Gjiganti bankar zviceran: Po lind një rend i ri botëror!

Banka zvicerane e investimeve Credit Suisse ka paralajmëruar se tregjet financiare po përballen me një “rend të ri botëror” në mes të lëvizjeve agresive të disa bankave qendrore që po përpiqen të frenojnë inflacionin duke rritur normat e interesit referencë.

“Tregjet kanë rënë në një stuhi. Kemi inflacionin në rritje, normat më të larta të interesit dhe luftën në Ukrainë si faktorë që marrin taksën e investimeve. Kjo stuhi është intensifikuar ditët e fundit me njoftimin nga Rezerva Federale e SHBA për rritjen më të madhe të normës referencë e interesit që nga viti 1994 dhe lëvizjet e Bankës Kombëtare të Zvicrës, e cila ka kapur tregjet me politikën e saj agresive monetare”, tha Michael Strobaek, kreu i investimeve globale në Credit Suisse.

Sipas gazetës londineze Daily Telegraph, Strobaek ka shkruar në një dërgesë dërguar klientëve të tij, ndër të tjera, se ka pasur një “korrigjim” si në tregun e obligacioneve ashtu edhe në bursa, kështu që investitorët kanë mbetur pothuajse pa një strehë të sigurt.

“Edhe portofolet e diversifikuara mirë preken,” paralajmëroi ai.

“Së paku, kjo është një rivendosje e periudhës aktuale të normave ende të ulëta të interesit dhe një tranzicion në një epokë të normave të interesit globalisht më të larta për një politikë monetare të rehatshme”, tha Strobaek, duke shtuar se një nga pyetjet kryesore ishte se sa kohë do të merrte cikli i rritjes së normave të interesit dhe sa i fortë do të ishte ngadalësimi ekonomik.

Megjithatë, Strobaek beson se investitorët nuk duhet të humbasin shpresën dhe thotë se nuk do të rekomandonte largimin nga tregu në këtë kohë: “Është e lehtë të varësh këpucët në një kunj në kohët e turbulencave më të mëdha dhe të rreziqeve të perceptuara. Por unë besoj fuqishëm në situatën që nuk është aq e zymtë. Një nga parimet tona themelore të investimit është se ‘rrjedha e kohës në treg mbizotëron gjithmonë për një moment’ dhe kjo, për mendimin tim, duhet të zbatohet tani.”

Në të njëjtën kohë, menaxheri i fondit të fondit të obligacioneve Nomura Global Dynamic, Richard Hodges, beson se FED i SHBA-së po orkestron recesionin duke rritur normat e interesit dhe parashikon që tregu nuk do të rimëkëmbet derisa të përfundojë një politikë e tillë monetare.

“FED tani është fokusuar vetëm në uljen e inflacionit, kështu që ka vendosur të orkestrojë një recesion. Qëllimi i tyre është të ribalancojnë hendekun midis ofertës dhe kërkesës duke ulur kërkesën,” tha Hodges.

Mirëpo, ai ka edhe pak optimizëm dhe kërkon nga investitorët që të jenë të durueshëm, konkretisht të presin fundin e rritjes së kamatës, që sipas tij do të jetë një mundësi e pabesueshme për investitorët që të bëjnë para të mira. /tesheshi/

Artikulli paraprakVetëmashtrimi liberal
Artikulli tjetërKosovës i thellohet deficiti tregtar, brenda një viti rritet rreth 20 për qind