5 mënyra të provuara shkencërisht se si të përmirësojmë kujtesën

Krijimi dhe menaxhimi i kujtesës është një proces kompleks, ku truri i njeriut mbledh, ruan dhe kujton informacionin që na nevojitet për detyra të ndryshme. Megjithatë, këto kujtime luajnë gjithashtu një rol më njerëzor, duke ju ndihmuar të njihni dhe mbani mend njerëz të rëndësishëm dhe raste të veçanta.Disa kushte njohëse, të tilla si çmenduria, Alzheimer dhe Parkinson, u heqin njerëzve funksionin e kujtesës së trurit. Por, edhe pa këto sëmundje të tmerrshme, sipërmarrësit e zënë mund të rrezikojnë të humbin kujtimet e ruajtura dhe aftësinë për të formuar dhe mbajtur të reja. Stilet tona të jetës së ashpër shpesh nënkuptojnë pak gjumë që mund të dëmtojë funksionin e kujtesës.Për të shmangur shuarjen e kujtimet të shuhet, ne duhet të ndërmarrim një qasje proaktive. Për fat të mirë, shkenca na jep shpresë me mënyra për të zhvilluar këtë mjet thelbësor neurologjik. Këtu janë pesë që duhet të përfshini në rutinën tuaj.1.Luaj video lojëra dhe aplikacione për trajnimin e truritKy rekomandim shkencor me aplikacione për trajnimin e trurit tuaj mund t’ju bëjë të qeshni, veçanërisht nëse prindërit tuaj ju kanë thënë të ndaloni së luajturi kaq shumë video lojëra kur keni qenë më i ri. Por, një studim i vitit 2017 në revistën Behavioral Brain Research arriti në përfundimin se një gamë e gjerë e video lojrave në të vërtetë përmirësojnë funksionimin e rajoneve të ndryshme të lidhura me kujtesën në tru. Kërkimi përmendi përmirësime në fusha si kujtesa semantike, e cila përfshin aftësinë tuaj të përgjithshme për të kujtuar njohuritë. Nëse jeni duke u përpjekur të drejtoni një kompani dhe luani videolojëra, ky është një kalim kohe e mirë për të ushtruar trurin tuaj.Nëse nuk jeni adhurues i videolojërave, merrni parasysh aplikacionet për trajnimin e trurit dhe kujtesën kur keni pushim ose jeni joproduktivë. Studimet tregojnë se ato ndihmojnë në parandalimin e rënies së njohjes. Shembuj të aplikacioneve potencialisht të dobishme të trajnimit të trurit përfshijnë Lumosity, CogniFit, BrainFitness dhe Clockwork Brain. Ju gjithashtu mund të provoni aplikacione për kërkimin e fjalëkryqit, gjetjes së fjalës dhe figurës.2.Shpikni mnemonics për të ndihmuar në kujtesëPajisjet mnemonics bëjnë më shumë sesa t’ju ndihmojnë të rikujtoni informacionin. Ato në fakt mund të përmirësojnë trurin tuaj.Një artikull studimor i vitit 2017 në revistën Neuron zbuloi se aktivitetet e trajnimit mnemonics riformojnë trurin në nivelin fizik. E bëjnë këtë duke gjeneruar lidhje të reja njohëse të rrjetit që më pas përmirësojnë funksionin e kujtesës. Ekziston një gamë e gjerë e aktiviteteve mnemonics për të zgjedhur në mënyrë që të gjeni një ose më shumë që tërheqin interesat tuaja personale ose të biznesit. Ju mund të krijoni ose të përvetësoni menemonika që përfshijnë muzikë, fjalë, emra, nota dhe rima. Për shembull, mund të krijoni një mnemonic duke përdorur shkronjën e parë të secilës fjalë në një listë të artikujve që duhet të mbani mend gjatë punës, pastaj duke i dhënë asaj emrin e një personi ose sendi.Pra, nëse dëshironit të mbani mend ngjyrat e spektrit në një renditje të caktuar – të Kuqe, Portokalli, të Verdhë, Jeshile, Blu, Lejla, Vjollcë – mund të përdorni emrin ROY G. BIV.Ju mund të krijoni ose përshtasni mnemonics për pothuajse çdo gjë, duke përfshirë një listë të punonjësve ose projekteve, konkurrentëve ose thjesht listën tuaj ushqimore. Në krijimin dhe praktikimin e mnemonics, ju në të vërtetë do të forconi aftësinë tuaj mendore për të formuar, mbajtur dhe rikujtuar njohuri dhe fakte të rëndësishme që ju duhen për të qëndruar të mprehtë në biznes.3.Ushtrohuni rregullishtNdërsa ushtrimet mendore ju ndihmojnë patjetër në përmirësimin e aftësive të kujtesës, ushtrimet