5 pika kyçe për të rikrijuar biznesin tuaj në kohë krize

Nëse kohët e vështira, në të cilat jetojmë kanë një gjë të mirë, është se ato na japin mundësinë të rikrijojmë produktet, shërbimet tona dhe madje edhe bizneset tona në mënyrë që të qëndrojmë konkurrues. Në vitet 1990, disa kompani që kishin rishpikur sektorët, në të cilët ata operuan përjetuan një rritje shumë të konsiderueshme: ZARA në botën e modës, NH në hotele, IKEA në dekorimin e shtëpisë dhe ING në bankë janë vetëm disa prej tyre. Në dekadën e fundit ne gjithashtu kemi qenë dëshmitarë të ri-shpikjes së shumë produkteve dhe shërbimeve. Për shembull, Nintendo ka rikrijuar tastierat e lojërave video me Wii dhe Apple ka rikrijuar telefonat me iPhone.

Nëse jeni duke menduar: si mund të rishpik produktin tim ose sektorin tim? Këtu janë disa këshilla të bazuara në pikat kyçe të suksesit që shembujt e mëparshëm kanë të përbashkët:

1- Kapeni shansin

Nëse shanset janë të larta, mundësia për sukses është më e madhe. Shembujt e mëparshëm na tregojnë kompanitë që shmangën rrugën e lehtë (duke bërë të njëjtën gjë) dhe morën përsipër rreziqe me propozime inovative. Por kishte gjithashtu shumë rrezik në proces.

Nëse Wii nuk do të kishte qenë i suksesshëm, kjo do të nënkuptonte zhdukjen e Nintendo në fushën e lojërave video, siç ndodhi me SEGA.

Gjithashtu, nëse do të kishte dështuar me iPhone, Apple do të kishte pësuar një pengesë të madhe në strategjinë e saj të ardhshme, pasi telefonat mobile po zëvendësojnë mp3 dhe madje edhe kompjuterët. Kjo përbën një kërcënim për iPod, i cili sot është një nga shtyllat e kompanisë dhe për linjën e saj të kompjuterëve.

2- Hidhni poshtë paragjykimet në sektorin tuaj

Kërkoni mënyra të ndryshme dhe më të mira për t’i bërë gjërat. Rimendoni gjithçka: megjithëse PlayStation kishte hedhur poshtë disa vjet më parë paragjykimin se lojërat video ishin vetëm për fëmijë dhe adoleshentë, këto mbeteshin përvoja individuale, të cilat  mund të penalizonin ata që luanin. Nintendo Wii u krijua nga themeli si një përvojë shoqërore dhe gjithëpërfshirëse për të gjithë familjen dhe grupet e miqve.

Po kështu, Apple hodhi poshtë disa paragjykime me iPhone-in e tij: mënyra se si mund të bashkëveprosh dhe shfletosh internetin me një pajisje të lëvizshme, si mund të blesh dhe aktivizosh produktin, marrëdhënia me operatorët.

3- Mbështetuni në pikat tuaja të forta

Kjo legjitimon rezultatin: Nintendo ka qenë gjithmonë një markë e veçantë për nga lloji i lojërave që zhvillon. Një nga pikat kyçe për suksesin e Wii është se ajo është një platformë për një lloj loje shumë të ndryshme nga ato tradicionale.

Apple ka krijuar një telefon që në të vërtetë është kompjuter dhe është më tërheqës për atë që ka si kompjuter sesa për atë që ka si telefon.

4- Mendoni për klientët tuaj

Krijoni produkte dhe shërbime që lidhen me konsumatorin sepse ato i përgjigjen nevojave të fshehura. Nintendo Wii, falë ndërfaqes së tij natyrale (lehtësinë e përdorimit) dhe një lloji të ri të lojës, ka bërë që njerëzit që nuk e kishin provuar kurrë një lojë video të inkurajohen ta bëjnë këtë.

Apple ka krijuar një kombinim të arrirë: telefon + mp3 player + pajisje celulare për hyrje në internet + GPS. Gjithçka në një, gjë të cilën përdoruesit e saj e vlerësojnë.

5- Çfarëdo që të bëni, bëjeni tërheqëse dhe të lehtë për t’u përdorur

Dizajni i produkteve luan një rol shumë të rëndësishëm në dy shembujt e analizuar. Nga dizajni ne kuptojmë jo vetëm aspektin vizual të një produkti, por mënyrën në të cilën njerëzit ndërveprojnë me të. Sot ky është një faktor diferencues në shumë kategori produktesh. Investoni në dizajn dhe nuk do të pendoheni.

ENTREPRENEUR

Artikulli paraprak6 arsye përse ndodhin keqkuptimet
Artikulli tjetërKu jetojnë njerëzit më të pasur?