A doni të shmangni plagjiaturën në aktivitetet akademike? Ky startup gjeti mënyrën se si ta bëjmë këtë

“Turnitin” u mundëson institucioneve akademike të sigurojnë cilësinë dhe integritetin në procesin e të nxënit të studentëve.

Turnitin është një shërbim online për parandalimin e plagjiaturës që promovon integritetin akademik dhe vlerësimin efikas dhe mbështet arritjen e rezultateve akademike në të gjitha lëndët dhe nivelet arsimore.

Kompania u krijua në 1998, kur katër studentë nga Universiteti i Kalifornisë, “Berkeley” bënë një kërkesë në mënyrë që të rishikonin punën midis studentëve.

Studentët duhej të dorëzonin projektet e tyre dhe ata i bënin komente njëri-tjetrit, por këta të rinj zbuluan se shokët e tyre të klasës i huazuan punët e tyre dhe i kopjuan ato. Për të ndihmuar të ndalonin këtë situatë, ata krijuan instrumentin e  rishikimit në vitin 2000.

Sot Turnitin është një aleat në nxitjen e të menduarit origjinal dhe të të mësuarit në mënyrë autentike, duke zhvilluar teknologji të përparuar që u mundëson institucioneve të eleminojnë plagjiaturën, të sigurojnë komente formuese, të marrin raporte gjithëpërfshirëse dhe të hetojnë sjelljen e keqe akademike. Aktualisht u shërben më shumë se 15,000 institucioneve në të gjithë botën dhe ka selinë në Oakland, California, me zyrat ndërkombëtare në Mbretërinë e Bashkuar, Hollandë, Australi, Kore, Indi dhe në të gjithë Amerikën Latine.

Si funksionon?

Turnitin përdor teknologjinë më të fundit për të kryer aktivitete të ndryshme, njëra prej të cilave është të kontrollojë rastësinë dhe ngjashmërinë midis teksteve.

-“ Merret një shkrim dhe e rishikojmë përkundrejt bazave të të dhënave që ka interneti, i cili ka artikuj të botuar, revista shkencore dhe punime nga studentë të tjerë. Në mënyrë të ngjashme, ne kemi një teknologji shtesë për të përcaktuar autorësinë, për të kontrolluar nëse ato janë fjalët dhe vetë puna e studentit, ”thotë Catalina Londoño, menaxhere e Shërbimeve Profesionale dhe Edukative për pjesën e Amerikës Latine. Ata gjithashtu kanë teknologji për të vlerësuar punën e studentëve.

Vlerësim gjithëpërfshirës dhe largpamës.

“Gradescope” është mjeti i Turnitin për të zvogëluar barrën e mësuesve. “Është një mënyrë për të mbledhur dhe rishikuar informacionin dhe për ta bërë atë dixhital, pasi të ketë bërë një vlerësim transparent dhe të shpejtë të studentëve dhe të ketë rishikuar performancën e studentëve në ato aktivitete në të cilat po i vlerësojmë”,- thotë Londoño.

Gradescope forcon të gjithë procesin e vlerësimit, punon në mënyrë dixhitale dhe madje me ndihmën e inteligjencës artificiale për të grupuar përgjigjet e studentëve. Ai gjithashtu zvogëlon kohën e vlerësimit deri në 80% dhe ofron statistika të përparuara të të nxënit. Kjo do të thotë se ajo që bën vlerësimin nuk është makineria, por mësuesi, ama ajo e para i ndihmon mësuesit të grupojnë punimet. Përdorimi i rubrikave dinamike për vendosjen e pikëve dhe fleksibiliteti i mjetit promovojnë vlerësim transparent, të shpejtë dhe cilësor.

Përvoja e mësuesve ka qenë pozitive, siç është rasti i Rómulo Chumacero, profesor i asociuar në Departamentin e Ekonomisë në “University of Chile”, i cili ndan përdorimin e mjeteve me studentët e tij.

-“Me kontrollin e ngjashmërisë të Turnitin, unë mund të bëj një kontroll të shpejtë dhe rigoroz të punës së paraqitur nga studentët dhe ta krahasoj atë me bazat e të dhënave të dokumenteve nga e gjithë bota”, -thotë Chimacero në një deklaratë.

