6 kriptovaluta që duhet t’i njihni (dhe që nuk janë Bitcoin)

Tani, monedhat digjitale e bëjnë biznesin ndërkombëtar më të lehtë se kurrë. Ne jemi në shekullin e 21-të dhe paratë nuk janë të kufizuara në fatura, monedha dhe karta krediti. Në fakt, disa lloje të parave aktuale janë ndërkombëtare (nuk janë në pronësi të një qeverie specifike) dhe rregullohen nga njerëzit dhe jo nga një bankë qendrore. Për më tepër, ato ekzistojnë tërësisht në internet. Këto para njihen si kriptovaluta. Ju mund të keni dëgjuar për Bitcoin kur ajo u bë e njohur disa vite më parë, por në një botë me ndryshime të vazhdueshme, kriptovalutat e tjera po bëjnë që bizneset e shumë sipërmarrësve të rriten. Është e rëndësishme që ju të njihni forma të tjera të pagesës virtuale që janë në treg.

Ethereum

Në vend që të konkurrojë drejtpërdrejt me Bitcoin si kriptovalutat e tjera, Ethereum e plotëson atë. Ndërsa një blockchain kontrollon pronësinë e Bitcoin, monedha tjetër drejton programe sigurie në aplikacionet e përdoruesve. Njerëzit po përdorin Ethereum për të krijuar platforma të personalizuara (por të besueshme) të financimit të njerëzve, organizata autonome në internet, dhe madje edhe kriptovalutat e tyre. Për shkak se këto aplikacione janë të decentralizuara, ato mund të ndërtohen vetëm në rrjetin Ethereum.

Megjithëse Ether, paratë e rrjetit, nuk u bënë për t’u përdorur për pagesa ditore, gjithçka me vlerë mund të tregtohet për produkte dhe shërbime. Si rezultat, shumë punëdhënës freelance e përdorin për të paguar për punë të pavarur në krijimin e faqeve të internetit.

Sidoqoftë, shumica e dyqaneve në internet ende pranojnë Ether.

Litecoin

Nëse Bitcoin do të ishte ari, Litecoin do të ishte argjend. Kjo monedhë punon njësoj si homologu i saj më popullor, por vlen pak më pak (ekzistojnë gjithsej 21 milion Bitcoin kundrejt 84 milion Litecoin). Kjo monedhë është më e lehtë për tu arritur dhe më e shpejtë për të lëvizur nga personi në person. Ndoshta është dhe kriptomonedha më pak frikësuese për ata që janë të rinj në shkëmbimin e parave në internet – portofoli Litecoin mund të shkarkohet nga faqja zyrtare e internetit dhe është e koduar plotësisht për të parandaluar shpenzimet aksidentale dhe viruset kompjuterike. Ky është një rrjet super i thjeshtë për ata që kanë nevojë të lëvizin shuma të vogla parash shpejt.

Ripple

Ndërsa kriptovalutat e tjera shmangin bankat, Ripple i përdor ato. Në fakt, Ripple u krijua për bankat pasi i lejon ato të bëjnë pagesa globale më shpejt dhe me një kosto më të ulët. Transaksionet tradicionale ndërkufitare kërkojnë që bankat të kalojnë përmes një ndërmjetësi (ose shpesh disa), i cili vonon përfundimin e tyre.

Ripple ofron një alternativë më të shpejtë dhe më të drejtpërdrejt. Kur një klient i një banke në SH.B.A. do të dërgojë një pagesë te një klient i një banke tjetër në Kinë, për shembull, Ripple menjëherë kërkon tarifat e transaksionit të dy bankave dhe bën transferimin brenda disa minutash. Ai madje përditëson menjëherë deklaratat e llogarisë së klientit në mënyrë që ata të mund të shohin bilancet e tyre pas transaksionit. Kjo kriptomonedhë unike lejon bankat të ofrojnë produkte pagese të reja dhe të përmirësuara dhe thjeshton transaksionet e rregullta për konsumatorët në të gjithë botën.

