5 mënyra se si sipërmarrja do t’ju “detyrojë” të rimendoni karrierën tuaj

Si një anëtar i Marinës së SHBA-së, unë e përbuz shumë marrjen e urdhrave. Mos më keqkuptoni, nuk e kam problem t’u bindem eprorëve të mi. Problemi është se unë i bindem gjithmonë eprorëve të mi.

Përfundimisht, ju dëshironi lirinë dhe privilegjin për t’u bërë shefi juaj. Ju dëshironi kohën dhe mundësinë për të ecur në rrugën tuaj. Aftësia për të bërë paratë tuaja, sipas kushteve tuaja. Për të vendosur orët tuaja dhe për të zgjedhur se si do të zhvillohet jeta juaj. Nëse do të keni sukses apo do të dështoni varet tërësisht nga ju dhe kjo është e bukura e sipërmarrjes.

Nuk ka të bëjë me paratë, por të kesh pronësinë e drejtimit të jetës tënde.

Kështu, pas gati 6 vitesh shërbimi për vendin tim, vendosa t’i jepja një hap sipërmarrjes dhe të dal më vetë. Fillova të shkruaja në mënyrë të pavarur dhe vendosa të përdor aftësitë e mia në të shkruar në avantazhin tim. Edhe pse nuk ka qenë e lehtë, kjo ka revolucionarizuar qasjen time ndaj punës.

Kur bëhesh sipërmarrës, merr jetën në duart e tua.

Ju mësoni vlerën e vërtetë të kohës

Kur punoni për dikë tjetër, vazhdimisht ndiheni sikur nuk keni kohë të mjaftueshme. Ju ngecni në një cikël pune me orë më të gjata për të marrë një pagë më të madhe, por ju mungon koha e lirë ose energjia për të bërë diçka tjetër. Shefi juaj ju ka aty ku ai do, i lidhur me punën tuaj si një qen që ndjek zotërinë e tij.

Nga ana tjetër, nëse je me rrogë, shpërblimet luhaten nga një ekstrem në tjetrin. Pavarësisht orëve të punës, ju paguheni njësoj. Do të thotë nëse punoni shumë orë, humbisni paratë që ju takojnë me të drejtë. Kur fitoni paratë tuaja, ju vendosni vlerën e kohës tuaj. Meqenëse të gjithë kemi 24 orë në ditë, duhet të vendosim me vetëdije se si t’i kalojmë ato. Koha ecën vetëm përpara, jo prapa. Është burimi më i çmuar që kemi si qenie njerëzore.

Shpenzimi i kohës me mençuri dhe investimi i saj në punën tonë do të tejkalojë shumë përfitimet e çdo pune.

Shkallëzimi do të bëhet miku juaj më i mirë

Kur paguhesh në bazë të orëve të punës, të lë një shije të keqe. Ju vazhdimisht ndjeheni sikur po sakrifikoni më shumë kohë dhe energji për një pagë që konsumohet nga shpenzimet e jetës. Kështu, ju jeni të detyruar të ngriheni dhe ta bëni atë përsëri. Meqenëse jeni duke punuar vazhdimisht, ju mungon koha dhe energjia për aktivitete më domethënëse, si për shembull qëndrimi me miqtë dhe familjen.

Sidoqoftë, ekziston një alternativë më e fuqishme, shitja e produkteve ose shërbimeve tuaja. Kur mund të shisni diçka në mënyrë të përsëritur, ju përdorni fuqinë e shkallëzueshmërisë. Ju mund të punoni kaq shumë orë në ditë, por nëse mund ta rrisni biznesin tuaj, ju hapni rrugën drejt lirisë. Mund të fitoni më shumë para, më shpejt, në një nivel të pafund. E gjitha bazohet në suksesin tuaj personal. Kjo është arsyeja pse ju keni kaq shumë njerëz që dëshirojnë të jenë përdorues të suksesshëm të YouTube-it dhe të bëjnë zhurmë gjatë gjithë kohës. Ata e dinë se si duket liria e vërtetë.

Shkallueshmëria është çelësi për të dalë nga burgu i punonjësve.

