Turqia qëndron shumë përpara në rajon për rezervat e arit

Turqia përmbys peshoren me rezervat më të mëdha të arit në rajon. Gjithashtu në lajmet nga biznesi: Vlerësimi i bonove të Qipros bie dhe ekonomia e Rumanisë rregjistron rritje.

Turqia, me 295.5 tonë, ka rezervat më të mëdha të arit në Evropën Juglindore, e renditur e 14-ta në rang botëror për rezervat e arit në tetor 2012, botuar nga Këshilli Botëror i Arit të premten (5 tetor). Greqia është e 32-ta me 111.8 tonë, e ndjekur nga afër nga Rumania në vendin e 34-tërt me 103.7 tonë. Bullgaria ndodhet në vendin e 47-të me 39.9 tonë. Serbia dhe Qiproja ndodhen në vendet 59-të dhe 60-të me përkatësisht 14.8 tonë dhe 13.9 tonë. Maqedonia ndodhet gjithashtu në krye të listës së 100 vendeve të para në vendin e 75-të me 6.8 tonë. Bosnjë e Hercegovina është në vendin e 93-të me 2 tonë dhe Shqipëria në vendin e 98-të me 1.6 tonë.

***

Ekonomitë në zhvillim nga Evropa Qendrore dhe Lindore, të cilat përfshijnë Rumaninë, Bullgarinë, Turqinë, Serbinë dhe Kroacinë, janë të ekspozuara ndaj rrezikut të kufizuar të prekjes nga kriza e borxheve të zonës euro e mund të presin që ekonomitë e tyre të rriten nga 2 përqind këtë vit në 2.5 përqind më 2013, tha FMN në raportin e fundit Paraqitja Ekonomike Botërore, të botuar të martën (9 tetor).

Artikulli paraprakHekurudha me Shqipërinë: Kosova e gatshme për realizim
Artikulli tjetërMercedes prezantoi versionin elektrik të modelit SLS