Amira Elghawaby përfaqësuesja e parë e Kanadasë për të luftuar islamofobinë

Kryeministri Justin Trueau njoftoi emërimin e një përfaqësuesi të posaçëm për luftën kundër islamofobisë, i cili do të këshillojë qeverinë federale se si të luftojë më mirë diskriminimin kundër komunitetit musliman.

Aktivistja për të drejtat e njeriut Amira Elghawaby do të jetë përgjegjëse për të shërbyer “si një kampione, këshilltare, eksperte dhe përfaqësuese për të mbështetur dhe përmirësuar” përpjekjet e qeverisë, tha qeveria federale në një deklaratë.

Askush në vendin tonë nuk duhet të përjetojë urrejtje për shkak të besimit të tij,” tha Trudeau në një deklaratë. “Emërimi i znj. Elghawaby si Përfaqësuesja e parë Speciale e Kanadasë për Luftën kundër Islamofobisë është një hap i rëndësishëm në luftën tonë kundër islamofobisë dhe urrejtjes në të gjitha format e saj.”
“Mezi pres të punoj me të ndërsa vazhdojmë të ndërtojmë një vend ku të gjithë ndihen të sigurt dhe të respektuar”, tha Trudeau.

Qeveria federale njoftoi në qershor se po kërkonte të punësonte përfaqësuesin e saj të parë për islamofobinë.

Në rolin e saj të ri, Elghawaby do të ofrojë këshilla dhe propozime për politika dhe legjislative dhe do të sugjerojë programe dhe rregullore që do të jenë gjithëpërfshirëse, shpjegoi deklarata.
Ajo do të jetë gjithashtu përgjegjëse për hedhjen dritë mbi “kontributet e rëndësishme të muslimanëve” në Kanada.

Elghawaby tha se emërimi i saj është një “nder i thellë”.
Myslimanët ndonjëherë kapen mes perceptimit si një kërcënim ose si një problem për t’u zgjidhur,” tha ajo në një konferencë për shtyp të enjten. “Shpresojmë që ne të mund ta përdorim këtë moment për të nxitur një bisedë kombëtare rreth vlerës së diversitetit kanadez, duke përfshirë pasurinë e komuniteteve muslimane të Kanadasë.

Buxheti propozoi 85 milionë dollarë për katër vjet, duke filluar nga 2022-2023, i cili gjithashtu do të kontribuojë në një strategji të re kundër racizmit dhe plan kombëtar veprimi për të luftuar urrejtjen.

Një zëdhënës nga zyra e Ministrit të Diversitetit dhe Përfshirjes Ahmed Hussen tha për CBC News se ajo do të qëndrojë për një mandat katërvjeçar dhe se zyra e saj do të ketë një buxhet prej 5.6 milionë dollarësh. Në buxhet thuhet se financimi do të mbulojë pesë vitet e para të funksionimit të zyrës.

Mbrojtja e të drejtave të njeriut

Elghawaby aktualisht punon si drejtuese e komunikimit për Fondacionin Kanadez të Marrëdhënieve të Garave.
E diplomuar nga shkolla e gazetarisë në Universitetin Carleton, ajo punoi për një kohë të pjesshme në CBC në Otava pas diplomimit dhe aktualisht kontribuon në një rubrikë të pavarur në gazetën The Toronto Star.

Ajo ka punuar me lëvizjen kanadeze të punës për çështjet e të drejtave të njeriut dhe ka kaluar pesë vjet duke promovuar liritë civile në Këshillin Kombëtar të Myslimanëve Kanadezë (NCCM); ky emërim përfundoi në vitin 2017.
Stephen Brown, CEO i NCCM, vlerësoi emërimin e Elghawaby gjatë konferencës për shtyp të së enjtes.
“Kjo pikë kthese për komunitetin tonë është një moment i jashtëzakonshëm,” tha ai. “Tani është e domosdoshme që ne të gjithë të ndihmojmë të mbajmë njëri-tjetrin përgjegjës në ndjekjen e ndryshimit.”

Brown tha se dëshiron të shohë zyrën e Elghawaby të punojë me grupet e shoqërisë civile për të sfiduar islamofobinë në Kanada. Brown vuri në dukje projektligjin 21 të Quebec, i cili ndalon nëpunësit publikë të mbajnë simbole fetare si hixhabet.
Gjatë konferencës për shtyp, Hussen u pyet nëse e shihte zyrën e re si përgjegjëse për të patur një rol në sfidimin e Bill 21

Hussen nuk iu përgjigj drejtpërdrejt pyetjes, por përsëriti qëndrimin e qeverisë federale – se do të peshonte në një sfidë të Gjykatës së Lartë ndaj projektligjit.
“Ne presim që kjo çështje të apelohet në Gjykatën e Lartë të Kanadasë. Kur kjo të ndodhë, ju mund të prisni që ne të jemi pjesë e atij debati dhe ne do të mbajmë një qëndrim dhe do të sigurohemi që ne jemi pjesë e atij procesi,” tha ai. .
Gjykata e Apelit në Quebec dëgjoi argumentet mbi kushtetutshmërinë e ligjit në nëntor, por ende nuk ka vendosur për çështjen./botaislame/

Artikulli paraprakLigji i Huadhënies dhe Qiradhënies, një faktor kyç në humbjen e Rajhut të Tretë
Artikulli tjetërKurseni deri në 15% nga fatura e energjisë elektrike vetëm nga bojleri