Flluska identitare dhe pasojat psikologjike të rrjeteve sociale tek të miturit

Fenomeni, që njihet si ‘flluska identitare’, tregon për lidhjen e përdoruesve të rrjeteve sociale me botën virtuale dhe për ndryshimet e tyre iluzive, për pasimin e vlerave dhe parimeve të jashtme të përcaktuara dhe të kufizuara ndaj mënyrës se si ata mendojnë dhe sillen me të tjerët me qëllim arritjen e pëlqimeve, reagimeve dhe opinionit të mirë.

E gjitha kjo shkakton trysni të madhe psikologjike ndaj individëve sidomos të miturve për shkak të rritjes së nivelit të stresit që shkaktojnë rrjetet sociale, si: ekspozimi ndaj bullizmit elektronik, ndaj krahasimeve toksike, pagjumësisë dhe reagimeve jo ‘face to face’.

Këto përbëjnë pasoja negative për shëndetin mendor të të miturit, pasi ata gjenden në një moshë që kanë nevojë të madhe për prindërit, edukatorët dhe këdo që posedon aftësi për ndërtimin e personalitetit vigjilent, mendimit dhe psikologjisë së duhur. Në lidhje me këtë psikologu i specializuar në teknologjinë e informacionit (IT), Igor Pantic, thotë:

“Përdorimi i gjatë i rrjeteve sociale, siç është Facebook, etj., mund të të ekspozojnë dhe të të lidhin me simptoma depresioni.”

📚 “Hajdutët e shëndetit mendor” fq. 77.

Artikulli paraprakOferta ekonomike që Rama u bëri shqiptarëve të Greqisë
Artikulli tjetërMbretërimit 165-vjeçar të naftës po i vjen fundi, a do të mund të jetojmë ndonjëherë pa të?