Tre opsione për të menaxhuar karrierën tuaj në një mjedis recesioni

Ruani tre zgjedhje kryesore të karrierës që mund të bëni gjatë një recesioni. Tregu i nxehtë i punës ka të ngjarë të ngadalësohet, me kompanitë që vazhdojnë shkurtimet e vendeve të punës, duke arritur ndërprerjen e punësimit dhe tërheqjen e ofertave. Është koha për të marrë masa. Ju mund ta bëni veten të domosdoshëm në punë, të kërkoni në mënyrë aktive një punë të re ose të mos bëni asgjë dhe të shpresoni për më të mirën.

Të mos bësh asgjë është të bësh diçka

Nëse nuk ndërmerrni asnjë veprim, tashmë keni ndërmarrë veprime. Mungesa e krijimit të një plani po vepron. Është një deklaratë që ju do t’i nënshtroheni çdo gjëje që të ndodhë dhe do ta lini fatin tuaj në duart e të tjerëve.

Në kohë të vështira, njerëzit veprojnë ndryshe. Disa ngrenë alarmin, të tjerë panikohen, të paaftë për të menduar qartë, duke shpresuar se gjithçka do të shkojë mirë.

Duke qenë në këtë situatë, i detyroheni vetes që të paktën të provoni diçka konstruktive. Mendoni të ktheheni në shkollë, të mësoni një aftësi të re, të fshiheni nga kohët e këqija për ca kohë dhe të ktheheni me një diplomë dhe arsim që mund t’ju sjellë një pozicion më të mirë.

Bëhuni të pazëvendësueshëm

Qëllimi është ta bëni veten të domosdoshëm për organizatën. Ju do t’i mbijetoni raundeve të pushimeve nga puna nëse jeni shumë të çmuar dhe të nevojshëm. Gjëja e parë që duhet të bëni është të vini në zyrë pesë ditë në javë. Duke qenë të pranishëm, do të përfitoni nga paragjykimi i afërsisë.

Duke ju parë përreth ndërtesës duke qenë i zënë, ngjall besimin se jeni thelbësor. Krahasuar me të gjithë të tjerët që shihen më së shumti kur janë në telefonata me video në Zoom me dhjetëra të tjerë, kjo ju bën të dalloheni në turmë.

Flisni me menaxherin tuaj dhe pyeteni për qëllimet dhe objektivat dhe si mund t’i ndihmoni t’i arrijnë ato. Pastaj, bëni gjithçka me fuqinë tuaj për të tejkaluar pritshmëritë. Ju nuk mund të vareni vetëm nga patronazhi i shefit tuaj. Ata mund të mos kenë fuqi të mjaftueshme për t’ju shpëtuar në një shkrutim masiv. Me më pak njerëz në zyrë, pasi punëtorët e tjerë janë ose remote ose hibridë, ju keni një shans më të mirë për të takuar lojtarët kryesorë brenda kompanisë.

Bëjeni praktikë të përditshme kërkimin e drejtuesve të nivelit të lartë dhe njerëzve që kanë pushtet. Filloni me biseda të vogla në korridor, para dhe pas takimeve. Sapo t’ju njohin, ofroni ndihmën tuaj. Pyesni se si mund t’i ndihmoni ata. Ata mund t’ju ofrojnë një projekt, ose ndoshta vetëm akti i ofrimit të ndihmës suaj do të rezonojë me ta. Ata do të formulojnë një mendim të favorshëm për ju si një person i motivuar, i dobishëm dhe i shkathët.

Lidhuni me detyra kritike për misionin. Në kohë me ulje të kostos, të qenit i lidhur me projekte vendimtare mund t’ju blejë kohë ose t’ju kursejë largimin nga puna.

Ju gjithashtu dëshironi të dukeni pozitivë, të motivuar dhe entuziast. Veproni sikur gjithçka është në rregull. Mos u bëni si të gjithë të tjerët që ankohen për fatin e tyre, gjetjen e gabimeve, ankohen për shefat, menaxhmentin dhe vendimet që e sollën kompaninë në këtë rrëmujë. Sjellja juaj e kundërt do t’ju ndajë nga tufa dhe do të fitojë respektin e të gjithëve.

Filloni të kërkoni për një punë të re

Pasi përpiqeni ta bëni veten të pazëvendësueshëm, mund të mendoni se nuk ka asnjë shpresë. Sido që të ndodhë, është mirë të përfshiheni në një kërkim pune. Nëse mendoni se jeni përzgjedhur për shkurtimin, hiqni të gjitha ndalesat dhe kërkoni në mënyrë agresive për një rol të ri. Nëse jeni relativisht të sigurtë se do t’i mbijetoni shkurtimeve, filloni një kërkim të fshehtë pune.

Bëni një CV dhe përditësoni profilin tuaj në LinkedIn. Nëse nuk e keni bërë këtë për një kohë të gjatë, ka shumë trajnerë të aftë të karrierës, shkrimtarë të rezymeve dhe ekspertë të krijimit të profilit të LinkedIn që shkruajnë. Kontaktoni rekrutuesit që janë të suksesshëm në hapësirën tuaj.

Përpiloni një listë të kompanive të synuara për të cilat do të dëshironit të punoni. Gjeni njerëz në rrjetin tuaj që mund të njohin njerëzit e duhur në organizatat që ju dëshironi. Kërkojuni atyre të japin një rekomandim të mirë. Personeli i punësimit gjithmonë vlerëson dhe zakonisht respekton referimet. Nëse jeni  i përshtatshëm, kompania me kënaqësi do t’ju sjellë për një intervistë ose, të paktën, do të ketë një bisedë të shkurtër, joformale në stilin e intervistës./forbes/

 

Artikulli paraprakDimri rus, Azerbajxhani “ngroh” Europën!
Artikulli tjetërKush mund të punësohet me skemën e re?