SHBA-të me rezervat më të mëdh të arit në botë

Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA) kanë sasinë më të madhe të rezervave të artit në botë, ato kryesojnë listën me 8.133.5 tonelata ar. Pastaj renditen gjermania dhe Italia.

World Gold Council ka publikuar listën e vendeve që disponojnë me më shumë rezerva të arit. Sipas “ËGC”, Bankat qendrore gjerë e gjatë botës në kuartalin e dytë të këtij viti kanë blerë 157.5 tonelata ar, që është 65 për qind më shumë se sa në kuartalin e parë dhe për 137.9 për qind më shumë se sa vitin e kaluar.

Nga vendet e rajonit, më shumë rezerva të arit ka Greqia e cila gjendet në vendin e 32 me 111.8 tonelata ar, pastaj Serbia e cila gjendet në vendin e 59 me 14.8 tonelata ar, Sllovenia me 3.2 për qind, Bosnja dhe Hercegovina në vendin e 93 me 2 tonelata ar.

Ndërsa, Maqedonia gjendet në vendin e 75 me rezerva ari prej 6.8 tonelata, ndërsa përqindja e rezervave të arit arrin 13,6 për qind.

Ndryshe, në bazë të të dhënave zyrtare, SHBA disponon me 8.133.5 tonelata ar që është sasia më e madhe që nga viti 1952, kur ka pasur më shumë se 20.000 tonelata, pason Gjermania me 3.395.5 tonelata ar, Italia me 2.451.8 tonelata, Franca, Kina, Zvicra. /Tg/kohaislame

Artikulli paraprakShtohen investimet gjermane në Kosovë
Artikulli tjetërNVM-të në zor!