Gjermanët depozitojnë mbi 50 mln euro ‘para të pista’

Banka qendrore e Gjermanisë deklaron se ka marrë më shumë se 50 milionë euro pas përmbytjeve vdekjeprurëse të korrikut.

Bundesbank tha të mërkurën se ata ishin ‘përmbytur’ me qytetarë që kishin depozituar para të lagura në ujërat e përmbytjeve ose të kontaminuar me naftë, ujëra të zeza dhe baltë.

Banka tha se ata zakonisht marrin fatura të dëmtuara me vlerë rreth 40 milionë euro në vit. Paratë e dëmtuara thahen, përpunohen dhe më pas shkatërrohen në një qendër në Mainz që analizon paratë e falsifikuara dhe të dëmtuara, shtoi autoriteti. Qytetarët gjermanë që dorëzojnë kartëmonedhat e dëmtuara rimbursohen gjithashtu pa pagesë. Këtë vit, qendra ka marrë kartëmonedha me vlerë 51 milionë euro nga zonat e goditura nga përmbytjet në Gjermaninë perëndimore mes mesit të korrikut dhe fundit të gushtit.

 

Bundesbank tha se ka blerë tharëse për të përballuar fluksin e parave të pista, duke vënë në dukje se është e rëndësishme që ato të përpunohet shpejt para se të grumbullohen së bashku dhe të bëhen po aq të forta sa betoni. Më shumë se 180 njerëz vdiqën në Gjermani dhe qindra të tjerë u plagosën nga përmbytjet, të cilat gjithashtu morën jetë në Belgjikën fqinje.

Reshjet e dendura të shiut i kthyen përrenjtë e vegjël në përrenj të furishëm, duke fshirë shtëpitë, urat dhe makinat.

EURONEWS

Artikulli paraprakHapet aplikimi për shtesat e fëmijëve dhe pagesën e lehonave
Artikulli tjetërIphone 13/ Eventi i madh i Apple do të mbahet më 14 Shtator