Analizë/ Një ‘dhimbje koke’ prej 1 trilion dollarë: Deficiti i buxhetit lokal kinez paraqet rreziqe më të gjera të rritjes ekonomike!

Nga çdo llogari, 1 trilion dollarë duken shumë por është kjo pikërisht shkalla e mungesave buxhetore me të cilat përballen provincat kineze, duke reduktuar fuqinë e tyre fiskale për të financuar shpenzimet e infrastrukturës dhe shkurtimet e taksave, dhe duke rritur rreziqet për ekonominë e dytë më të madhe në botë në vitin 2023.

Koha nuk mund të ishte më e keqe për politikëbërësit në Pekin, pasi ekonomia po lëkundet nën peshën e rreziqeve të recesionit global, rritjes së kostove të mallrave, rritjes së tensionit gjeopolitik dhe bllokimeve të përhapura COVID-19 duke prishur sfondin e Kongresit vjetor të Partisë Komuniste në pushtet që filloi të dielën.

Qeveritë vendore kanë qenë prej kohësh një abetare e rritjes së Kinës, por rënia e të ardhurave shtetërore nga shitja e tokës pas një goditjeje të vazhdueshme të borxhit në këtë sektor ka gërryer rëndë fuqinë e tyre financiare – një situatë e përkeqësuar këtë vit nga rritja e dobët e Kinës, të ardhura të dobëta nga taksat dhe kufizimet gjymtuese të COVID.

Qeveritë vendore duhet të bëjnë gjithashtu pagesat e borxhit në muajt e ardhshëm, duke sjellë më shumë dhimbje financiare dhe duke kufizuar aftësinë e tyre për të përmbushur kërkesat e Pekinit për të rritur shpenzimet. Tashmë, shumë prej tyre kanë përdorur shkurtimin e pagave, uljen e numrit të punonjësve, uljen e subvencioneve dhe madje vendosjen e gjobave në mënyrë disproporcionale të majme për të përballuar mungesat buxhetore.

Në tetë muajt e parë, 31 rajonet e nivelit provincial të Kinës raportuan një hendek midis të ardhurave dhe shpenzimeve të përgjithshme publike që arrin në 6.74 trilion juanë (948 miliardë dollarë). Kjo është më e gjera për periudhën që të paktën nga viti 2012, treguan llogaritjet e Reuters nga të dhënat e qeverisjes vendore në dekadën e kaluar, me provincat e populluara të Sichuan, Henan, Hunan dhe Guangdong që vuajnë mungesat më të mëdha.

Në të njëjtën periudhë, shitjet e tokës nga qeveria, të numëruara veçmas, ranë 28.5% nga viti në vit në 3.37 trilion juanë, duke shtuar urgjencën ndaj nevojës për të rivendosur shëndetin financiar të firmave të pasurive të paluajtshme me borxhe.

Në të kaluarën, mungesat u kompensuan kryesisht nga pagesat e transfertave nga qeveria qendrore dhe fondet e transferuara nga vitet e mëparshme, por analistët thonë se ftohja e rritjes ekonomike mund të kufizojë çdo ndihmë të tillë këtë herë.

Politikëbërësit do të jenë gjithashtu të kujdesshëm ndaj përmirësimit të dobësisë fiskale me stimulim monetar në shkallë të gjerë, pasi një valë e rritjes së normave të interesit global për të frenuar inflacionin e nxehtë ka bërë që yield-et e obligacioneve amerikane të rriten, duke zgjeruar hendekun e yield-eve midis borxhit të SHBA-së dhe Kinës.

Kuotat e bonove të thesarit mund të rriten, në mënyrë që disa prej tyre të transferohen në qeveritë vendore për të lehtësuar stresin e tyre fiskal, thonë ekspertët. Megjithatë, ata përballen me një shtrëngim në flukset e tyre tashmë të shtrënguara të parasë, pasi borxhet e maturimit të qeverisë vendore arrijnë kulmin në vitin 2023 për periudhën 2021-2025.

Kombinuar me disa borxhe të maturuara të kompanive investuese të mjeteve të financimit të pushtetit vendor (LGFV) që ndërtojnë projekte infrastrukturore këtë vit dhe vitin e ardhshëm do të jenë më stresues për qeveritë vendore.

Rreth 380 miliardë juanë obligacione LGFV në tokë nga provincat ekonomikisht më të dobëta duhet të shlyhen në 12 muajt e ardhshëm, sipas një raporti të Moody’s në gusht.

Kufizime të tilla fiskale, së bashku me dobësimin e eksporteve, dyshimet mbi një ringjallje të konsumit dhe pasiguritë e jashtme, duke përfshirë luftën në Ukrainë, do të shtonin presionin mbi politikëbërësit për të mbështetur ekonominë në vitin 2023 sipas ekspertëve. Ata po parashikojnë rritje të PBB-së prej 5.5% vitin e ardhshëm, duke supozuar pak ose aspak ndërprerje të COVID-19, më mirë se konsensusi i gjerë prej 3.2% për këtë vit, por ende duke mbetur prapa ritmit 6.0% të para-pandemisë në 2019.

Duke nënvizuar presionin mbi financat, provincat e Shandong, Shanxi, Henan, Zhejiang si dhe bashkia e Tianjin thanë se të gjitha kishin hequr llogaritë e buxhetit në agjencitë qeveritare në muajt e fundit.

Për më tepër, disa rregullatorë të tregut bazë kanë vendosur madje gjoba tepër të larta për bizneset e vogla për të rritur të ardhurat. Sipas medias financiare Yicai, të ardhurat e qeverive vendore nga gjobat dhe konfiskimet u rritën me 10.4% në janar-korrik nga viti në vit.

Shpenzimet shtesë për frenimin e shpërthimeve të COVID kanë tendosur gjithashtu financat e qeverisë vendore. Stresi fiskal po ul të ardhurat e disa familjeve, një flamur i kuq për konsum dhe rritje më të gjerë ekonomike./scan/

Artikulli paraprakPunonjësit kanë nevojë për më shumë mbështetje për mirëqenien e tyre tani, sesa gjatë pandemisë
Artikulli tjetërPj.1 Idetë kryesore të librit “Scrum” nga Jeff Sutherland