Coronavirus: Rritja e shpejtë e tregut të lojërave në bord përballet me pengesa pandemike

Tregu i lojërave të tavolinës regjistroi 20% rritje në vitin 2020, duke ndjekur dëshirën për një “detoks dixhital” dhe një shkëputje nga kohërat e trazuara. Pavarësisht nga trendi pozitiv, gjatë pandemisë janë shfaqur probleme të reja.

Lojë bordi Corona
Shitjet e lojërave të bordit janë rritur në Gjermani gjatë pandemisë

Një kërkesë në rritje për enigma i bën kompanitë e lojërave të bordit të shtojnë investimet për të rritur kapacitetin e prodhimit. Trendet aktuale tregojnë një rritje të interesit tek të rriturit, me një segment global lojërash me bord me vlerë rreth 15 miliardë dollarë (12.4 miliardë euro) që rritet më shumë se tregu i lodrave në tërësi.

“Lojërat për të rriturit u rritën me rreth 50%, lojërat me një person u rritën me më shumë se 20%,” i tha DW Hermann Hutter, presidenti i shoqatës gjermane të botuesve të lojërave Spieleverlage.

Me lojërat e tavolinës që provojnë një shpërqendrim të popullarizuar për familjet që kërkojnë “detoks dixhital”, bllokimet bllokuan shpejt rritjen e regjistruar gjatë viteve të fundit në tregjet tradicionale si Amerika e Veriut, Evropa Veriore dhe rajoni Azi-Paqësor (APAC). Lojërat e tavolinës janë gjithashtu gjithnjë e më të popullarizuara në tregjet relativisht margjinale si Evropa Jugore.

“Ne u rritëm në të gjitha rajonet gjatë vitit të kaluar. Ne u rritëm më shpejt në SH.B.A. dhe MB”, tha për DW Clemens Maier, CEO i prodhuesit gjerman të lojërave me bord Ravensburger. Ai shtoi se vitin e kaluar kompania gjermane rriti të ardhurat e saj me 20% dhe shitjet e saj të lojërave në bord me 22%.

Njerëzit po rreshtohen përpara një dyqani lojërash në Berlin
Njerëzit po rreshtohen përpara një dyqani lojërash në Berlin, Brettspielgeschäft.Berlin

Shifrat sugjerojnë që, me përjashtim të segmentit arsimor, lojërat për fëmijë nuk kanë performuar veçanërisht mirë në vitin 2020. Për shembull, tregu i lodrave në Itali u tkurr me 8%. Në mënyrë të ngjashme, lojërat e bordit për shumë lojtarë nuk ecën në hap me trendet pozitive. Demografia e lojtarëve po kontribuon në këtë ndryshim.

“Në të kaluarën, ishin kryesisht lojëra strategjike komplekse, gjithashtu në anglisht, që kërkoheshin shumë. Sot, ka më shumë lojëra familjare dhe lojëra për dy. Tani po shohim klientë që normalisht nuk do të luanin,” Josef Anders, pronar të Brettspielgeschäft.Berlin, një dyqan që shet lojëra bordi, i tha DW.

Në veçanti, enigmat dhe lojërat klasike të tavolinës u rritën më shpejt, duke sugjeruar që shumë njerëz të moshuar u kthyen në aventurat e fëmijërisë së tyre për të gjetur ndonjë shpërqendrim në kohë sfiduese.

“Lojërat me kërkesën më të lartë ishin ato që ne do t’i quanim me gjelbërim të përjetshëm – lojëra që kanë një familjaritet dhe histori ekzistuese,” i tha DW Samuel Susz, drejtori i Global Marketing në Spin Master me bazë në Toronto. Kompania kanadeze e lodrave dhe argëtimit kishte “një vit tepër produktiv”, me shitje me pakicë në SH.B.A. duke regjistruar rritje prej 25% nga viti në vit.

Rezultatet e vitit 2020 ndërthuren me tendencat afatgjata. Për shembull, dixhitalizimi ka ndryshuar mënyrën se si të rriturit e rinj i qasen lojrave.

“Më parë, fëmijët luanin lojëra në bord deri në moshën 12 vjeç, tani më shumë prej tyre po dixhitalizojnë kur të jenë rreth 8 vjeç. Ata kthehen në lojëra tavoline, megjithëse, rreth moshës 15 vjeç. Somethingshtë diçka seksi dhe e ftohtë në këtë mosha, pasi është e ftohtë dhe seksi për njerëzit e moshuar, “tha Hutter.

Kërkesa dhe oferta
Bumi i papritur ndikoi në zinxhirët e furnizimit në disa raste, veçanërisht në lidhje me lodrat, deri në 80% të të cilave prodhohen në Kinë. Në pranverën e vitit 2020, kompanitë me pajisje prodhimi jashtë vendit u desh të prisnin më gjatë se zakonisht për dërgesat.

Sipas Hutter, dërgesat nga Kina kanë mbetur problematike në vitin e ri pasi çmimet për kontejnerë janë katërfishuar krahasuar me të njëjtën periudhë në 2020.

Varësia e BE-së nga importet nuk është aq e rëndë për lojërat e thjeshtë dhe enigmat, të cilat prodhohen kryesisht në Evropë.

Sipas Hutter, Ravensburger me bazë në Gjermani dhe Pliatnik i Austrisë, të cilat prodhojnë në fabrika në BE, reaguan më shpejt sesa konkurrentët me zinxhirë të gjatë furnizimi. Por kërkesa në rritje për kategori specifike rriti ndërlikimet e zinxhirit të furnizimit në Evropë, gjithashtu.

“Ne kemi fabrika kryesisht në Gjermani, Poloni, Republikën Çeke dhe Hollandë. Por edhe këtu, ne po hasim në probleme logjistike.”

Prodhuesi gjerman i lojërave Ludo Fact zakonisht ka kohë dorëzimi prej rreth gjashtë deri në tetë javë, por tani është midis 12 dhe 16 javë. Ludo Fact prodhon për 120 kompani, por ka arritur kufijtë e kapacitetit të tij. “Prodhimi nuk mund të rritet dhe të dyfishohet brenda një viti,” tha Hutter.

Gjatë muajve të dimrit, shumë lojëra në bord, përfshirë lojën e bërë nga familja “Corona”, kanë qenë kryesisht në stok. Filmi me i madh amerikan “Kartat kundër njerëzimit” ishte pothuajse e pamundur të gjendej në dyqanet e Berlinit para pushimeve të dimrit.

Sipas Maier të Ravensburger, bllokimet nuk ndikuan ndjeshëm në disponueshmërinë e makinave të nevojshme për të prodhuar lojëra që vijnë kryesisht nga Italia dhe Gjermania. Me fjalë të tjera, ana e furnizimit po përshtatet, por rritja e kapacitetit kërkon padyshim pak kohë.

Çështjet e logjistikës
Pandemia gjithashtu ka ndryshuar mënyrën e shitjes së lojërave. Arizton Advisory & Intelligence, një firmë për hulumtimin e tregut, i tha DW

Artikulli paraprakNorma mesatare vjetore e inflacionit në vitin 2020 ishte 0.2%
Artikulli tjetër10 ‘katastrofat’ më të mëdha të marketingut në histori – Si strategjitë e gabuara i kushtuan miliona dollarë kompanive