Çfarë ndodh dhe si mund të ndikojë tek ju rritja e normës së interesit?

Kur normat e interesit rriten, si bizneset ashtu edhe konsumatorët duhet të shkurtojnë shpenzimet. Kjo do të bëjë që të ardhurat të ulen dhe çmimet e aksioneve të bien. Nga ana tjetër, kur normat e interesit kanë rënë ndjeshëm, konsumatorët dhe bizneset do të rrisin shpenzimet, duke bërë që çmimet e aksioneve të rriten.

Pasiguria globale ka një efekt të drejtpërdrejtë në financat tona, me çmimet në rritje dhe bizneset që përballen me presionin nga çështje të ndryshme. Ndikimi i luftës në Ukrainë ka një ndikim në çmimet e karburantit dhe koston e artikujve të përditshëm. Pasiguria ekonomike që krijon po i bën më të ndërlikuara vendimet e Bankave Qendrore Kombëtare në të gjitha vendet e botës në lidhje me normat e interesit.

Normat më të larta të interesit e bëjnë huamarrjen më të shtrenjtë. Për familjet, kjo mund të nënkuptojë kosto më të larta të hipotekës, megjithëse – për shumicën dërrmuese të pronarëve të shtëpive – ndikimi nuk është i menjëhershëm dhe disa do t’i shpëtojnë plotësisht. Një përmirësim në normat e kursimeve ka të ngjarë të tejkalohet shumë nga rënia e vlerës së parasë së hedhur.

Koha për të kursyer?

Çdo përmirësim në normat e kursimeve do të ketë një ndikim shumë të kufizuar në vlerën e parave të grumbulluara, duke qenë se fuqia shpenzuese e këtyre fondeve po hahet nga inflacioni.

Analistët paralajmërojnë se nuk ka asnjë garanci që norma më e lartë e Bankës të reflektohet në kthime më të mira të kursimeve. Kursimtarët shpesh janë gjithashtu huamarrës, por paratë në bankë në fakt kanë rënë në vlerë prej disa kohësh. /scan-tv/

Artikulli paraprak6 hapa për të planifikuar Ramazanin tuaj
Artikulli tjetërMë shumë se shtatëqindfish