A është me stresuese puna nga shtëpia apo në zyrë?

Puna nga shtëpia rrit apo zvogëlon stresin? Ja përgjigja shkencore

Për disa, po, por jo për të gjithë. A e zvogëlon stresin puna nga shtëpia? Apo e rrit atë? Ka nga ata që janë të kënaqur dhe e ndjejnë vetën shumë produktivë dhe ata që e kanë të vështirë të gjejnë motivimin dhe të organizohen vetë, duke rritur kështu presionin e gjërave që grumbullohen.

Nuk është gjithmonë e lehtë të kuptohet se sa qëndrueshmëri, organizim dhe metodë duhet për të qëndruar të përqendruar me të gjitha tundimet që janë rreth nesh, jashtë zyrës.

Ka nga ata që shpërqendrohen shumë lehtë, ata që nuk janë mësuar të menaxhojnë kohën e tyre. Nga ana tjetër puna nga shtëpia ju lejon të jeni më fleksibël, dhe të menaxhoni më mirë jetën tuaj personale dhe profesionale. Kështu që të kthehemi në pikën fillestare: a e zvogëlon puna stresin? Përgjigja vjen nga një studim shkencor.

E gjitha varet nga personaliteti juaj. Sipas një studimi të kryer në fund të vitit 2018 nga Universiteti Baylor, puna nga shtëpia nuk është për të gjithë, në të vërtetë është një metodë e përshtatshme pothuajse ekskluzivisht për ata që kanë personalitete të caktuara. Studiuesit zbuluan se punonjësit më të përshtatshëm për të punuar nga shtëpia ishin ata që kishin autonomi, aftësi për të punuar mirë në mënyrë të pavarur, dhe gjithashtu njëfarë stabiliteti emocional.

Studimi. Duke ekzaminuar punën e mbi 400 punëtorëve, studiuesit matën nivelet e tensionit të secilit person (të analizuar në formën e lodhjes dhe pakënaqësisë), por edhe autonominë dhe stabilitetin emocional në punë. Ata arritën në përfundimin se ata që shënuan më të lartë në këto dy karakteristika të fundit kishin gjithashtu më shumë të ngjarë të ishin të suksesshëm në pozitat e largëta të punës.

Puna nga shtëpia: pak apo shumë stres? Studimi arriti në përfundimin se puna nga shtëpia për njerëzit e duhur mund të rrisë produktivitetin dhe të zvogëlojë stresin. Personave që punojnë nga shtëpia hanë më shëndetshëm dhe gjejnë një ekuilibër më të mirë midis punës dhe jetës private. Si rezultat, të hani shëndetshëm dhe të keni më shumë kohë për të kaluar me familjen dhe miqtë mund t’ju ndihmojnë të ndjeheni më pak të stresuar, gjë që do ta bëjë ditën tuaj të punës më të lumtur dhe më produktive. Një studim tjetër, që daton nga viti 2011 dhe i kryer nga Staples, nënvizoi se si punonjësit që punonin nga shtëpia raportuan 25% më pak stres se sa ata që shkonin në zyrë çdo ditë.

Artikulli paraprakMeshkujt prijnë në punësim, derisa femrat prijnë në papunësi
Artikulli tjetërSinqeritet…