15 Aktivitete përmes të cilëve mund të përmirësoni jetën dhe aftësitë drejtuese

Dita 1: Bëjini dikujt një nder “pesë minutësh”.

Nderet “pesë minutëshe” janë veprime vetëmohuese, pa kërkuar asgjë në këmbim nga njerëzit që ju ndihmoni. Shembuj të favorizimeve pesë minutëshe përfshijnë: ndarjen e njohurive, bërjen e një prezantimi, duke shërbyer si referencë për një person, produkt ose shërbim, ose të rekomandoni dikë në Linkedin ose në një vend tjetër shoqëror.

Dita 2: Ndani një përvojë pozitive.

Studimet e botuara në BPS Research kanë zbuluar se të ndarit e gjërave të mira që ndodhin në jetën tuaj është rruga drejt lumturisë. Ndihmon gjithashtu për të motivuar njerëzit. Në një studim, pjesëmarrësit që ndanë përvoja pozitive me një person tjetër të paktën dy herë në javë ishin më të kënaqur me jetën.

Dita 3: Ndaloni përpjekjet për të qenë perfekt.

Ne të gjithë kemi një tendencë për të punuar shumë, duke ngatërruar përparësitë e jetës sonë dhe në fund të fundit, gëzimin që vjen bashkë me të. Mund të jetë ajo ndjenja e pashëndetshme që nëse nuk bëjmë diçka produktive çdo ditë, disi kemi dështuar. Kështu që lejoni që përsosmëria juaj të bëjë pak pushim. Ngadalësohuni dhe dijeni se aty ku jeni, në këtë moment, është pikërisht vendi ku duhet të jeni. Ndërsa eliminoni nevojën për të luftuar dhe për të qenë të përsosur, por vazhdoni të ecni përpara me pritje realiste, gjërat do të funksionojnë. Pra, lëreni veten në dorë të universit. Kur ta bëni këtë, do të filloni të vlerësoni dhe të përqendroheni në përparësitë e tjera, të neglizhuara, që ju sjellin kënaqësi.

Dita 4: Bëhuni të ndjeshëm.

Empatia është një fuqi udhëheqëse që çdokush mund ta zhvillojë dhe fillon duke menduar për rrethanat e njerëzve të tjerë, duke kuptuar dhimbjet dhe zhgënjimet e tyre dhe duke ditur që ato emocione janë gjithnjë aq reale sa tonat. Kjo ju ndihmon të zhvilloni perspektivë dhe ju mundëson të ndihmoni të tjerët, gjë që gjithashtu rrit ndjenjën tuaj të mirënjohjes.

Dita 5: Keni një ndjenjë? Ndiqeni atë!

Kujtojini vetes shpesh se qëllimi i jetës tuaj nuk është të punoni 12 orë në ditë, pesë ditë në javë për 30 vjet, pastaj të dilni në pension dhe të filloni një kurs golfi në Florida. Qëllimi juaj i vërtetë duhet të jetë të zbuloni thirrjen tuaj në jetë, duke u zbavitur gjatë këtij udhëtimi, hap pas hapi. Në fund, trashëgimia juaj u lihet këtyre dy pyetjeve:

Çfarë ndikimi kam lënë në jetët e të tjerëve?

Kujt i shërbeva dhe e bëra më të mirë?

Dita 6: Rrezatoni mbi të tjerët.

Ka diçka magjike që ndodh kur i lëmë njerëzit e tjerë të kenë lavdinë. Leximi i kësaj mund të dëmtojë egon tuaj, por kur ne i lejojmë vëmendjen dikujt tjetër dhe e lëmë atë person të shihet, dëgjohet, respektohet dhe konsiderohet i veçantë, bëhet e këndshme për ne ta bëjmë këtë dhe na jep një vetbesim të paqtë.

Dita 7: Jini falenderues.

Nuk ka rëndësi feja në të cilën besoni, fillojeni ditën tuaj duke falënderuar fuqinë më të lartë për gjërat që i merrni si të mirëqena. Siç rezulton, nëse fitoni më shumë se 30,000 dollarë, ju fitoni më shumë se 53.2 përqind e amerikanëve. Nëse fitoni më shumë se 50,000 dollarë, fitoni më shumë se 73,4 përqind e amerikanëve. Ndiheni mirënjohës tani? Bëni lutje dhe falënderoni, pastaj lutuni për ata me më pak fat se ju.

Dita 8: Praktikoni durimin.

Drejtuesit me një shkallë të lartë të inteligjencës emocionale e përdorin durimin e tyre si përparësi. Ata kanë aftësinë e mësuar për të përpunuar një situatë që do të shkojë keq, të marrë perspektivë, të dëgjojnë dikë me të cilin nuk pajtohen pa gjykim dhe të përmbahen nga reagimi i drejtpërdrejtë. Për të praktikuar virtytin e durimit, mund të nënkuptojë marrjen e vendimit për të qëndruar mbi vendimin tuaj. Duke i menduar gjërat me një mendje racionale dhe të nivelit të duhur, përfundimisht do të arrini në një përfundim tjetër, më të arsyeshëm.

