Arabia Saudite ndërton fabrikën më të madhe të shkripëzimit të ujit me energji të rinovueshme

Arabia Saudite po ndërton fabrikën më të madhe në botë për shkripëzimin e ujit, që mundësohet nga era dhe energjia diellore, njoftoi e përditshmja emirate “Arab News”.
“Fabrika do të ndërtohet nga kompania “Red Sea Development”, zhvilluesi i një projekti megaturistik në bregun perëndimor të Arabisë Saudite, në bashkëpunim me specialistët e rinovueshëm të ujit të pijshëm “Source Global”, tha gazeta.

 

Fabrika ka një kapacitet të planifikuar prej dy milionë shishesh uji në vit dhe do të fillojë prodhimin me 300 000 shishe në vit vitet e ardhshme.
Impianti do të prodhojë ujë duke përdorur teknologjinë diellore me hidropanele, që nxjerr avuj uji nga ajri dhe i shndërron ato në ujë të pijshëm.
Rreth 100 hidropanele janë ndërtuar gjatë fazës së parë të ndërtimit, ndërsa 1,200 të tjerë do të shtohen gjatë fazës së dytë dhe të tretë.
Arabia Saudite është një lider botëror në impiante të tilla si këto, për shembull me impiantin Al Jubeil, në veri të Dammam, që prodhon 1,4 milionë metra kub ujë në ditë.
Red Sea Development siguroi $3,76 miliardë financim përmes veprimeve me bankat saudite.
Artikulli paraprakLlogaritë Qeveritare, 2021
Artikulli tjetërPërfitoi mbi 400 mijë euro nga mashtrimi online, ndër viktimat edhe kompani shqiptare