BlackRock u përgjigjet kritikave të George Soros për investimet në Kinë

BlackRock, menaxheri më i madh i aseteve në botë, u është përgjigjur kritikave të mprehta nga investitori miliarder George Soros mbi investimet e firmës në Kinë.

Duke shkruar në The Wall Street Journal, Soros e përshkroi nismën e BlackRock në Kinë si një “gabim tragjik” që “do të dëmtonte interesat e sigurisë kombëtare të SHBA dhe demokracive të tjera”.

Artikulli dedikuar kësaj çështje tha se vendimi i firmës për të derdhur miliarda në Kinë ishte një “investim i keq” që ka të ngjarë të humbasë para për klientët e saj. Ajo vjen menjëherë pasi BlackRock lançoi një sërë fondesh të ndërsjella dhe produkte të tjera investimi për konsumatorët kinezë. Nisma bëri që BlackRock të bëhej kompania e parë në pronësi të huaj që operonte një biznes në pronësi të plotë në industrinë e fondeve të përbashkëta të Kinës.

Menaxheri i aseteve tha se filiali i saj i fondit të ndërsjellë në Kinë krijoi fondin e tij të parë në vend pasi mblodhi 6.68 miliardë juanë kinezë (1.03 miliardë dollarë) nga më shumë se 111,000 investitorë.

“Shtetet e Bashkuara dhe Kina kanë një marrëdhënie të madhe dhe komplekse ekonomike,” tha një zëdhënës i BlackRock në përgjigje të komenteve të Soros.

“Tregtia totale e mallrave dhe shërbimeve midis dy vendeve tejkaloi 600 miliardë dollarë në vitin 2020. Përmes aktivitetit tonë të investimeve, menaxherët e aseteve me bazë në SHBA dhe institucionet e tjera financiare kontribuojnë në ndërlidhshmërinë ekonomike të dy ekonomive më të mëdha në botë.”

Instituti i Investimeve BlackRock rekomandoi në mes të gushtit që investitorët të rrisin ekspozimin e tyre ndaj Kinës deri në tre herë në disa raste. Në fillim të vitit, CEO Larry Fink në një letër drejtuar aksionerëve e përshkroi tregun e Kinës si “një mundësi domethënëse për të ndihmuar në përmbushjen e qëllimeve afatgjata të investitorëve në Kinë dhe ndërkombëtarisht”.

“Pjesa dërrmuese e aseteve që menaxhon BlackRock janë për pensionet. Klientët e BlackRock në të gjithë botën, përfshirë shumë klientë amerikanë, kërkojnë një gamë të gjerë investimesh, edhe në Kinë, për të arritur pensionin e tyre dhe objektivat e tjerë financiarë”, tha zëdhënësi.

BlackRock shtoi se beson se mund të ndihmojë Kinën të trajtojë krizën e saj në rritje të daljes në pension duke siguruar ekspertizë, produkte dhe shërbime të sistemit të daljes në pension.

“Ne besojmë se tregjet financiare të integruara globalisht u sigurojnë njerëzve, kompanive dhe qeverive në të gjitha vendet qasje më të mirë dhe më efikase në kapital që mbështet rritjen ekonomike në të gjithë botën”.

“Situata tani është krejtësisht ndryshe”

Soros tha se investimet e BlackRock në Kinë treguan se firma dukej se “keqkuptonte” Presidentin kinez Xi Jinping.

Pekini ka goditur shumë kompani këtë vit, duke shkaktuar një shitje të mprehtë të aksioneve kineze. Soros paralajmëroi se ndërsa rregullat e reja u krijuan për të synuar kompanitë e teknologjisë, ato gjithashtu duhet të konsiderohen si një shenjë se Xi do të bëjë gjithçka që duhet për të qëndruar në pushtet.

“Përpjekjet e mëparshme mund të ishin justifikuar moralisht me pretendimet se ata po ndërtonin ura për t’i afruar vendet, por situata tani është krejtësisht e ndryshme”, tha Soros. “Sot, SHBA dhe Kina janë përfshirë në një konflikt jetë-vdekje midis dy sistemeve të qeverisjes: represive dhe demokratike.”

Duke shkruar për Financial Times në një artikull të veçantë të botuar më 30 Gusht, Soros tha se investitorët në Kinën e Xi përballen me një “zgjim të vrazhdë”, para se të shtonte se goditja e Xi ndaj ndërmarrjeve private tregoi se ai “nuk e kupton ekonominë e tregut”.

BlackRock raportoi më 14 Korrik se pasuritë e saj nën menaxhim u rritën në një rekord prej 9.49 trilionë dollarë në tremujorin e dytë, nga 7.32 trilionë dollarë një vit më parë.

Aksionet e BlackRock janë rritur mbi 28% nga viti i kaluar. /BM/

/cnbc

Artikulli paraprakiPhone 13: Apple pranon telashin, thotë se do ta përmirësojë së shpejti
Artikulli tjetërTregjet aziatike ndjekin rënien e Wall St në borxh, normat shqetësohen