5 profesione që po zhduken shpejte

Profesione të njohura për shumë njerëz po pakësohen me shpejtësi. A është ky faji i teknologjisë? Në  pjesën më të madhe po… Megjithëse pandemia ka përshpejtuar gjithashtu zhdukjen e disa profesioneve  dikur të zakonshme.

Sipas Byrosë së Statistikave të Punës të SHBA-së,  punët e mëposhtme janë ndër ato që parashikohet të humbasin më shumë pozicione deri në vitin 2030. Shumë punëtorë në këto fusha tashmë kanë ndërruar profesion.

1-Punonjësit e parkimit

Gjithsej vende pune 2020: 7900 pozicione

Vende pune të parashikuara për 2030: 5100 pozicione

Humbje pune: 35 për qind

Shumë gjëra kanë ndryshuar që kur u instalua matësi i parë i parkimit më 16 korrik 1935, në Oklahoma City. Ndërsa biletat e parkimit do të zhduken së shpejti, do të ketë më pak punëtorë që do t’i shpërndajnë ato. Aplikacionet dixhitale të parkimit e kanë bërë më të lehtë të dallosh se cilët njehsorë janë duke u pakësuar, duke krijuar më pak nevojë për oficerët e zbatimit të parkimit në patrullë.

2-Operatorët e telefonit

Në 2020 vende pune: 4,800 pozicione

Vende pune të parashikuara 2030: 3600 vende pune

Humbje pune: 25.4 përqind

Njëherë e një kohë, operatorët telefonikë ishin punëtorë thelbësorë. Ju duhej gjithnjë një operator për t’ju lidhur në telefon. Për shumë vite, ishte një profesion në lulëzim – veçanërisht për gratë – me rreth 235,000 operatore në vitin 1930.

3-Riparues orësh

Gjithsej vende pune në  2020: 2800 pozicione

Vende pune të parashikuara 2030: 2100 vende pune

Humbje pune: 24.9 përqind

Me shumicën e njerëzve që përdorin celularët e tyre ose pajisje të tjera dixhitale për të treguar kohën, kërkesa për riparues të orëve po ulet. Megjithatë, orët vazhdojnë të jenë të njohura si sende luksoze dhe trashëgimi, kështu që këto punë mund të mos zhduken plotësisht.

4-Dizajnerë lulesh

Gjithsej vende pune 2020: 42,300 pozicione

Vende pune të parashikuara 2030: 33,800 pozicione

Humbje pune: 20.1 për qind

Pandemia e COVID-19 goditi këtë industri me një goditje të dyfishtë. Së pari, shumë ngjarje të veçanta miqësore me lule, si dasmat, u shtynë për dy vjet, duke e ulur kërkesën. Më pas, mungesat e fuqisë punëtore dhe problemet e zinxhirit të furnizimit kufizuan furnizimin me lule.

5-Riparues këpucësh

Gjithsej vende pune 2020: 8700 pozicione

Vende pune të parashikuara për 2030: 7500 vende pune

Humbje pune: 14%

Pandemia mund ta ketë çuar këtë industri një hap më tej në drejtimin e gabuar. Sipas një firme kërkimore, industria e riparimit të këpucëve humbi më shumë se 20 për qind të të ardhurave të saj gjatë vitit 2021, kur shumë njerëz punonin në distancë me pantoflat e tyre. aarp

Artikulli paraprakShkruaj si një sipërmarrës
Artikulli tjetërCila lutje bëhet për pagimin e borxhit?