Si ky djalosh zbuloj idenë e tij të biznesit prej 1 miliard dollarësh?!

Është një gjë të dalësh me një ide biznesi prej 1 miliard dollarësh. Është krejt gjë tjetër të dalësh me një seri prej tyre. Por për sipërmarrësin Aaron Tan, ishte thelbësore. Nëse ai do të fillonte një biznes, ai duhej të kishte vend për t’u rritur.

Kjo është një strategji e rrënjosur në të në karrierën e tij të hershme, tha bashkë-themeluesi 36-vjeçar dhe CEO i tregut të automobilave Carro.

Si një ish-kapitalist sipërmarrës që kaloi të njëzetat e tij duke investuar në bizneset e reja në SHBA dhe Azinë Juglindore, Tan mësoi herët për të vlerësuar bizneset bazuar jo vetëm në modelin e tyre aktual, por edhe në aftësinë e tyre për t’u zhvilluar dhe evoluar.

Pra, kur ai pa vrullin në rritje në industrinë e automobilave në mesin e viteve 2010, ai pa potencial të madh. Në atë kohë, përshëndetja me udhëtime po fillonte në SHBA, dhe kështu u bënë platformat e tregtimit të automjeteve dhe shërbimet e sofistikuara financiare rreth pronësisë së makinave. Megjithatë, në Azinë Juglindore të Tanit, industria ishte ende e porsalindur.

Për të, ishte një mundësi që priste të shfrytëzohej. “Me të vërtetë, ajo që më tërhoqi në të gjithë këtë industri … mundësia që pashë ishte lagjja,” tha Tan.

“Kur flasim për lagje, ne po flasim për afërsitë në të cilat mund të futemi. Për shembull, shërbimet financiare, sigurimet, garancitë, huatë. Ose pas shitjeve, gjëra të tilla si rregullimi dhe riparimi i automjeteve, “tha ai.

Kështu në vitin 2015, Tan u bashkua me miqtë e tij të kolegjit për të lançuar Carro, si një platformë tregtare e makinave e aktivizuar nga inteligjenca artificiale që do të lejonte blerësit dhe shitësit në të gjithë Azinë Juglindore të krahasojnë marrëveshjet më të mira.

Pastaj, në vitet që pasuan, kompania u zgjerua në shërbime financiare nga njëra anë në tjetrën, si huatë, produktet e sigurimit dhe kujdesit të mëvonshëm, si dhe një shërbim të pajtimit të makinave.

“Të gjitha ato mundësi në vetvete janë [10 miliardë dollarë në 20 miliardë dollarë] vertikalisht, në të gjithë rajonin. Mendoj se është e dhënë. Kjo është ajo që na tërhoqi me të vërtetë të bëjmë diçka në këtë hapësirë, “tha ai. Nuk ishte vetëm Tan dhe bashkëthemeluesit e tij ata që panë potencial, gjithashtu.

Fillimisht, Tan mblodhi 1 milion dollarë nga katër miq për të filluar biznesin. Që atëherë, kompania ka mbledhur më shumë se gjysmë miliardë dollarë, përfshirë 360 milion dollarë në financimet e fundit nga Softbank dhe fondi me bazë në Indonezisht EV Growth. Kompania gjashtëvjeçare tani vlerësohet në 1 miliard dollarë.

Tan tha se investimi i fundit do të ndihmojë Carro të zgjerohet më tej në secilin nga shërbimet e tij të “lagjes”. “Të hysh më thellë në secilën prej lagjeve është gjëja numër një që do të bëj. Numri dy [po shkon] më gjerë në vendet e tjera. Dhe numri tre, pasi jemi në tregje, duhet të sigurohemi që të marrim më shumë se një pjesë të tregut, “tha ai. CNBC

Edel Strazimiri / SCAN

Artikulli paraprakSqarime rreth borxhit dhe kamatës
Artikulli tjetërNjë kompani amerikane do të investojë 800 milionë €, punësohen deri 5 mijë persona, paga minimale 800 euro