Eksportet e Kinës janë në kolaps

Zyrtarët doganorë njoftuan të mërkurën në Pekin se eksportet në dollarë amerikanë ranë me 8.7 për qind në nëntor në krahasim me të njëjtin muaj të vitit të kaluar. Ishte rënia e dytë mujore radhazi dhe leximi më i keq që nga shkurti i vitit 2020.

Importet ranë me 10.6 për qind dhe për rrjedhojë edhe shumë më tepër se parashikimet e ekspertëve. Me një minus prej 9.5 përqind, tregtia e jashtme u zhvillua edhe më keq se rënia prej 9.3 përqind në fillim të pandemisë në maj 2020.

Perspektivat janë të zymta

Arsyeja kryesore për rënien e eksporteve është kërkesa e dobët globale për shkak të inflacionit të lartë dhe çmimeve të energjisë si rezultat i luftës së agresionit rus në Ukrainë.

Por ndërprerja e zinxhirëve të furnizimit në Kinë për shkak të kufizimeve që rezultojnë nga politika e rreptë e Kinës me zero Covid po e bën gjithashtu më të vështirë prodhimin.

Eksportet ka të ngjarë të tkurren më tej në tremujorët e ardhshëm, tha në një deklaratë Julian Evans-Pritchard, ekonomist në firmën e kërkimit ekonomik Capital Economics. Lehtësimi i koronavirusit në Kinë do të sillte një nxitje të kufizuar, pasi prodhuesit më pas mund të prodhojnë përsëri me më shumë siguri. Megjithatë, shumë më vendimtare është rënia e kërkesës si pasojë e rënies ekonomike globale.

Bllokimet e përhapura dhe kriza e vazhdueshme e pasurive të paluajtshme po rëndojnë ekonominë e dytë më të madhe. Kjo zbut edhe kërkesën e brendshme, çka shpjegon edhe rënien e importeve. Në tetor, importet ranë me 0.7 për qind, ndërsa eksportet ranë me 0.3 për qind për herë të parë në më shumë se dy vjet.

Eksportuesit gjermanë janë gjithashtu të prekur

Rënia e tregtisë së jashtme kineze po prek edhe eksportuesit gjermanë. Eksportet gjermane drejt Kinës ranë me 17.5 për qind. Eksportet e Kinës drejt Gjermanisë gjithashtu ranë me 14.4 për qind. Rënia e eksporteve kineze në SHBA ishte edhe më e madhe, me 25.4 për qind, ndërsa Kina importoi 7.3 për qind më pak nga SHBA.

Sipas ekspertëve, dobësimi i ekonomisë kineze do ta ketë të vështirë të përballojë rënien e tregtisë së jashtme, sepse rritja e eksporteve ka qenë një shtyllë e rëndësishme e ekonomisë kineze që nga fillimi i pandemisë pothuajse tre vjet më parë. Ekspertët kanë pritur prej disa kohësh që qeveria do të humbasë qartë objektivin e rritjes prej 5.5 për qind për këtë vit.

Me bllokimet – të cilat grupi financiar japonez Nomura vlerëson se kanë prekur qytete dhe rajone që kontribuojnë deri në një të pestën e produktit të brendshëm bruto në kohë normale – ekonomia nuk ka gjasa të jetë rritur shumë në nëntor.

Vetëm pak më shumë se dy për qind priten për tremujorin e katërt. Pas rritjes prej 8.1 përqind në vitin e kaluar, Banka Botërore pret vetëm një rritje prej 2.8 përqind në Kinë këtë vit.

Për të stimuluar ekonominë, qeveria kineze ka investuar sërish shumë në infrastrukturë, ka ulur normat e interesit, ka dhënë zbritje tatimore dhe ka bërë më të lehtë blerjen e pasurive të paluajtshme. Megjithatë, vala më e madhe e infeksioneve me korona në Republikën Popullore që nga fillimi i pandemisë pothuajse tre vjet më parë dhe kufizimet e mëposhtme kryesisht zero-Covid kanë kufizuar efektivitetin e masave stimuluese.

Byroja Politike dëshiron të “optimizojë” politikën e Koronës

Pak javë më parë, dhe veçanërisht pas valës së protestave të mëdha kundër masave të ashpra Covid në fund të nëntorit, autoritetet prezantuan lehtësimin e parë të karantinës dhe testimit të detyrueshëm. Në këtë mënyrë personat e infektuar mund të izolohen edhe në shtëpi.

Për më tepër, një numër metropolesh nuk kërkojnë më teste aktuale negative PCR në shumë vende – si në hyrjet e supermarketeve dhe komplekseve të banimit.

Një lehtësim i tillë duhet të vijë tashmë në mbarë vendin. Udhëzimet e reja nga Komisioni Kombëtar i Shëndetit (NHC) përcaktojnë, ndër të tjera, që njerëzit e infektuar pa simptoma ose të lehta mund të “izolohen përgjithësisht në shtëpi”. Vendi gjithashtu dëshiron të zvogëlojë shtrirjen dhe shpeshtësinë e testeve të koronës.

Ekspertët presin që lehtësimi i ekonomisë do të ndihmojë në planin afatgjatë .

Siç shkruan Der Spiegel, pas një takimi mbi politikën ekonomike të kryesuar nga kreu i shtetit dhe partisë Xi Jinping një ditë më parë, Byroja Politike theksoi në një deklaratë të mërkurën se donte të ndiqte “stabilitetin”.

Masat për parandalimin e infeksioneve masive me korona dhe kontrollin e virusit duhet të “optimizohen”. Është e rëndësishme të forcohet fuqishëm besimi në treg dhe të stabilizohet rritja, punësimi dhe çmimet.

Banka Botërore sheh probleme më të thella

Megjithatë, Banka Botërore bën thirrje për reforma të mëtejshme strukturore dhe paralajmëron për rreziqe financiare.

“Në periudhën afatmesme, ekonomia e Kinës është ende përballë një rënie strukturore,” thuhet në një analizë./shqip/

Artikulli paraprakEdhe recesioni mund të mos e ulë inflacionin në Europë
Artikulli tjetërPse mbi 400 miliardë dollarë janë fshirë nga vlera e industrisë së teknologjisë europiane në 2022?!

Comments are closed.