këtë mënyrë, ajo kopjoi pjesën tjetër të vendeve evropiane.

Nga ana tjetër, në vitin 1967 u përgatit raporti i Newmark-ut, i cili ishte bazë për harmonizimin e taksave në Evropë. Tre vjet më vonë, në vitin 1970, TVSH-ja arriti në Amerikën Latine. Kështu, Meksika, Kolumbia, Ekuadori, Bolivia, Kili, Peruja, Brazili, Argjentina dhe Uruguai krijojnë ligje për ta rregulluar atë.

TVSH: Shembuj nga disa vende

Për të përfunduar, le të shohim TVSH-në e disa vendeve në Amerikën Latine dhe Evropë.

Si shembull, ne rekomandojmë gjithashtu këtë renditje të publikuar në Economipedia. Krahasimi i paraqitur në tabelë është i vitit 2020 dhe ne kemi përfshirë vetëm disa vende.

Mund të shihet se ka vende si Gjermania, në Evropë, që kanë një normë më të ulët të TVSH-së së përgjithshme. Në Amerikën Latine do të ishte Meksika. Historia e TVSH-së na ka treguar se nga vjen dhe si ka ardhur tatimi që ne njohim sot./definebusinessterms/

Artikulli paraprakMuhammedi shembulli më i mirë i lidershipit moral- Prof. Dr. Hfz. Hajredin HOXHA
Artikulli tjetërShpenzimi i parasë për vetveten dhe të afërmit

Comments are closed.