A është ende i mundur planifikimi pa të dhëna për klimën?

 

Sado të ndryshme të jenë, bizneset, industritë, politikëbërësit dhe autoritetet përballen me të njëjtën sfidë: integrimin e ndikimit të ndryshimit të klimës në vendimet e tyre të ardhshme

Hardshtë e vështirë të mendosh për një sektor ekonomik që ndryshimi i klimës do të kursejë plotësisht. Disa do të jenë në gjendje të përdorin ndikimet e ndryshimit të klimës, por shumë do të duhet të menaxhojnë ndjeshmërinë e tyre të shtuar. Reduktimi i kësaj cenueshmërie dhe përshtatja me ndryshimet e ardhshme kërkon të kuptuarit e madhësisë, kohës dhe ndikimeve të mundshme të rreziqeve klimatike. Në dekadën e fundit, qasja në të dhëna dhe parashikime të besueshme të klimës është rritur paralelisht me përpjekjet për ta përshtatur atë informacion me nevojat e sektorëve të ndryshëm. Kjo nxitje krijoi një zinxhir vlerash për të dhënat e klimës që evoluon vazhdimisht për t’iu përshtatur kërkesës dhe për të arritur përdorues të rinj.

Në shtatë vitet e fundit, Shërbimi i Ndryshimit të Klimës Copernicus (C3S) ka luajtur një rol kryesor në këtë zinxhir vlerash. “Ne mbulojmë grumbullimin e madh të numrave për të marrë të dhëna të qëndrueshme, me cilësi të lartë për kompanitë dhe organizatat kërkimore që më pas japin informacion me vlerë të shtuar për vendimmarrësit”, thotë Stijn Vermoote, shefi i angazhimit të përdoruesve në Qendrën Evropiane për Mesatare Parashikimet e motit (ECMWF). “Shtë një bashkëpunim i vërtetë fitues, pasi ne fitojmë shumë njohuri se si mund të përmirësojmë ofertën tonë të shërbimit si dhe të rrisim shikueshmërinë dhe përvetësimin e produkteve të Copernicus në proceset e vendimmarrjes në jetën reale.”

Disa kompani që furnizojnë shërbime klimatike folën për Euronews rreth mënyrës se si ata përdorin informacionin për klimën për të ndihmuar kompanitë dhe autoritetet të ulin ndjeshmërinë e tyre ndaj klimës dhe të përmirësojnë vendimmarrjen e tyre për përshtatjen dhe zbutjen e klimës.

Predictia është një kompani spin-off spanjolle që punon me C3S në projektin ClimAdjust, i cili i bën parashikimet e klimës të përdorshme për vendimmarrje në jetën reale.

 

Ndërsa ndikimi i ndryshimit të klimës valëzohet në të gjithë shoqërinë, zgjidhja e zhvilluar nën Climadjust ka për qëllim një shumëllojshmëri të gjerë të përdoruesve dhe aplikacioneve sektoriale. Burimi: ClimAdjust, Shërbimi i Ndryshimit të Klimës Copernicus / ECMWF

Cilët janë përdoruesit tuaj dhe si përfitojnë ata nga ClimAdjust?

 

Përdoruesit tanë punojnë në energji të rinovueshme, mjedis të ndërtuar, planifikim urban, ndër të tjera, dhe ne po synojmë ata që tashmë janë duke zhvilluar modele klimatike në këto fusha. Këta përdorues kanë nevojë për këto të dhëna lokale, të parashikueshme të veprimeve, dhe kanë formën teknike për të trajtuar grupe të mëdha klimatike, kështu që ata mund të përfitojnë më lehtë. Climadjust ofron të dhëna për klimën dhe ndihmon përdoruesit të përpunojnë të dhëna të papërpunuara të disponueshme nga modelet klimatike për të marrë parashikime në një shkallë të dobishme në nivelet lokale dhe rajonale. Zakonisht, përdoruesit do të duhet të marrin parashikime nga ofruesit e jashtëm, të vendosin platforma cloud për të bërë llogaritjet statistikore dhe kodin. Por ClimAdjust është miqësor për përdoruesit, duke siguruar gjithçka që ju nevojitet në një vend.

Si mundet që qytetet të përdorin sa më mirë të dhënat e klimës, duke pasur parasysh që u duhet të menaxhojnë më shumë se një sektor – shërbimet komunale, ndotja, klima, infrastruktura, etj?

Bashkëpunimi është thelbësor. Dhe për këtë, ne kemi nevojë për shumëllojshmëri, burime dhe shumë më tepër mundësi për të punuar së bashku nëpër fusha. Për shembull, kjo do të thotë që ne mund të sigurojmë ekspertizën tonë si modelues të klimës dhe motit, por, për të ofruar masa të dobishme adaptimi, duhet të çiftëzohemi me planifikuesit urbanë në mënyrë që ata të mund të na tregojnë më shumë se si do të ndryshojë përdorimi i tokës në qytete: me ekologë, botanistë dhe biologët për të na treguar se si ndërthuren klima dhe biodiversiteti, me hidrologët për të marrë parasysh administrimin e ujit, etj.

Cilat janë sfidat në marrjen e më shumë përdoruesve për të përdorur të dhënat e klimës dhe për t’i ndihmuar ata t’i kuptojnë ato?

Tregu i shërbimeve klimatike është akoma në ditët e para. Shumë njerëz që kanë nevojë për të dhëna klimatike nuk e dinë se çfarë mundësish ofron fusha, kështu që komunikimi mbetet një pengesë e madhe. Për t’i ndihmuar njerëzit të kuptojnë pse parashikimet e klimës janë të dobishme, ne japim shembuj se si Climadjust mund të ndihmojë. Një rast është rajoni Barcelonnette në Alpet Franceze, i cili është i prirur për rrëshqitje të tokës, kështu që të kesh parashikime të reshjeve që janë të rëndësishme për realitetin në terren është thelbësore për marrjen e masave mbrojtëse. Në Cantabria, Spanjë, rritja e temperaturave kërcënon të korrat kryesore të rajonit të patates, kështu që të dhënat e klimës bëhen thelbësore për përshtatjen bujqësore.

 

Gil Lizcano, bashkëthemelues i Shkallës së Klimës

Vortex, një kompani spanjolle që ofron shërbime të modelimit të shpejtësisë së erës dhe rrezatimit diellor, i ndihmon klientët të planifikojnë dhe ruajnë më mirë projektet e energjisë së rinovueshme të erës duke siguruar informacionin e ndryshueshmërisë së klimës. Vortex përdor të dhëna C3S për projektin e saj të Shkallës së Klimës, i cili siguron informacion të klimës të shkallëzuar (të detajuar, në nivelin lokal) për vlerësimet e rrezikut dhe planet e adaptimit.

 

Burimi: Vortex, Shërbimi i Ndryshimeve Klimatike të Kopernikut / ECMWF

 

 

 

Artikulli paraprakBioNTech rrit qëllimin e prodhimit të vaksinave në doza 2.5B
Artikulli tjetër11 mësime për sipërmarrësit nga i suksesshmi Jeff Bezos