Ajnshtajni e këshilloi djalin e tij se mënyra për të mësuar më shpejt është të argëtohet më shumë

 ARGËTIMI MUND TË DUKET SI E KUNDËRTA E PUNËS, POR SHKENCA ËSHTË E QARTË: GËZIMI DHE LOJA JU NDIHMOJNË TË JENI JO VETËM MË TË LUMTUR PERSONALISHT, POR EDHE MË TË SUKSESSHËM PROFESIONALISHT.
LOJA NA BËN TË REDUKTOJMË STRESIN DHE T’I SHOHIM SFIDAT E VJETRA NË NJË PRESPEKTIVEË TË RE. TË QENIT LOZONJAR ME TË TJERËT NA NDIHMON TË NEGOCIOJMË KONFLIKTIN DHE TË KRIJOJMË NDJESHMËRI, NDËRSA E QESHURA RRIT EQ DHE PËRSHPEJTON TË MËSUARIT (KJO MUND TË JETË ARSYEJA PSE AJNSHTAJNI E KËSHILLOI DJALIN E TIJ SE MËNYRA PËR TË MËSUAR MË SHPEJT ËSHTË TË ARGËTOHET MË SHUMË). SHKENCA TREGON SE SHEFAT QESHARAK JANË MË MOTIVUES. DHE SË FUNDI, POR JO MË PAK E RËNDËSISHME, NJË STUDIM I MADH NORVEGJEZ MADJE ZBULOI SE NJERËZIT ME NJË SENS TË MIRË HUMORI JETOJNË MESATARISHT TETË VJET MË SHUMË.ME PAK FJALË, ARGËTIMI NUK ËSHTË VETËM NJË SHPËRQENDRIM I KËNDSHËM . LOJA NA NDIHMON TË ARRIJMË MË SHUMË DHE TË JEMI MË TË LUMTUR NDËRSA E BËJMË ATË. POR NË BOTËN TONË STRESUESE, TË PASIGURT, KU TEMPERATURAT DHE ÇMIMET PO RRITEN DHE NJË RECESION DUKET SE PO AFROHET, MUND TË JETË E VËSHTIRË TË BËSH LOJRA NË PUNË. SI MUNDEN SIPËRMARRËSIT TË MBAJNË NË KRYE TË GJITHA PËRGJEGJËSITË SERIOZE, NDËRKOHË QË BËJNË ENDE VEND PËR ARGËTIM NË JETËN E TYRE?ÇDOKUSH MUND TË ZHVILLOJË “MENDËSINË ARGËTUESE”
KJO ËSHTË TEMA E NJË FRAGMENTI MAGJEPSËS NGA LIBRI I RI FUQIA E ARGËTIMIT, I PARAQITUR SË FUNDMI NË BLOGUN TED IDEAS. NË TË, AUTORJA CATHERINE PRICE ARGUMENTON SE ËSHTË NË TË VËRTETË E MUNDUR QË TË BËHENI LLOJI I PERSONIT QË TËRHEQ ARGËTIMIN, EDHE NËSE DERI TANI E KENI MENDUAR VETEN SI TË TURPSHËM, INTROVERTË OSE MË SERIOZ.
KUR PRICE PYETI NJERËZIT SE ÇFARË E BËNTE DIKË ARGËTUES PËR LIBRIN E SAJ, PËRGJIGJET MË TË NJOHURA ISHIN GJËRA TË TILLA SI SPONTANITETI, GATISHMËRIA PËR TË QENË E PAMBROJTUR .“GJËJA KRYESORE QË I VEÇON NJERËZIT QË TËRHEQIN ARGËTIMIN NGA BASHKËMOSHATARËT E TYRE ËSHTË QËNDRIMI I TYRE,” INSISTON PRICE PËRPARA SE TË OFROJË DISA KËSHILLA PËR T’JU NDIHMUAR TË KULTIVONI NJË “MENDËSI ARGËTUESE”.
JINI TË LEHTË PËR TË QESHUR.
PRICE CITON ISH-CEO TË TWITTER-IT, DICK COSTOLO, PËR TË SHPJEGUAR SE ÇFARË DO TË THOTË ME KËTË SUGJERIM: “MËNYRA MË E LEHTË PËR TË PASUR MË SHUMË HUMOR … NUK ËSHTË TË PËRPIQESH TË JESH QESHARAK; PËRKUNDRAZI, THJESHT KËRKO PËR MOMENTE PËR TË QESHUR.” TË QESHËSH MË SHUMË ËSHTË NJË PËRFITIM NË VETVETE, POR PRICE GJITHASHTU THEKSON SE “SA MË LEHTË QESHËSH (DHE SA MË SHUMË GJËRA TË GJESH PËR TË QESHUR), AQ MË TËRHEQËS DO TË JESH, SI PËR NJERËZIT E TJERË ASHTU EDHE PËR ARGËTIMIN. ”
DËRGONI SINJALE LUAJTJEJE.
E DINI SE SI NJË QEN, KUR DËSHIRON TË LUAJË, NGRE PRAPANICËN DHE TUND BISHTIN? PRICE KËMBËNGUL QË TË GJITHË DUHET TË ZOTËROJMË EKUIVALENTIN NJERËZOR TË ASAJ POZE QENI.“NJË SHEMBULL I NJË SINJALI LOJE TE NJERËZIT DO TË ISHTE KONTAKTI I SHKURTËR ME SY I KOMBINUAR ME NJË BUZËQESHJE OSE NJË KOMENT QË TË FTON BISEDËN. EDHE NJË LINJË SARKASTIKE ME LOJËRA MUND TË FUNKSIONOJË, SI P.SH. “MOT TË KËNDSHËM PO KALOJMË” KUR JE NË MESIN E NJË STUHIE BORE”, SHPJEGON AJO.

/inc

Artikulli paraprakThëniet motivuese për një reflektim më të mirë në fundjavë
Artikulli tjetër“Shkrimtarë fantazmë”, Inteligjenca Artificiale po bën lëmsh