Energjia, ç’synohet nga era dhe dielli deri 2030-ën?

Avancimi drejt një burimi të ri klimatik me çmime më të ulëta

Rritja eksponenciale e sektorit do të thotë se projektet e energjisë së erës dhe diellore mund të gjenerojnë të paktën 33 përqind të energjisë elektrike globale, nga 12 përqind tani.

Energjia e erës dhe energjia diellore janë në rrugën e duhur për të zënë më shumë se një të tretën e burimeve të energjisë elektrike deri në vitin 2030, sipas një raporti nga Instituti Amerikan Rocky Mountain (RMI).

Sulltan al-Jaber, president i samitit të ardhshëm të Kombeve të Bashkuara për klimën COP28, ka bërë thirrje për një trefishim të prodhimit të energjisë nga burimet e rinovueshme deri në vitin 2030 për të reduktuar emetimet e gazeve serrë dhe për të kontribuuar në objektivat klimatike të Parisit 2015.

Rritja eksponenciale e sektorit do të thotë se projektet e energjisë së erës dhe diellore mund të gjenerojnë të paktën 33 përqind të energjisë elektrike globale, nga 12 përqind tani.

Kjo do të bënte të mundur reduktimin e përdorimit të lëndëve djegëse fosile për të marrë energji dhe për ta bërë energjinë më të lirë, transmeton Reuters.

Kërkimi i zgjidhjeve për ndryshimin e klimës

RMI, një organizatë jofitimprurëse amerikane për energjinë e pastër, kreu hulumtimin në partneritet me Fondin e Tokës prej 10 miliardë dollarësh, të themeluar nga pronari i Amazon, Jeff Bezos, për të ndihmuar në gjetjen e zgjidhjeve për ndryshimin e klimës.

Çmimi i energjisë diellore, që është tashmë forma më e lirë e prodhimit të energjisë, do të bjerë në 20 dollarë për megavat-orë (MËh), nga rreth 40 dollarë që është tani, pret RMI.

“Përfitimi nga zhvillimi i shpejtë i burimeve të rinovueshme është siguria dhe pavarësia më e madhe e energjisë, plus deflacioni afatgjatë i çmimit të energjisë, sepse sa më shumë teknologji të përdorni, aq më e lirë është ajo”, tha Kingsmill Bond, një zyrtar i lartë i RMI. /tesheshi.com/

Artikulli paraprakBanka Botërore: Ja ç’po ndodh botës në ekonomi
Artikulli tjetërArabia Saudite blen dronë Bayraktar, pronari i kompanisë: Kontrata më e madhe në histori të Turqisë