4 C të marketingut

Koncepti 4 C i marketingut përdoret për t’iu referuar strategjisë së marketingut të fokusuar tek konsumatori, dëshirat dhe nevojat e tij. 4 C-të e marketingut janë konsumatori, komunikimi, komoditeti dhe kostoja.

Evoluimi i tendencave të konsumatorit, si dhe kanalet e reja të komunikimit social, kanë sjellë një transformim në themelet mbi të cilat janë ndërtuar strategjitë e marketingut të zbatuara sot nga kompanitë.

4 C-të dalin si një plotësues i 4 P-ve të njohura të marketingut, produktit, çmimit, pikës së shitjes dhe promovimit.

Cilat janë 4 C-të e marketingut?

Kështu, ndërsa në të kaluarën, marketingu fokusohej në produktin ose shërbimin dhe karakteristikat e tij, sot strategjia drejtohet tërësisht nga konsumatori, dëshirat dhe nevojat e tij, motivimet dhe mangësitë.

 • Konsumatori
 • Komunikimi
 • Komoditet
 • Kostoja

Për çfarë përdoren 4 C?

4 C-të plotësojnë 4P-të e marketingut dhe drejtojnë strategjinë përfundimtare të marketingut. Objektivi i tij është të bëjë konsumatorin të ndihet i dëgjuar dhe i kuptuar nga marka, e cila ofron të gjitha lehtësitë e mundshme në mënyrë që përvoja e tyre e blerjeve të jetë e thjeshtë, komode dhe e shpejtë dhe që marrëdhënia e tyre me të të jetë e ngushtë dhe e natyrshme.

 • Konsumatori: Është boshti i strategjisë dhe marka duhet t’u ofrojë atyre një propozim vlere të diferencuar gjatë gjithë procesit të shitjes, që nga qasja e tyre e parë me fushatën e marketingut deri në shitje dhe pa harruar shërbimin pas shitjes. Për shembull:
  • A e njoh konsumatorin tim? Si mund të përmirësohem për të përmbushur më mirë nevojat tuaja? A i shërbej në mënyrë efektive nevojave tuaja?
  • Praktikoni dëgjimin aktiv për të njohur në thellësi dëshirat dhe motivimet e tyre, të jeni proaktiv në ofrimin e zgjidhjeve dhe të përshpejtoni kohën e dorëzimit, ndër të tjera.
 • Komunikimi: Qëllimi është krijimi i marrëdhënieve të ngushta. Markat ndjekin komunikimin e dyanshëm dhe të personalizuar me audiencën e tyre të synuar përmes kanaleve të tyre të preferuara, ndër të cilat rrjetet sociale luajnë një rol themelor.
  • A jam i aksesueshëm për konsumatorin tim? A shtoj vlerë duke ofruar zgjidhje inovative? A ofroj disa mënyra kontakti? A i zgjidh dyshimet ose problemet tuaja në një mënyrë të shkathët?
  • Ofroni një shërbim të mirë ndaj klientit që menaxhon në mënyrë efikase dhe të shkathët çështjet e konsumatorëve.
 • Komoditeti: Bëhet fjalë për ofrimin e një procesi blerjeje të thjeshtë, të mirëorganizuar dhe që kursen kohë për konsumatorin.
  • A ka faqja ime e internetit filtra për të gjetur produktin më shpejt? A ka shumë klikime procesi i blerjes?
  • Zvogëloni numrin e hapave të kërkuar në shitjen përmes internetit, krijoni sisteme besnikërie të bazuara në shpërblime ose ofroni produkte të tjera që plotësojnë ose më shumë e veshin produktin e zgjedhur. Me pak fjalë, ofroni një përvojë të mirë blerjeje që ju fton ta përsërisni në të ardhmen.
 • Kostoja: Shkon përtej çmimit të paguar nga konsumatori, pasi përfshin elementë të tjerë që mund të shkaktojnë refuzimin e tij për të bërë përfundimisht blerjen, domethënë analizon pengesat që konsumatori ka për të bërë blerjen.
  • A formohen zakonisht radhë për të paguar në dyqanin tim? A duhet shumë kohë për të udhëtuar në ndërmarrje? A është i aksesueshëm informacioni i çmimit? A ka shumë hapa procesi i blerjes online? A e detyroj blerësin të plotësojë një formular regjistrimi për të blerë?
  • Konsumatori është pak a shumë i ndjeshëm ndaj çmimeve në varësi të asaj se sa e mirë është e gjithë përvoja e blerjeve. Nëse produkti i dëshiruar ndodhet në një vend të largët, të vogël dhe krijohen radhë për të paguar, ju do të jeni të gatshëm të merrni përsipër gjithë atë kosto të udhëtimit, kohën dhe çmimin nëse produkti është me të vërtetë i dëshiruar. Nëse jo, kostoja do të perceptohet si shumë e lartë dhe do të refuzojë blerjen, duke kërkuar opsione të tjera me një kosto të përgjithshme më të ulët.

Siç e kemi parë, teknikat dhe strategjitë e marketingut ndryshojnë me kalimin e kohës për t’iu përshtatur tendencave aktuale. Kështu, teknikat e sotme mund të bëhen të vjetruara në të ardhmen, kështu që duhet të rishpikin strategji të reja për të arritur tek konsumatori dhe për t’i bërë ata ta perceptojnë markën si tërheqëse dhe të dëshirueshme./definebusinessterms/

Artikulli paraprakOxfam: 1% e njerëzve më të pasur ka 2/3 e pasurisë së re
Artikulli tjetërNë cilat vende Kosova eksporton dhe importon më së shumti ?!