 

-“Gradescope ka qenë befasia më e këndshme që kam pasur për sa u përket mjeteve dixhitale. Është një mjet që ju lejon të hartoni dhe korrigjoni vlerësimet përmes një platforme miqësore. Lejon gjithmonë zbatimin e të njëjtave standarde në vlerësimet e të gjithë studentëve, është shumë fleksibël në lidhje me llojin e vlerësimit që duhet të kryhet dhe është shumë e lehtë për studentët për t’u përdorur “, shton ai.

“Originality” u publikua në vitin 2020 dhe përdor teknologjinë e kontrollit të ngjashmërisë. Në këtë platformë, studentëve u lejohet, përmes “Draft Coach”, të jenë në gjendje të vetë-menaxhojnë dhe rishikojnë cilësinë e burimeve të tyre, citimet  e tyre dhe referencat, të jenë në gjendje të vëzhgojnë përqindjen e ngjashmërisë së punëve të tyre dhe të mbështesin procesin e të mësuarit të tyre, duke përmirësuar zakonet e shkrimit dhe të të cituarit.

Me këtë mjet, mësuesit kanë më shumë kohë për të siguruar cilësinë e projekteve dhe integritetin akademik në klasat e tyre, duke siguruar informacione përkatëse dhe aktuale që lehtësojnë identifikimin e mundësive për dialog dhe zbulimin e gabimeve të studentëve që kërkojnë më shumë ndihmë.

Trendet akademike dhe arsimore

I intervistuari tregon se pandemia ka përshpejtuar digjitalizimin në botën akademike.

-“Ne kemi parë ndryshime në mënyrën se si klientët tanë kanë zbatuar shërbimet e tyre në kohë pandemie. Kemi parë ndryshime në mënyrën e përdorimit të tyre, padyshim që jemi të detyruar të zhvendosemi në këtë botë virtuale. Duket se dixhitalizimi është një trend që do të mbetet, derisa të ndihemi rehat të kthehemi në klasa dhe në botën reale. Ne ndoshta do të përfundojmë në një model hibrid dhe global ”, – shpjegon ekzekutivi.

Mendimtarët e mëdhenj të institucioneve në Amerikën Latine dhe në të gjithë botën dallojnë një mundësi për të komunikuar dhe për të ndarë kurse ndërmjet institucioneve.

-“Me siguri që në një moment mund të bëhet një përzierje dhe ideja është që integriteti gjithashtu mund të garantohet në këto versione të reja virtuale dhe së shpejti hibride, që duket se do të jenë trend tani e tutje”, – shton eksperti.

-“Ndjekja dhe promovimi i integritetit akademik ka tre komponentë të rëndësishëm”, -thotë Londoño. E para ka të bëjë me politikat institucionale dhe qeveritare për të promovuar integritetin e praktikave të mira, e dyta janë mjetet pedagogjike të mësuesit dhe studentit në punën e tyre të përditshme; dhe e treta është teknologjia për të përzier këto tre elemente në mënyrë që promovimi i integritetit akademik të jetë plotësues midis të gjithë komponentëve.

Nga Meksika në Amerikën Latine.

Aktualisht, kompania ka klientë që përfshijnë institucione të arsimit sa më të lartë, mesatarisht 15,000 globalisht dhe më shumë se 34 milion studentë në të gjithë botën. “Turnitin” mbështet institucionet dhe nxit mësuesit të vlerësojnë me efikasitet dhe të mbrojnë reputacionin institucional.

Ndër klientët më të shquar në Meksikë janë: Editorial UNAM, Metropolitan Autonomous University, University of Monterrey, Autonomous University of Nuevo León dhe Anáhuac University, ndër institucione të tjera.

Zyra më e rëndësishme dhe më e madhe e “Turnitin” në Amerikën Latine është në Meksikë, ku ata kanë një ekip specifik të Amerikës Latine që do t’i shërbejë tregut meksikan dhe spanjoll.

Entrepreneur

Artikulli paraprakVeturë me benzinë apo naftë, cila është më e mirë?
Artikulli tjetërWarren Buffett thotë se ky vendim unik për investime, do të jetë për shumë kohë më i miri që do të keni bërë ndonjëherë