Çfarë është deflacioni?

Kur çmimet ulen, përgjithësisht konsiderohet një gjë e mirë – të paktën kur bëhet fjalë për destinacionet tuaja të preferuara të blerjeve. Kur çmimet ulen në të gjithë ekonominë, megjithatë, quhet deflacion, dhe kjo është një lojë krejtësisht tjetër. Deflacioni është një lajm i keq për vendin dhe paratë tuaja.

Përkufizimi i deflacionit

Deflacioni është kur çmimet e konsumit dhe të aseteve ulen me kalimin e kohës dhe fuqia blerëse rritet. Në thelb, ju mund të blini më shumë mallra ose shërbime nesër me të njëjtën shumë parash që keni sot. Kjo është pasqyra e inflacionit, që është rritja graduale e çmimeve në të gjithë ekonominë.

Ndërsa deflacioni mund të duket si një gjë e mirë, ai mund të sinjalizojë një recesion të afërt dhe kohë të vështira ekonomike. Kur njerëzit mendojnë se çmimet janë ulur, ata vonojnë blerjet me shpresën se mund të blejnë gjëra më pak në një datë të mëvonshme. Por shpenzimet më të ulëta çojnë në më pak të ardhura për prodhuesit, gjë që mund të çojë në papunësi dhe norma më të larta interesi.

Ky cikël negativ i reagimeve gjeneron papunësi më të lartë, çmime edhe më të ulëta dhe akoma më pak shpenzime. Me pak fjalë, deflacioni çon në më shumë deflacion. Përgjatë pjesës më të madhe të historisë së SHBA-së, periudhat e deflacionit zakonisht shkojnë paralelisht me rëniet e rënda ekonomike.

Si matet deflacioni?

Deflacioni matet duke përdorur tregues ekonomikë si Indeksi i Çmimeve të Konsumit (CPI). CPI gjurmon çmimet e një grupi mallrash dhe shërbimesh të blera zakonisht dhe publikon ndryshimet çdo muaj. Kur çmimet e matura në total nga CPI janë më të ulëta në një periudhë sesa në periudhën më parë, ekonomia po përjeton deflacion. Në të kundërt, kur çmimet rriten kolektivisht, ekonomia po përjeton inflacion.

Deflacioni kundrejt dezinflacionit

Deflacioni nuk duhet ngatërruar me dezinflacionin. Megjithëse të dyja tingëllojnë sikur do të tregonin ulje të çmimeve, dezinflancioni në fakt nënkupton që çmimet janë ende në rritje, thjesht më ngadalë se sa kanë qenë. Ky mund të jetë një ndryshim nga inflacioni vjetor 4% në inflacionin vjetor 2%, që do të thotë se një mall që dikur kushtonte 10 dollarë, tani shitet për 10,20 dollarë, në vend të 10,40 dollarëve të parashikuar.

Deflacioni, nga ana tjetër, përshkruan uljet aktuale të çmimeve, jo uljen e shkallës së rritjes së inflacionit. Me 2% deflacion, një mall që dikur kushtonte 10 dollarë tani kushton 9,80 dollarë.

Çfarë e shkakton deflacionin?

Ka dy shkaqe të mëdha të deflacionit: një ulje e kërkesës ose rritje e ofertës. Secila është e lidhur me marrëdhënien themelore ekonomike midis ofertës dhe kërkesës. Një rënie në kërkesën agregate çon në një rënie të çmimit të mallrave dhe shërbimeve nëse oferta nuk ndryshon.

Një rënie në kërkesën agregate mund të shkaktohet nga:

  • Politika monetare: Rritja e normave të interesit mund t’i bëjë njerëzit të kursejnë paratë e tyre në vend që t’i shpenzojnë ato dhe mund të dekurajojë huamarrjen. Më pak shpenzime do të thotë më pak kërkesë për mallra dhe shërbime.
  • Rënia e besimit: Ngjarjet e pafavorshme ekonomike—si p.sh. një pandemi globale—mund të çojnë në një ulje të kërkesës së përgjithshme. Nëse njerëzit janë të shqetësuar për ekonominë ose papunësinë, ata mund të shpenzojnë më pak në mënyrë që të kursejnë më shumë.

