Forbes: “5 kriptovalutat e 2022 ku mund të investoni me pak para”

Tregu i kriptomonedhave kapi rekorde përgjatë 2021 duke arritur një maksimum prej 2.3 trilion dollarësh në dhjetor. Aktualisht janë mijëra kriptomonedha në treg, të cilat ofrojnë shërbime të ndryshme, megjithatë më poshtë po rendimin pesë prej tyre, në të cilat mund të investohet edhe me shuma të vogla, duke marrë në konsideratë fakti se Bitcoin për shembull tani është mbi 40 mijë dollar dhe investimi i një sasie të vogël parash aty nuk të rikthen ndonjë fitim të madh.

1. ETHEREUM

Ethereum është kthyer në një konkurrent të denjë për Bitcoin duke marrë një pjesë të konsiderueshme të tregut.

Si një kriptomonedhë ashtu edhe një platformë blockchain, Ethereum është i preferuari i zhvilluesve të programeve për shkak të aplikacioneve të saj të mundshme, si të ashtuquajturat kontrata inteligjente që ekzekutohen automatikisht kur plotësohen kushtet dhe tokenat e pandryshueshëm (NFT).

Ethereum gjithashtu ka përjetuar rritje të jashtëzakonshme. Nga prilli 2016 deri në janar 2022, çmimi i saj shkoi nga rreth 11 dollarë në mbi 3,700 dollarë, duke u rritur mbi 33,500%.

2. Binance Coin (BNB)

BNB është një formë e kriptomonedhës që mund ta përdorni për të tregtuar dhe paguar tarifa në Binance, një nga shkëmbimet më të mëdha të kriptove në botë.

Që nga fillimi i tij në vitin 2017, Binance Coin është zgjeruar në të kaluarën thjesht duke lehtësuar tregtinë në platformën e këmbimit të Binance. Tani, mund të përdoret për tregtim, përpunim pagese apo edhe për rezervimin e udhëtimeve. Ajo gjithashtu mund të tregtohet ose shkëmbehet me forma të tjera të kriptomonedhës, si Ethereum ose Bitcoin.

Çmimi i saj në 2017 ishte vetëm 0,10 dollarë; deri në fillim janari 2022, ajo ishte rritur në rreth 520 dollarë, një fitim prej afërsisht 520,000%.

3. Terra (LUNA)

Terra është një platformë pagese blockchain për monedhat e qëndrueshme që mbështetet në mbajtjen e një ekuilibri midis dy llojeve të kriptomonedhave. Monedhat e qëndrueshme të mbështetura nga Terra, si TerraUSD, janë të lidhura me vlerën e monedhave fizike. Kundërpesha e tyre, Luna, fuqizon platformën Terra dhe përdoret për të grumbulluar më shumë monedha të qëndrueshme Terra.

Nga 3 janari 2021, kur çmimi i saj ishte 0,64 dollarë, Luna është rritur mbi 14,300% në 92,64 dollarë një vit më vonë.

4. SOLANA

Zhvilluar për të ndihmuar përdorimin e financave të decentralizuara (DeFi), aplikacionet e decentralizuara (DApps) dhe kontratat inteligjente, Solana funksionon në një mekanizëm unik hibrid i provës së aksioneve dhe të vërtetimit të historisë që e ndihmojnë atë të përpunojë transaksionet shpejt dhe me siguri. Kur u lançua në vitin 2020, çmimi i SOL filloi me 0,77 dollarë. Deri më 3 janar 2022, çmimi i tij ishte rreth 171 dollarë, një fitim prej më shumë se 22,000%.

5. CARDANO  (ADA)

Disi më vonë në skenën e kriptove, Cardano shquhet për përqafimin e hershëm të vërtetimit të provës së aksioneve. Kjo metodë përshpejton kohën e transaksionit dhe ul përdorimin e energjisë dhe ndikimin mjedisor duke hequr aspektin konkurrues dhe zgjidhjen e problemeve të verifikimit të transaksionit të pranishëm në platforma si Bitcoin.

Cardano ka pasur rritje relativisht modeste në krahasim me monedhat e tjera të mëdha kripto. Në vitin 2017, çmimi i ADA ishte 0,02 dollarë. Që nga 3 janari 2022, çmimi i saj ishte 1,34 dollarë. Kjo është një rritje prej 6600%. /abcnews/

Artikulli paraprakSi ta kursejmë rrymën elektrike?
Artikulli tjetërÇka pritet nga Gjykata Komerciale në Kosovë?