COVID-19: A DO TË KETË NEVOJË EUROPA PËR PUNËTORË NGA BALLKANI?

Situata ekonomike në Europë ka pësuar një tronditje për shkak të pandemisë Covid-19.

Për shkak të pandemisë, liria e lëvizjes dhe forca e punës, tregu klasik i punës dhe të gjitha ligjet e migracionit që janë njohur deri me tani janë në një pozitë dyshimi.

Shpejtësia e përhapjes së koronavirusit dhe vala shkatërruese, kanë dëmtuar rëndë në shumë parametra shoqërorë dhe shtetërorë të sistemeve, shoqërive, hapësirave dhe shteteve të rregulluara.

Me pak fjalë, bota thjesht u ndal për gati 3 muaj.

Harrimi i përkohshëm i presioneve migratore drejt Europës dhe problemeve demografike që lidhen me vdekshmërinë, rënien natyrore, depopulimin dhe mungesën e forcës së duhur të punës të vendeve evropiane të zhvilluara dhe shumë të zhvendosura do të jetë jetëshkurtër, sepse lufta e sotme dhe kriza të tilla virale janë faktorët më të mëdhenj shkatërrues të çdo popullatë. ishte mbrojtur dhe zhvilluar nga ana mjekësore, organizative, teknologjike dhe në çdo mënyrë tjetër.

Ulja e punës, prodhimit, shitjes dhe aktivitete të tjera të ngjashme në kohë krize kur të ardhurat, fitimet dhe akumulimet financiare nuk janë brenda kornizës së pritshme, të planifikuar ose tashmë të mësuar të menaxhimit, rezultojnë në një numër të madh të pushimeve nga puna dhe kjo është duke ndikuar te ballkanisit që kishin sytë nga Perëndimi për punë.

Një pjesë e pushimit nga puna është një domosdoshmëri për shkak të pamundësisë për të gjeneruar të ardhurat e nevojshme, por gjithashtu është pasojë e rënies së tendencave të fitimit, mospagimit për mungesë fizike nga puna, pamundësisë për të menaxhuar krizën dhe të ngjashme. Në të kundërt, duke mbyllur kufijtë, duke ndaluar udhëtimin dhe ndarjen shoqërore, disa aktivitete të tjera që nuk kishin pse të ndalonin veprimtarinë e tyre (ndërtimin, etj.) Kanë njëkohësisht një problem të madh të mirëmbajtjes së biznesit funksional pikërisht për shkak të pamundësisë për të siguruar punë sipas modelit celular ose migracionit.

Me ardhjen e krizës virale, modeli ekzistues i sigurimit të punës u prish thjesht, dhe një numër i madh i të papunëve të rinj për shkak të krizës ndryshuan praktikisht paradigmën e vendosur. Dhe vazhdimi vijon me rregulla dhe qasje të reja.

Sipas vlerësimeve të ekspertëve, kriza virale do të çojë në recesionin më të madh në Gjermani pas Luftës së Dytë Botërore dhe një rritje të shkallës së papunësisë nga 0.7 në 5.8% si dhe një treg jofunksional të punës për shkak të kontakteve të kufizuara.

Në të njëjtën kohë, rritja e papunësisë në Austri për shkak të krizës në marrëdhëniet relative me punësimin e përgjithshëm dhe popullsinë është më e lartë se në Gjermani.  Austria ka një rritje të papunësisë rreth 58% në krahasim me vitin e kaluar, ndërsa Gjermania me rreth 19 përqind.

Artikulli paraprakPA RISHIKIM TË BUXHETIT, PUNËTORËT S’DO T’I MARRIN NGA 170 EURO
Artikulli tjetërDronët që mbajnë deri 150 kg për shpërndarje mallrash në zonat e thella malore