Dita 9: Bëhu i pari që zgjat dorën pas një debati.

Prirja për kaq shumë prej nesh është që ta lëmë zemërimin të agravohet pas një debati ose keqkuptimi, dhe më pas të fshijmë personin nga jeta jonë derisa ai ose ajo të na drejtohet me një falje. Mund të jetë vendim i rehatshëm. Por është gjithashtu një budallëk. Ju humbni një miqësi ose lidhje të shkëlqyeshme të punës, sepse drejtoheni nga egoja juaj. Në vend të kësaj, bëhuni i pari që kërkon të përmirësojë situatën edhe nëse je ai që duhet të kërkojë falje. Ky akt i përulur do të bëjë mrekulli, personi tjetër do të zbutet, do të kërkojë falje dhe do t’ju lejojë të ktheheni në jetën e tij ose të saj.

Dita 10: Kini kufij.

Udhëheqësit më efektivë që kam stërvitur kanë një orar të thjeshtë. Ata nuk marrin përsipër më shumë sesa mund të përballojnë. Ata jetojnë sipas vlerave dhe qëllimeve të tyre, kanë kufij të fortë rreth asaj që hyn në punën dhe jetën e tyre. Ata, mbi të gjitha, nuk e kanë problem të thonë jo. Nëse diçka nuk ju shërben, nëse ka pak vlerë dhe nëse nuk ju bën më të mirë sesa jeni sot, thjesht thoni jo.

Dita 11: Tregoni entuziazëm të sinqertë për njerëzit e tjerë.

Nëse një koleg ose punonjës ndan një lajm të mirë ose një fitore me ju, ka shumë mënyra në të cilat mund të përgjigjeni. Një përgjigje mund të jetë: “Kjo është fantastike! Nuk kisha dyshime se mund ta fitoje atë klient me gjithë punën tënde të madhe. Le të festojmë me pica dhe birrë sonte.” Shkencëtarët e quajnë këtë një përgjigje aktive dhe konstruktive (ACR). Një përgjigje ACR ndan gëzimin dhe ngazëllimin e njerëzve dhe tregon interes dhe kuriozitet të sinqertë. Duke vepruar kështu, ju do të mbani marrëdhënie të forta personale dhe do të ndjeheni më pozitivë.

Dita 12: Kini një këndvështrim pozitiv.

Njerëzit me një sasi të lartë të inteligjencës emocionale kanë një këndvështrim pozitiv: Ata e shohin të mirën tek njerëzit, situatat dhe ngjarjet. Nga ana tjetër, kjo është një aftësi e vlefshme që mund të ndërtojë qëndrueshmëri dhe të krijojë bazën për inovacion dhe mundësi.

Dita 13: Rrethohuni me njerëz më të zgjuar se ju.

Nëse jeni një person i zgjuar (dhe kam besim se jeni duke qenë se po lexoni këtë artikull), ju doni ta shihni veten si një peshk i vogël në pellgun e madh të jetës, duke kërkuar marrëdhënie me të tjerët të cilët kanë arritur më tej në jetë, nga të cilat mund të mësoni. Këtu shtrohet një pyetje: kush janë njerëzit me ndikim në jetën tuaj? Ftojeni njërin prej tyre në kafe (personalisht, jo virtualisht) dhe mësoni diçka të re nga ky person. Kjo do t’ju bëjë më të mirë, dhe ai ose ajo do ta vlerësojnë mundësinë.

Dita 14: Filloni të mbani një ditar mirënjohjeje.

Psikologu Shawn Achor i tha Oprah-s se ju e trajnoni trurin tuaj të jetë optimist nëse bëni këtë ushtrim për 21 ditë me radhë: Çdo ditë, shkruani tre gjëra të reja për të cilat jeni mirënjohës. Dhe ndërsa jeni duke shkruar, shtoni në ditar një përvojë pozitive gjatë ditës. Achor gjithashtu i tha Oprah-s se nëse kaloni dy minuta në ditë duke shkruar për një përvojë pozitive në 24 orët e fundit, kjo i lejon trurit tuaj ta rijetojë atë dhe i mëson se kjo sjellje ka rëndësi.

Dita 15: Mos kini frikë të bëni gabime.

Shikojini gabimet si një pjesë të jetës nga të cilët mund të merrni përvoja të mrekullueshme të të mësuarit. Por së pari, duhet të keni guximin t’i shqyrtoni ato. Mësoni nga çdo gabim që bëni. Si rezultat do të rriteni mendërisht.

LINKEDIN

Artikulli paraprak“Lodhja nga Zoom”, në qendër të studimit të Stanford
Artikulli tjetërKonsumatorët kursyen 2.9 trilionë dollarë gjatë pandemisë, paratë e tyre do të nxisin rimëkëmbjen