Dash

Megjithëse Dash mund të përdoret për transaksione midis konsumatorëve, ai u krijua për pazar. Mendojeni Dash si një zëvendësim për PayPal. Shumë tregtarë pranojnë Dash ashtu si pranojnë dollarë, por transaksioni është më i shpejtë, nuk duhet të prisni një ose dy ditë për të parë tarifën e pagesës në deklaratën tuaj. Si çdo kriptomonedhë tjetër, ju mund të blini Dash me para të rregulluara nga qeveria dhe t’i mbani ato në një portofol të caktuar derisa të jeni gati t’i shpenzoni në një biznes të pajtueshëm. Mund të shtoni edhe biznesin tuaj në hartën tregtare Dash!

Zcash

Nëse doni të maksimizoni konfidencialitetin tuaj, kjo kriptomonedhë është për ju. Zcash është quajtur kriptomonedha e parë “zero njohuri” për aftësinë e saj për të “mbrojtur” identitetet e të gjithë dërguesve, marrësve dhe letrave me vlerë. Çdo transaksion është i koduar plotësisht, kështu që përdoruesit mund të shijojnë avantazhet e një blockchain publik pa ofruar informacion privat. Shumë e shohin Zcash si një version më të sigurt të Bitcoin.

Monero

Monero është një tjetër mundësi e shkëlqyeshme e kriptomonedhës për ata që shqetësohen për privatësinë e tyre. Kjo monedhë është krijuar për t’i dhënë përdoruesve individualë kontroll të plotë mbi paratë e tyre. Me Monero, ju jeni vetë banka. Transaksionet janë “transparente në mënyrë selektive”, që do të thotë që ju të vendosni se kush mund dhe nuk mund të shohë se ku po shkojnë paratë tuaja. Krizat me të cilat përballen bankat dhe qeveritë nuk do të ndikojnë në asetet e tyre ose të kompromentojnë informacionin konfidencial. Së fundmi, si shumë kriptovaluta, Monero është e decentralizuar dhe e ndërtuar mbi komunitetin, më shumë se tridhjetë zhvillues kanë kontribuar drejtpërdrejt në Monero deri më tani.

Por pse janë kaq të rëndësishme?

Nëse kompania juaj ende nuk përdor asnjë nga këto monedha virtuale, duhet të mendoni t’i përfshini ato së shpejti. Kur bëhet fjalë për transaksione financiare në internet, monedhat virtuale si ato më sipër kanë filluar t’i japin PayPal, Stripe dhe sistemeve të tjera të pagesës “dhimbje koke”.

Transaksionet e kriptovalutave nuk vlerësohen nga një njësi qendrore, që do të thotë se nuk ka tarifa bankare ose platforma të lidhura me pagesat, vetëm tarifa opsionale (një përqind ose më pak) që përshpejtojnë transaksionin. Për më tepër, nuk do të duhet të prisni për aq kohë sa duhet për të marrë paratë tradicionale. Edhe një herë, tipari më i rëndësishëm i kriptomonedhës mund të jetë se është me të vërtetë ndërkombëtare. Asnjë qeveri e veçantë nuk e zotëron ose rregullon atë. Kjo do të thotë që nuk ka tarifa për pagesa që kalojnë kufijtë, dhe transaksioni funksionon në të njëjtën mënyrë, pa marrë parasysh se ku jeni ose me kë bëni biznes.

Dizavantazhi i vetëm i madh i monedhave virtuale është se në një moment ju do të duhet ta shisni atë në dollarë, pesos ose ndonjë monedhë tjetër qeveritare nëse doni të përdorni kapitalin tuaj në botën reale. Sidoqoftë, ky proces imiton mënyrën e transferimit të fondeve të PayPal në një llogari rrjedhëse.

ENTREPRENEUR

Artikulli paraprakSi të formoni zakone më të mira si një sipërmarrës
Artikulli tjetërGates kundër Musk: Dueli më i pasur në botë rreth Bitcoin