Kontradikta e vazhdueshme mbi inteligjencën artificiale dhe njerëzore karakterizohet nga mosmarrëveshja e hapur, në lidhje me atë se a mund të bëhet inteligjenca artificiale (IA) e barabartë ose superiore ndaj inteligjencës njerëzore (INj)? Hendeku midis inteligjencës njerëzore dhe inteligjencës artificiale është i detyruar të mbetet i konsiderueshëm në periudhën afatshkurtër...
Në një raport të publikuar të hënën, agjencia ndërkombëtare Fitch e cila publikon raportin e rregullt vjetor, që njihet si "Fitch Ratings" uli parashikimin e saj për rritjen ekonomike globale për vitin 2022 nga 4,2 në 3,5 për qind. Agjencia thekson se procesi i rimëkëmbjes pas pandemisë së koronavirusit është...
Çfarë është në të vërtetë islamofobia? Bazuar në shumë ndodhi, a mund të flitet për islamofobinë si mendësi e re, duke tejkaluar dimensionin e një fenomeni të thjeshtë psikik në atë të një strukture epistemologjike? Pyetja se çfarë është islamofobia merr një nuancë të re pikërisht sot, kur pasi më...
Qeveritë që po përpiqen të mbrojnë votuesit e tyre nga rritja e kostove të energjisë elektrike dhe karburantit duke u bashkua rreth një ideje të thjeshtë: të ndihmojnë njerëzit të blejnë naftë më të lirë! Këtë javë Rishi Sunak, kancelari i Britanisë, uli tarifën e karburantit me 0.05 paund (0,07...
Kosovarët kanë filluar që të vonohen me pagesat e kësteve të kredisë pas pandemisë Covid-19. Kështu thuhet në raportin “Ngarkesa me borxh e ekonomive familjare në Kosovë”, të publikuar nga Banka Qendrore e Kosovës, në muajin mars. “Vitet pas pandemisë COVID-19 shënojnë shkallën më të lartë të pagesave me vonesë, prej...
Tashmë ka kaluar në Qeveri projektligji që mundëson rritjen e pagës minimale në 250 euro neto dhe heqjen e tatimit për pagat nën pragun e pagës minimale. Kjo do të ndryshojë edhe shkallët tatimore në Kosovë. Deri tani pagat janë tatuar sipas shkallëve tatimore nga 0 deri në 10 për qind për punën...
Qytetarët e Kosovës kanë aktualisht mbi 3 miliardë euro borxhe nëpër banka. Këto para qytetarët i kanë marrë për investime të ndryshme, por edhe për pushime e blerje luksoze. “Kredi për Bajram”, kjo është vetëm njëra nga shumë ofertat e një banke, që bënë për t’i joshur qytetarët e Kosovës...
Lufta në Ukrainë, e cila pasoi me sanksione të vendosura ndaj Rusisë prej Perëndimit si edhe të qeverisë së Putinit ndaj shteteve të tjera kanë patur një ndikim të madh sa i përket lirisë së lëvizjes në botë. CNN ka publikuar së fundmi indeksin mbi lirinë e lëvizjes të nxjerrë...
Vetëm vitin e kaluar, sipas të dhënave të Bankës Qendrore të Kosovës, remitencat kanë kapur vlerën e rreth 1.2 miliard eurove. Shuma ka qenë rekorde për Kosovën. Sipas mekanizmave financiarë ndërkombëtarë, këto dërgesa kanë ndikuar edhe në rritjen ekonomike në Kosovë, e cila, vitin e kaluar, ka qenë mbi 10...
Çmimet botërore të ushqimeve arritën nivelin më të lartë të të gjitha kohërave në muajin mars, pasi pushtimi rus në Ukrainë ka shkaktuar tronditje në tregjet e drithërave dhe vajrave bimorë, tha Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO). Ndërprerja në zinxhirët e eksporteve që nisën që...