10 punët më të kërkuara për vitin 2022 sipas LinkedIn

Nëse dëshironi të gjeni punë në vitin 2022, është e rëndësishme të dini se cilat do të jenë punët më të kërkuara.

Pavarësisht nëse po hyni për herë të parë në tregun e punës apo nëse doni të bëni një ndryshim në karrierë, është mirë të dini se cilat industri po punësojnë më shumë, pasi kjo mund t’ju ndihmojë të kurseni shumë kohë dhe mund.

Gjithashtu, ju mund ta përdorni këtë informacionin për të riorganizuar karrierën ose studimet tuaja duke iu përshtatur sa më shumë pozicioneve që do të hapen në të ardhmen.

Më poshtë janë 10 pozicionet e punës që do të kenë rritjen më të madhe të kërkesës në vitin 2022.

  1. Specialist i inteligjencës artificiale

Siç zbuloi Raporti Emerging Jobs i LinkedIn, në SHBA, rritja e punësimit për specialistë të inteligjencës artificiale është rritur me 74% gjatë katër viteve.

Ky rol po kërkohet më shumë në të gjitha llojet e industrive dhe duket se kështu do të vazhdojë edhe gjatë vitit 2022.

Specialistët e inteligjencës artificiale punojnë në një sërë industrish, por aftësitë e tyre janë të fokusuara në programimin e kompjuterave dhe IT.

Puna konsiston në zhvillimin e produkteve të reja të bazuara në inteligjencën artificiale, si dhe në përmirësimin e produkteve ekzistuese.

  1. Shkencëtar i të dhënave

Një pjesë e madhe e kompanive varen në mënyrë të konsiderueshme nga menaxhimi i bazave të mëdha të të dhënave. Kjo do të bëhet akoma më e rëndësishme në vitet në vazhdim.

Disa sektorë që kanë më shumë nevojë për shkencëtarë të të dhënave janë telekomunikacioni, sektori bankar dhe ai i kërkimeve.

Shkencëtarët e të dhënave janë ekspertë në menaxhimin e bazave të të dhënave dhe në nxjerrjen e informacioneve kryesore nga ato të dhëna.

  1. Inxhinier i robotikës

Në të ardhmen, kompanitë në të gjithë sektorët do të përdorin robotë për të përmirësuar disa procese të caktuara pune.

Siç raportoi Bloomberg, kompania robotike UiPath arriti një vlerë tregu prej rreth 36 miliardë dollarë në ofertën fillestare publike në SHBA vitin e kaluar, gjë që tregon shpejtësinë me të cilën po rritet industria.

Specialistët e robotikës janë përgjegjës për dizejnimin e harduerit dhe softuerit për zgjidhjet robotike.

  1. Inxhinier Full Stack

Raporti i Linkedin vuri në dukje se ky është viti i dytë radhazi që pozicioni i inxhinierit full-stack shfaqet në këtë listë. Rritja e kërkesave për specialistë të këtij lloji është rritur me 35% që nga viti 2015.

  1. Inxhinier i sistemeve Cloud

Pothuajse të gjitha kompanitë tani ruajnë informacion në cloud, kështu që ky pozicion po bëhet një rol gjithnjë e më i rëndësishëm në të gjitha industritë.

Sektorë të tillë si shërbimet financiare, telekomunikacioni dhe IT kanë shumë nevoja për këta profesionistë.

  1. Përfaqësues i zhvillimit të shitjeve

Kërkesat për këtë rol kanë qenë në rritje të pandërprerë falë zgjerimit të sektorit të teknologjisë. Nevoja e vazhdueshme për klientë ka bërë të mundur që punësimi për këta specialistë të mos ngadalësohet.

Qëllimi i përfaqësuesit të zhvillimit të shitjeve është zhvillimi i modeleve të reja të biznesit që rrisin shitjet dhe përmirësojnë eksperiencën e klientit.

  1. Specialist i sigurisë kibernetike

Çdo kompani ka nevojë për ekspertë të sigurisë kibernetike për të mbrojtur të dhënat e saj dhe të klientëve të saj.

Fortune raportoi se numri i ndërhyrjeve të paligjshme te këto të dhëna në vitin 2021 e tejkaloi që në muajin tetor numrin e ndërhyrjeve në vitin 2020, duke theksuar rëndësinë e specialistëve të kësaj fushe.

  1. Teknik i shëndetit të sjelljes

Ky rol në pjesën më të madhe përfshin punën me njerëz që kanë çrregullime të sjelljes. Nuk ka nevojë për një diplomë specifike për këtë pozicion, prandaj ai mund të jetë ideal për ata që dëshirojnë të bëjnë një ndryshim karriere më vonë në jetën e tyre.

Raporti i Linkedin tregoi se nevoja për akses në më shumë trajtime të shëndetit mendor është faktori kryesor që ka rritur kërkesat për këtë pozicion.

  1. Specialist për suksesin e klientit

Ky rol kërkon njohuri të mira të produktit dhe aftësi për shërbimin ndaj klientit. Është një tjetër pozicion që ka vazhduar të rritet falë sektorit të teknologjisë dhe duket se kështu do të vazhdojë edhe në të ardhmen.

Raporti i Linkedin tregoi se 72% e profesionistëve në këtë fushë janë të punësuar në industrinë e IT.

  1. Zhvillues JavaScript

Raporti i Linkedin tha se Javascript është një nga pesë aftësitë më të kërkuara në fushën e softuerëve dhe kjo i bën zhvilluesit e JavaScript të jenë ndër më të kërkuarit në treg. /Insider/

Artikulli paraprakSoros: Pushtimi i Ukrainës mund të jetë fillimi i luftës së tretë botërore
Artikulli tjetërNdërprerja e marrëdhënies së punës për gratë shtatzëna dhe lehona është e ndaluar me ligj