E vërteta se pse Bill Gates vazhdon të blejë kaq shumë tokë bujqësore

Bill Gates nuk mund të bëjë asgjë pa tërhequr vëmendjen konspirative të përdoruesve të internetit. Një nga teoritë më shumëngjyrëshe ka të bëjë me interesin e çuditshëm të Gates për bujqësinë e SHBA-së, me thashetheme të shtumta që thonë se ish-CEO i Microsoft zotëron mbi 80 % të tokës bujqësore në Shtetet e Bashkuara.

E mahnitshme, nëse është e vërtetë, por nuk është absolutisht kështu. Në një Reddit “Ask Me Anything” (AMA) javën e kaluar, Gates bëri edhe një herë një pyetje në lidhje me pronat e tij AG dhe deklaroi se ai në fakt zotëron vetëm 1/4000 të të gjithë tokës bujqësore në SHBA, ose rreth 270,000 hektarë të shpërndarë në 18 shtete të ndryshme. Edhe pse nuk është afër 80 % e tokës bujqësore në SHBA, është ende pak më shumë se një e treta e shtetit të Rhode Island, një shumë befasuese për një person dhe e mjaftueshme për ta bërë Gates pronarin më të madh të tokës në SHBA.

Pra, pse Bill Gates dhe miliarderë të tjerë si ai, vazhdojnë të blejnë kaq shumë tokë bujqësore?

Disa ekspertë kanë vënë në dukje iniciativat e njohura të qëndrueshmërisë dhe teknologjisë së gjelbër të Gates si një arsye të mundshme, por gjatë një Reddit AMA të mëparshme në 2021, Gates tha, “grupi im i investimeve zgjodhi ta bënte këtë. Nuk është e lidhur me klimën.”

Duke filluar nga viti 2013, Gates filloi të investonte miliardat e tij (përmes firmës Cascade Investment) në bujqësi për shkak të rritjes së vazhdueshme të vlerës dhe paqëndrueshmërisë së ulët. Sipas Mother Jones, çmimi mesatar i tokës bujqësore u rrit gjashtë herë nga viti 1940 në 2015 dhe trendi ka të ngjarë të vazhdojë pasi sasia e tokës së punueshme në SHBA vazhdon të tkurret nga presionet e lidhura me klimën.

Megjithatë, kjo praktikë e blerjes së tokës bujqësore i ka kaluar Bill Gates dhe ka qenë një investim popullor për super të pasurit që të paktën që nga fillimi i viteve 2000. Kriza financiare më vonë në të njëjtën dekadë shkaktoi një shpërthim investimesh në tokë bujqësore kur strehët e sigurta monetare u bënë të pakta.

Megjithëse Gates zotëron këto ferma, ai nuk po i ndryshon praktikat e tyre. Në vend të kësaj, ai më së shumti vepron si një pronar dhe i lejon fermerët profesionistë të vazhdojnë të bëjnë gjërat e tyre – edhe nëse ato praktika janë shkatërruese për mjedisin. Ngjashëm me firmat private të kapitalit që destabilizojnë tregun e banesave, milionerët dhe miliarderët që investojnë në toka bujqësore po krijojnë gjithashtu grupin e tyre të çështjeve, pasi tani po u japin çmimin fermerëve të rinj që kërkojnë të blejnë tokë.

A do të ndërpriten ndonjëherë iniciativat e teknologjisë së gjelbër të Bill Gates me perandorinë e tij bujqësore në rritje? Kush e di. Në të njëjtën Reddit AMA nga viti 2021, kur Gates ndau investimet e tij në tokë nga iniciativat e tij të qëndrueshmërisë, ai përmendi gjithashtu rëndësinë e “farërave produktive” për të shmangur shpyllëzimin si dhe prodhimin e biokarburanteve, i cili mbështetet shumë në misër.

Tani për tani, pronësia gjithnjë në zgjerim e tokës bujqësore e Gates është në të vërtetë thjesht “djalë i pasur që bën gjëra të pasura”!/scan-tv/

Artikulli paraprakNis ngritja e çmimit të energjisë elektrike në bursat ndërkombëtare
Artikulli tjetërLidershipi: rëndësia dhe modelet e tij sipas Kuranit fisnik