FMN: Ekonomia e Kosovës ka treguar elasticitet përballë rritjeve të fundit të çmimeve

Zëvendësdrejtori menaxhues i Fondit Monetar Ndërkombëtar, Bo Li, ka treguar përshtypjet e tij pas vizitës dyditore që zhvilloi në Kosovë.

Ai ka thënë se ekonomia e Kosovës ka treguar elasticitet të konsiderueshëm përballë goditjeve që vijnë nga pandemia dhe rritjeve të fundit të çmimeve të mallrave, njofton Klan Kosova.

“Autoritetet u janë përgjigjur me shpejtësi këtyre goditjeve, duke përfshirë një program vaksinimi shumë të suksesshëm që lejoi që udhëtimet e diasporës të rifillonin vitin e kaluar. Thënë kështu, ndërsa momenti nga rimëkëmbja e vitit të kaluar është ende i fortë, rritja e çmimit të energjisë e shkaktuar nga lufta në Ukrainë dhe kushtet më të vështira financiare globale do të ndikojnë në mënyrë të pashmangshme në kërkesën dhe aktivitetin ekonomik në vitin 2022”.

Më poshtë mund ta lexoni deklaratën e tij të plotë:

“Ka qenë kënaqësi të vizitoj Kosovën si Zëvendësdrejtor menaxhues i FMN-së. Dëshiroj të falënderoj autoritetet për mikpritjen e tyre të ngrohtë. Kjo ka qenë një mundësi për mua që të mësoj më shumë për kushtet ekonomike dhe financiare të Kosovës, si dhe të riafirmoj përkushtimin e FMN-së ndaj Kosovës dhe të thelloj miqësinë tonë”.

“Unë largohem nga Kosova shumë i inkurajuar nga takimet e sinqerta dhe konstruktive që kam mbajtur, jo vetëm me qeverinë dhe autoritetet, por edhe me sektorin privat dhe shoqërinë civile të vendit, të cilat më dhanë njohuri të paçmueshme, ndër të tjera, për mundësitë në rritje, për të rinjtë dhe rritjen e rolit të gruas në ekonomi”.

“Ekonomia e Kosovës ka treguar elasticitet të konsiderueshëm përballë goditjeve që vijnë nga pandemia dhe rritjeve të fundit të çmimeve të mallrave. Autoritetet u janë përgjigjur me shpejtësi këtyre goditjeve, duke përfshirë një program vaksinimi shumë të suksesshëm që lejoi udhëtimet e diasporës të rifillonin vitin e kaluar. Thënë kështu, ndërsa momenti nga rimëkëmbja e vitit të kaluar është ende i fortë, rritja e çmimit të energjisë e shkaktuar nga lufta në Ukrainë dhe kushtet më të vështira financiare globale do të ndikojnë në mënyrë të pashmangshme në kërkesën dhe aktivitetin ekonomik në vitin 2022”.

“Në takimet me autoritetet dhe përfaqësuesit e sektorit privat, ne diskutuam për sfidat afatshkurtra të Kosovës, duke përfshirë çmimet më të larta të ushqimit dhe energjisë, kushtet më të shtrënguara financiare globale dhe perspektivën më të dobët të rritjes për Evropën dhe botën. Gjithashtu diskutuam për sfidat afatgjata, si forcimi i mjedisit të punësimit dhe biznesit, si dhe rritja e efikasitetit dhe efektivitetit të buxhetit. Në takimet e mia kam theksuar se ruajtja e politikave të shëndosha makroekonomike dhe stabiliteti financiar, forcimi i infrastrukturës arsimore, shëndetësore dhe ekonomike, veçanërisht në fushën e energjisë, si dhe avancimi i zbatimit të reformave strukturore do të jenë thelbësore për rritjen e potencialit të Kosovës dhe tërheqjen e drejtpërdrejtë të investimeve të huaja”.

“Mezi pres që të vazhdojmë të forcojmë marrëdhëniet tona me Kosovën dhe po largohem me një depo kujtimesh të bukura për vendin dhe njerëzit e tij mikpritës”.

Artikulli paraprakProcesi i menaxhimit të shitjeve
Artikulli tjetërSi të silleni në 3 muajt e parë të punës