fizike janë gjithashtu kryesore. Hulumtimi në Trends në Shkencat Kognitive zbuloi se një mënyrë jetese e ulur duket se nxit humbjen e kujtesës, ndërsa aktiviteti fizik stimulon mbajtjen dhe përmirësimin e kujtesës.Disa studime kërkimore kanë vërtetuar që ushtrimet fizike të rregullta përfitojnë nga aftësitë njohëse, përfshirë këtu edhe kujtesën. Gjetjet përfshijnë përmirësime në funksionin e trurit që vijnë nga kohëzgjatja dhe intensiteti i stërvitjes, duke çuar në një funksion hormonal më të ekuilibruar, ndërsa stimulojnë gjithashtu ndryshime neurokimike që e mbajnë trurin të mprehtë.Krijoni një regjim të ushtrimeve javore që përshtatet me orarin e punës dhe i përshtatet nivelit të preferencës ose aftësive. Qoftë vrapim, basketboll, ecje apo shëtitje, not apo diçka që ju pëlqen dhe që përfshin të tjerët, madje edhe punonjës ose kolegë. Kjo mund t’ju ndihmojë të inkurajoni t’i përmbaheni orarit tuaj. Përndryshe, punësoni një trajner personal ose bashkohuni në një palestër.Lexo:Disa shprehi që ju forcojnë shëndetin mendor4.Ulni nivelet e stresitStresi mund të ndikojë në një gamë të gjerë të funksioneve të kujtesës, duke përfshirë kujtesën afatshkurtër dhe kujtesën autobiografike. Kortizoli, një hormon stresi, mund të përmbytë bankat e kujtesës së trurit dhe të zvogëlojë kujtimin dhe njohjen, sipas studimit të fundit.Lexo: Ndikimi pozitiv i ushtrimeve fizike në truDuke përfshirë metodat e reduktimit të stresit të bazuara në vëmendje, pjesëmarrësit e hulumtimit ishin në gjendje të rimarrin dhe madje të përmirësojnë funksionin e kujtesës. Këto metoda përfshijnë meditim, mendim të ndërgjegjshëm, reflektim dhe ditar. Gjeni mënyra të tjera për të zvogëluar stresin duke deleguar kur ndiheni të mbingarkuar, duke shmangur situatat negative dhe njerëzit dhe duke minimizuar situatat e rrezikshme.5.Hani perime (dhe fruta)Një studim i Shkollës Mjekësore të Harvardit arriti në përfundimin se burrat mund të përmirësojnë kujtesën e tyre duke ngrënë më shumë racione perimesh dhe frutash. Studimi i gjerë përfshiu afër 28,000 burra në të 50-tat e tyre, të cilët iu përgjigjën pyetjeve çdo katër vjet për dy dekada. Pyetjet kishin të bënin (midis faktorëve të tjerë të jetesës) sa porcione perimesh, frutash dhe lloje të tjera ushqimesh hanin çdo ditë.Lexo: Kufizimi i kohës para televizorit përmirëson shëndetinPjesëmarrësit gjithashtu bënë teste që vlerësuan aftësitë e tyre të të menduarit dhe kujtesës në katër vitet para përfundimit të studimit. Kur mbaroi studimi, burrat ishin në fillim të të 70-ave.Burrat që hanin gjashtë porcione perime dhe fruta çdo ditë nuk zhvilluan aftësi të dobëta të të menduarit aq shpesh sa ata që hëngrën dy porcione ose më pak çdo ditë. Çdo racion përfaqësonte ose një filxhan me fruta të plota ose perime të papërpunuara, gjysmë filxhani me lëng frutash ose dy filxhanë me perime me gjethe jeshile.Shkencëtarët e përfshirë në këtë hulumtim besuan se antioksidantët dhe substancat bioaktive, të cilat përfshinin Vitamina A, B, C dhe E si dhe karotenoide, flavonoide dhe polifenole, ndihmuan në uljen e stresit oksidativ në tru. Ky stres mund të shkaktojë humbje të kujtesës në lidhje me moshën.Një plan gjithëpërfshirës për të përmirësuar kujtesën tuaj.Pra, shpesh, qasjet strategjike sugjerojnë të fillosh me një ose dy taktika në të njëjtën kohë sesa t’i bësh të gjitha. Në këtë rast, duhet të përpiqeni të aplikoni sa më shumë mënyra të provuara të listuara këtu për të mprehur kujtesën tuaj. Pasi t’i keni humbur, nuk do t’i merrni më ato kujtime, kështu që filloni tani të jeni të aftë kognitivisht, pavarësisht nga mosha juaj.ENTERPRENEUR

Artikulli paraprakMotivimi apo Disiplina? – Vehbi Zeqiri
Artikulli tjetërPërfitoni prej këtij tregimi… – A je ndalur ndonjë prej ditëve ta mbrehësh sëpatën?