Oferta agregate më e lartë do të thotë që prodhuesve mund t’u duhet të ulin çmimet e tyre për shkak të rritjes së konkurrencës. Kjo rritje e ofertës agregate mund të rrjedhë nga rënia e kostove të prodhimit: Nëse prodhimi i mallrave kushton më pak, kompanitë mund të prodhojnë më shumë prej tyre për të njëjtin çmim. Kjo mund të rezultojë në më shumë ofertë sesa kërkesë dhe çmime më të ulëta.

Pasojat e deflacionit

Edhe pse mund të duket e dobishme që çmimi i mallrave dhe shërbimeve të bjerë, mund të ketë efekte shumë negative në ekonomi.

  • Papunësia. Ndërsa çmimet bien, fitimet e kompanive ulen dhe disa kompani mund të ulin kostot duke pushuar nga puna punëtorët.
  • Borxhi. Normat e interesit priren të rriten në periudha deflacioni, gjë që e bën borxhin më të shtrenjtë. Konsumatorët dhe bizneset shpesh ulin shpenzimet si rezultat.
  • Spiralja deflacioniste. Ky është një efekt domino i shkaktuar nga çdo pjesë e mbivendosur e deflacionit. Rënia e çmimeve mund të rezultojë në më pak prodhim. Më pak prodhim mund të çojë në paga më të ulëta. Paga më e ulët mund të rezultojë në një rënie të kërkesës. Dhe një rënie e kërkesës mund të shkaktojë çmime gjithnjë e më të ulëta. Dhe me radhë. Kjo mund ta përkeqësojë situatën ekonomike.

Pse deflacioni është më i dëmshëm se inflacioni

Kur çmimet rriten dhe fuqia e dollarit bie, ekonomia po përjeton inflacion. Ndërsa inflacioni nënkupton që dollari juaj nuk shtrihet aq larg, ai gjithashtu zvogëlon vlerën e borxhit, kështu që huamarrësit vazhdojnë të huazojnë dhe debitorët vazhdojnë të paguajnë faturat e tyre. Inflacioni modest është normal për ciklin ekonomik – ekonomia zakonisht përjeton inflacion prej 1% deri në 3% në vit – dhe një sasi e vogël përgjithësisht shihet si një shenjë e rritjes së shëndetshme ekonomike.

Inflacioni është gjithashtu diçka nga e cila konsumatorët mund të mbrohen në një masë të caktuar. Investimi i parave tuaja, për shembull, mund të ndihmojë që fitimet tuaja të rriten më shpejt se inflacioni, duke ju ndihmuar të mbani dhe të rrisni fuqinë tuaj blerëse.

Ndërsa mund të duket më keq që çmimet të rriten sesa të bien, deflacioni në përgjithësi është më pak i favorshëm dhe shoqërohet me tkurrje ekonomike dhe recesione. Një spirale deflacioniste mund t’i kthejë kohët e vështira ekonomike në recesione dhe më pas në depresione.

Të mbrosh veten nga deflacioni është gjithashtu pak më e ndërlikuar sesa të mbrohesh nga inflacioni. Ndryshe nga inflacioni, borxhi bëhet më i shtrenjtë me deflacionin, duke i bërë njerëzit dhe bizneset të shmangin marrjen e tij ndërsa përpiqen të paguajnë borxhet gjithnjë e më të shtrenjta që kanë tashmë.

Gjatë periudhave të deflacionit, vendi më i mirë për njerëzit për të mbajtur para është përgjithësisht në investime në para, të cilat nuk fitojnë shumë, nëse ka, kthime. Llojet e tjera të investimeve, si aksionet, obligacionet e korporatave dhe investimet në pasuri të paluajtshme, janë më të rrezikshme kur ka deflacion, sepse bizneset mund të përballen me periudha shumë të vështira ose të dështojnë plotësisht.

Kontrolli i deflacionit

Qeveria ka disa strategji për të frenuar deflacionin.

