EVROPA NDALON PËRDORIMIN E LLAMBAVE TË ZAKONSHME

Në Evropë është vënë në zbatim vendimi për mos përdorimin e ampulave normale.

Komisioni i Bashkimit Evropian, duke filluar nga data 1 shtator 2012 gjatë një periudhe kohore që do të zgjasë 3 vjet kishte vendosur që të ndalojë përfundimisht përdorimin e llambave të zakonshme të cilat konsumojnë më shumë energji.

Vendimi ka hyrë dje në fuqi.

Së bashku me eliminimin e llambave të zakonshme vendin e tyre e kanë zënë ampulat e reja të cilat kursejnë energjinë.

Por llambat e reja kanë edhe një problem. Duke qenë se ato kanë përbërje merkuri në vend të dobisë sjellin më shumë dëme për ambientin.

Ampulat e kursimit të energjisë lejohet të kenë deri në 5 miligramë merkur por kjo lëndë edhe pse në sasi të vogla është shumë e dëmshme dhe toksike. Për këtë arsye llambat e reja ashtu si edhe bateritë duhet të hidhen veçantë nga mbeturinat e tjera.

Specialistët thonë se në rast se llambat e reja thyhen gjatë montimit atëherë, për shkak se ato përhapin gazra toksike, ambientet e brendshme duhen ajrosur menjëherë./trt/kohaislame

Artikulli paraprakSa i kanë pagat vjetore ministrat?
Artikulli tjetërIraku me rekord të eksportit të naftës