Haxhi 2022: Maroku reagon ndaj rritjes së çmimeve!

Maroku reagon ndaj rritjes së çmimeve dhe kufizimit të moshës.
Shumë marokenë janë ankuar në mediat sociale për rritjen e dukshme të kostos së Haxhit të këtij viti.

Me shumë marokenë që ankohen për koston e lartë të Haxhit këtë vit. Ministri i Çështjeve Islame të Marokut ka thënë se ministria e tij nuk i ka shtuar asnjë “qindarkë” logjistikës së Haxhit, në një seancë parlamentare të hënën.

Haxhi në vitin 2018 në Marok u vlerësua në 46,551 MAD (4,704 dollarë), ndërsa tani vlerësohet në 63,000 MAD (6,405 dollarë).

Duke folur në një seancë dëgjimore në parlament të hënën, Ahmed Toufiq adresoi pyetje në lidhje me rritjen e çmimeve nga Haxhi i mëparshëm, si dhe kufizimin e sapo futur të moshës për pelegrinët.

Toufiq argumentoi se banesat në Mekë dhe Medinë – destinacionet kryesore për Haxh – nuk i kalonin çmimet e vitit 2019. Detajet e tjera janë shërbime “të panegociueshme”, shtoi ai, pa specifikuar natyrën e saktë të këtyre shërbimeve.

Ministri vuri në dukje se Haxhi është një shqetësim fetar, jo një çështje tokësore. Haxhi është i mandatuar në Kuran me një kusht: të jesh në gjendje të kryesh pelegrinazhin. Kjo do të thotë që, përveçse në gjendje të mirë shëndetësore për të kaluar ritualet e haxhit, pelegrinët myslimanë duhet të jenë në gjendje të përballojnë shpenzimet financiare të udhëtimit.

Pelegrinët marokenë do të paguajnë 6,405 dollarë për të kryer Haxhin në 2022.

Lidhur me çështjen e moshës, ministri tha se vendimi për të përjashtuar haxhinjtë mbi moshën 65 vjeç nga pjesëmarrja në Haxh ishte një vendim sovran i Arabisë Saudite. Ai shtoi se ky vendim vlen për të gjithë botën islame dhe jo vetëm për Marokun.

Meqenëse njerëzit mbi 65 vjeç janë më “të brishtë dhe të prirur për t’u sëmurë”, argumentoi Toufiq në justifikimin e kufizimit të moshës, ata mund të jenë në rrezik gjatë pelegrinazhit të gjatë.

Ai shtoi gjithashtu se nëse një grua ishte nën kufirin e moshës, ndërsa burri ishte mbi 65 vjeç, të dyve do t’u rezervohet një vend për sa herë që të hiqet kufiri i moshës në të ardhmen. Në Islam, gruaja nuk mund të shkojë në haxh pa burrin e saj.

Komentet e Toufiqit vijnë pasi shumë marokenë vazhdojnë të përdorin rrjetet sociale për të shprehur pakënaqësinë e tyre me rritjen e dukshme të çmimeve të Haxhit. Duke krahasuar koston e haxhit të këtij viti me vitet e mëparshme, shumë kanë frikë se Haxhi së shpejti do të jetë ekskluziv vetëm për njerëzit e pasur. /botaislame/

 

 

Artikulli paraprakIntelegjenca Emocionale
Artikulli tjetërSuksesi në biznes, këshilla nga sipërmarrësit më të famshëm