  • Rritja e ofertës monetare. Rezerva Federale mund të blejë letra me vlerë të thesarit për të rritur ofertën e parave. Me një ofertë më të madhe, çdo dollar është më pak i vlefshëm, duke i inkurajuar njerëzit të shpenzojnë para dhe duke rritur çmimet.
  • Bëni huamarrjen më të lehtë. Fed mund t’u kërkojë bankave të rrisin sasinë e kredisë në dispozicion ose të ulin normat e interesit në mënyrë që njerëzit të mund të marrin më shumë hua. Nëse Fed ul normën e rezervës, e cila është shuma e parave të gatshme që bankat tregtare duhet të kenë në dorë, bankat mund të huazojnë më shumë para. Kjo inkurajon shpenzimet dhe ndihmon në rritjen e çmimeve.
  • Menaxhoni politikën fiskale. Nëse qeveria rrit shpenzimet publike dhe shkurton taksat, ajo mund të rrisë kërkesën agregate dhe të ardhurat e disponueshme, duke çuar në më shumë shpenzime dhe çmime më të larta.

Si ka luajtur një rol deflacioni në histori

Në përgjithësi, Shtetet e Bashkuara kanë përjetuar kryesisht inflacion, jo deflacion. Por gjatë disa periudhave, deflacioni ka formësuar ekonomitë e SHBA-së dhe gjetkë:

Depresioni i Madh

Deflacioni ishte një përshpejtues i një prej periudhave më të vështira ekonomike të SHBA-së, Depresionit të Madh. Edhe pse filloi si një recesion në vitin 1929, rënia e shpejtë e kërkesës për mallra dhe shërbime shkaktoi rënie të ndjeshme të çmimeve, gjë që çoi në kolapsin e shumë kompanive dhe në rritjen e shkallës së papunësisë. Midis verës së vitit 1929 dhe fillimit të vitit 1933, indeksi i çmimeve të shitjes me shumicë ra 33%, dhe papunësia arriti kulmin në mbi 20%.

Deflacioni i çmimeve për shkak të Depresionit të Madh ndodhi pothuajse në çdo vend tjetër të industrializuar në botë. Në SHBA, prodhimi nuk u kthye në rrugën e mëparshme të tendencës afatgjatë deri në vitin 1942.

Deflacioni në Japoni

Japonia ka përjetuar një gjendje deflacioni të butë që nga mesi i viteve 1990. Në fakt, CPI japoneze ka qenë pothuajse gjithmonë paksa negative që nga viti 1998, me përjashtim të një periudhe të shkurtër përpara krizës financiare globale 2007-08. Disa ekspertë e kanë lidhur këtë problem me hendekun e prodhimit të Japonisë – ndryshimin midis prodhimit aktual dhe atij potencial të ekonomisë japoneze. Të tjerë sugjerojnë se problemi është lehtësimi i pamjaftueshëm monetar.

Në çdo rast, Banka e Japonisë aktualisht ka një politikë të normës negative të interesit, një politikë monetare që penalizon pak njerëzit për mbajtjen e parave në një përpjekje për të luftuar deflacionin.

Recesioni i Madh

Kishte shumë shqetësime në lidhje me deflacionin në recesionin e SHBA-së nga fundi i vitit 2007 deri në mesin e 2009. Çmimet e mallrave ranë dhe debitorët e kishin më të vështirë të paguanin kreditë. Tregu i aksioneve ishte në rënie, papunësia u rrit dhe çmimet e shtëpive ranë me shpejtësi.

Ekonomistët ishin të shqetësuar se deflacioni do të çonte në një spirale të thellë ekonomike në rënie, por kjo nuk ndodhi. Një studim i botuar në American Journal of Macroeconomics tregon se kriza financiare në fillim të periudhës arriti të mbështesë inflacionin. Për shkak se normat e interesit ishin kaq të larta në fillimin e recesionit, disa kompani nuk mund të përballonin uljen e çmimeve, gjë që mund të kishte ndihmuar ekonominë të shmangte deflacionin e përhapur.

Deflacioni është ulja e përgjithshme e kostos së mallrave dhe shërbimeve të një ekonomie. Ndërsa një ulje e lehtë e çmimeve mund të nxisë shpenzimet konsumatore, deflacioni i gjerë mund të dekurajojë shpenzimet dhe të çojë në deflacion edhe më të madh dhe rënie ekonomike.

Fatmirësisht, deflacioni nuk ndodh shpesh, dhe kur ndodh, qeveritë dhe bankat qendrore kanë mjete për të minimizuar ndikimin e tij./forbes//businessmag.al/

Artikulli paraprakRritet nataliteti në Kosovë, viti 2021 me mbi 30 mijë foshnje të lindura
Artikulli tjetërThe Economist: E mundshme, një tjetër “Pranverë arabe”