Ekonomia dhe teknologjia në histori

Historia e teknologjisë përbëhet nga tërësia e fakteve dhe ngjarjeve relevante që janë mbledhur në fushën teknologjike.

Me fjalë të tjera, bëhet fjalë për përzgjedhjen e momenteve dhe momenteve në mënyrë kronologjike që kanë qenë të rëndësishme gjatë rrjedhës së historisë njerëzore.

Historia në përgjithësi përdoret për të mbledhur veprime dhe ngjarje të rëndësishme nga e kaluara për të mësuar përmes tyre. Në këtë rast, teknologjia ka qenë kyçe në përcaktimin e epokave të qenies njerëzore, duke i emërtuar ato në bazë të shkallës së inovacionit teknologjik.

hembuj të rasteve që mbajnë një emër të drejtpërdrejtë në varësi të shkallës teknologjike janë Epoka e Gurit ose Epoka Moderne.

Kohët dhe epokat në historinë e teknologjisë

Në rrjedhën e historisë, ngjarjet më të rëndësishme teknologjike të çdo epoke janë si më poshtë:

 • Parahistoria-Paleolitike. Kjo herë është e para nga e cila ka prova, momenti kryesor teknologjik ishte aftësia për të zhvilluar aftësi të caktuara në nivelin e muzikës dhe gdhendjeve parahistorike.
 • Prehistoria-Neolitike. Ishte hapi tjetër, ai përfshinte përdorimin e blegtorisë dhe bujqësisë si metoda jetese në dëm të gjuetisë dhe stilit nomad.
 • Parahistoria-Epoka e bakrit-bronzit-hekurit . Megjithëse janë tre mosha të ndryshme nga njëra-tjetra, përparimet teknologjike përmblidhen në krijimin e mjeteve të luftës dhe gjuetisë të prodhuara nga bakri, bronzi ose hekuri.
 • pleqëria. Kjo moshë është e një rëndësie jetike, pasi është arsyeja pse po lexoni artikullin tonë tani, shkrimi po zhvillohet!
 • Mesjeta. Përkundër faktit se në epokën e lashtë u zhvilluan qytetërimet e para të mëdha të sunduara nga qytete të mëdha. Shfaqen universitetet e para.
 • Epoka moderne. Vetëm në fillim të Epokës Moderne praktikisht e gjithë bota është eksploruar falë përparimeve në teknologjinë detare. Në fillim të kësaj kohe u shpik shtypshkronja, e cila ishte kyçe në shpërndarjen e informacionit dhe njohurive.
 • Epoka bashkëkohore. Jemi zhytur në këtë epokë, e cila karakterizohet nga revolucionet industriale dhe teknologjike që ka. Shpikja e automobilit, rrjeti i internetit apo robotika janë faktorë që identifikohen me këtë moshë në nivel teknologjik.

Ekonomia dhe teknologjia në histori

Ekonomia ka evoluar ose nga tendencat e kohës, ose nga përparimet teknologjike. Këto përparime nuk kanë qenë gjithmonë drejtpërdrejt, por më tepër në seksione specifike të kësaj disipline.

Pas një kronologjie të ngjashme me pjesën e mëparshme, momentet më të rëndësishme në historinë e teknologjisë që kanë një ndikim kyç në ekonomi janë si më poshtë:

 • Parahistoria. Ndërsa moshat e ndryshme ndoqën njëra-tjetrën, shkëmbimet e drejtpërdrejta ose shkëmbimi ishin burimi kryesor i blerjes dhe marketingut në nivel lokal.
 • pleqëria. Në këtë epokë, u zhvillua një lloj shkëmbimi që do të hidhte themelet për shpikjen e parasë, pasi filloi me përdorimin e metaleve dhe gurëve të çmuar si monedhë.
 • Mesjeta. Lindi një klasë e re shoqërore që do të ketë një rol themelor në të ardhmen e ekonomive kombëtare, borgjezia.
 • Epoka moderne. Krijohen bankat e para moderne dhe po hidhen hapat e parë në krijimin e tregjeve të rregulluara.
 • Epoka bashkëkohore. Përparimet teknologjike janë të një rëndësie jetike në ekonomi pasi bota është e ndërlidhur në mënyrë dixhitale. Është zhvilluar monedha virtuale më e rëndësishme deri më sot, bitcoin.

Siç mund ta shohim, historia e teknologjisë shënon kryesisht përparimet e epokave përgjatë historisë sonë.

Artikulli paraprakVlera e tregut të Turkish Airlines tejkalon Lufthansa-n gjermane
Artikulli tjetër“Kosovës i duhen edhe 30 vjet për t’i arritur të ardhurat e disa shteteve si Çekia dhe Sllovenia”

Comments are closed.