Ju do të vini në pyetje mendimin për shefat tuaj

Le të jemi të vërtetë, të gjithë kemi qenë atje, në një moment apo në një tjetër. Ju keni një mbikëqyrës për të cilin punoni dhe ai fillon të marrë vendime të dyshimta. Logjika e tij kundërshton shpjegimin, dhe ju filloni të pyesni veten pse dreqin po punoni për këtë djalë. Sigurisht, nuk do ta thuash me zë të lartë… por sigurisht që po mendon për këtë.

Ka shumë pak raste në jetë kur ke dikë që të thotë se çfarë të bësh ndihesh mirë. Kur merrni pronësinë e jetës suaj, filloni të vini në dyshim lidershipin e të tjerëve. Mendimet e “gjërave mund të ishin më mirë nëse do të ishit në krye” fillojnë të rrotullohen rreth kokës tuaj, por më pas ju i hidhni ato mendime, sepse në fakt nuk dëshironi të jeni shefi juaj.

Kur zgjidhni sipërmarrjen, ju bëheni mbikëqyrës. Ju vendosni ritmin dhe kushtet e punës suaj. Natyrisht, kjo do të thotë gjithashtu se ju merrni pronësinë e çdo dështimi që ndodh. Në anën pozitive, shpërblimet e mundshme tejkalojnë shumë rreziqet.

Kur bëheni udhëheqësi juaj, ju diktoni kushtet e punës suaj.

Investimet financiare bëhen plani juaj i ri i pensionit

Fundi i daljes në pension për shumicën e karrierave është shumë i thjeshtë, punoni në një punë për më shumë se 20 vjet, investoni para në llogarinë tuaj të pensionit dhe prisni që pensioni juaj të fillojë. Tradicionalisht, kjo nuk është një ide e keqe. Është e thjeshtë, e sigurtë dhe e lehtë për t’u kuptuar.

Megjithatë, ka tre probleme të mëdha me këtë strategji:

  1. Të punosh për orë të gjata për dekada të jetës tënde për të shijuar vetëm frytet e punës tënde mbi moshën 60 vjeç është disi e keqe.
  2. Në tregun e sotëm modern të punës, është më e vështirë se kurrë të mbash një punë për kaq gjatë. Nëse nuk jeni duke punuar në një fushë me kërkesa jashtëzakonisht të larta, ka një shans të mirë që të ndërroni punë shumë herë.
  3. Ne kemi tashmë 3 përplasje katastrofike të tregut në 20 vitet e fundit: Përplasja e flluskës së Dot-Com, rrëzimi i tregut të banesave në vitin 2008 dhe së fundmi, Pandemia e 2020-ës. Me ndryshime të tilla të rëndësishme në treg, siguria e punës do të bëhet një shqetësim edhe më i madh në të ardhmen.

Si një sipërmarrës, ju mësoni shpejt të planifikoni për të ardhmen. Edhe nëse biznesi juaj po lulëzon, mjaftojnë vetëm pak ditë të këqija për t’ju kthyer shumë prapa. Shumë sipërmarrës janë plotësisht të vetëdijshëm për këtë rrezik dhe kështu riinvestojnë një pjesë të fitimeve të tyre në asete që gjenerojnë pasuri.

Asetet si aksionet, pasuritë e paluajtshme, kriptomonedha dhe të ngjashme, do të veprojnë si një mbrojtje kundër katastrofës financiare. Ato jo vetëm që funksionojnë si investime fantastike pensioni, por ato gjithashtu bëhen një mjet shpëtimi financiar nëse keni nevojë për para më shpejt se sa më vonë.

Ju do ta doni lirinë më shumë se sa paratë

Pavarësisht se sa para fitova nga shkrimi, asnjëra prej tyre nuk u bë zëvendësim për dashurinë time për lirinë. U bë çliruese të merrja jetën time në duart e mia dhe të bëhesha përgjegjës për veten time. Çështja është se pavarësisht se si punoni, ka shumë mënyra për të fituar para, por ka pak rrugë drejt çlirimit.

Është mirë të kesh energji për t’u shoqëruar me miqtë dhe për të shpenzuar kohë në projekte që janë domethënëse për ty. Ose të hiqni dorë nga gjithçka për një kohë dhe thjesht të shijoni jetën tuaj për një moment.

Paraja mund të jetë motivi, por liria është qëllimi.

/medium

Artikulli paraprakVazhdon rritja e tregtisë me pakicë
Artikulli tjetërPas krizës ekonomike dhe zhvlerësimit të lirës – Erdogan rrit pagën minimale për 50 për qind