Sa shumë i besoni telefonit tuaj të mençur Android?

A keni menduar se mund t’i besoni telefonit tuaj të mençur Android me të dhënat dhe informacionin tuaj personal? Ky studim i fundit do t’ju bëjë të mendoni dy herë.  –   

Sikurse shumë njerëz, ndoshta edhe ju e mbani telefonin tuaj në xhep gjatë gjithë kohës. Ju madje mund të jeni dashuruar me pajisjen tuaj, së cilës i besoni të gjitha sekretet dhe fotot tuaja më intime.

Megjithatë, telefonat inteligjentë Android janë larg të qenit të besueshëm, sipas një studimi të fundit.

Sipas Euronews, studimi – i cili u krye nga ekipet e Universitetit të Edinburgut në Skoci dhe Trinity College Dublin në Irlandë – ka zbuluar një mori çështjesh të intimitetit që lidhen me përdorimin e telefonave të mençur me Android nga brendet kryesore.

Profesori Doug Leith në Trinity College Dublin, së bashku me Dr Paul Patras dhe Haoyu Liu në Universitetin e Edinburgut, shqyrtuan të dhënat e dërguara nga gjashtë variante të Android OS të zhvilluara nga Samsung, Xiaomi, Huawei, Realme, LineageOS dhe e/OS.

Ajo që ata gjetën është se “edhe kur konfigurohet minimalisht dhe telefoni mobil është joaktiv, këto variante Android të personalizuara nga shitësit transmetojnë sasi të konsiderueshme informacioni tek zhvilluesi i OS dhe gjithashtu tek palët e treta (Google, Microsoft, LinkedIn, Facebook etj) që kanë para- aplikacionet e sistemit të instaluar ”

Cilat të dhëna i ndan telefoni juaj për ju?

Ndër të dhënat e mbledhura, studiuesit vunë re sistemet e përhershme të identifikimit të telefonave inteligjentë, historinë e përdorimit të aplikacioneve dhe të dhënat e telemetrisë.

Me përjashtim të e/OS, të gjithë prodhuesit e telefonave mobil të ekzaminuar mbledhin një listë të të gjitha aplikacioneve të instaluara në një telefon, nënvizon studimi.

Ky është një informacion potencialisht i ndjeshëm pasi mund të zbulojë interesat e përdoruesve, siç është aplikacioni i përdorur për takimet e fundit, etj.

Sipas autorëve të hulumtimit, nuk ka përjashtim nga mbledhja e këtyre të dhënave.

Profesori shpreson se ky studim do të veprojë si një “alarm” për publikun, politikanët dhe rregullatorët.

“Nevojitet urgjentisht një veprim kuptimplotë për t’u dhënë njerëzve kontroll të vërtetë mbi të dhënat që lënë telefonat e tyre,” shtoi ai.

Xiaomi, Samsung and Huawei i prijnë ndarjes së të dhënave 

Sipas hulumtimit, aparati Xiaomi dërgon detaje “të të gjitha ekraneve të aplikacioneve të shikuara nga një përdorues në Xiaomi, përfshirë kur dhe sa kohë përdoret çdo aplikacion”.

Koha dhe kohëzgjatja e thirrjeve telefonike janë një pjesë e madhe e të dhënave të ekspozuara, zbulon studimi në fjalë.

Në telefonin e mençur Huawei, është tastiera Swiftkey që ndan detajet e përdorimit të aplikacionit me kalimin e kohës me Microsoft.

“Efekti është i ngjashëm me përdorimin e cookies për të ndjekur aktivitetin e njerëzve ndërsa lëvizin midis faqeve të internetit,” sipas Dr Paul Patras, profesor i asociuar në Shkollën e Informatikës në Universitetin e Edinburgut.

Ndër të dhënat e mbledhura, studiuesit vunë re sistemet e përhershme të identifikimit të telefonave inteligjentë, historinë e përdorimit të aplikacioneve dhe të dhënat e telemetrisë. Foto: Canva

Si tu japim fund këtyre praktikave të fshehta?

Sipas studimit, ekziston vetëm një mënyrë për të shmangur rënien pre e këtij grumbullimi të të dhënave në shkallë të gjerë – varianti e/OS i krijuar nga francezi Gael Duval dhe që rrjedh nga LineageOS.

Ky variant i Android bazohet në një modul që lejon përdorimin e shërbimeve të Google pa transmetuar të dhëna personale. Qasja në informacionin personal është e bllokuar për Google dhe për të gjitha aplikacionet ose shërbimet e palëve të treta.

Përveç këtij përjashtimi, studiuesit konkludojnë se është bërë diçka esenciale që të sigurohen të dhëna personale në mënyrë që t’i gëzojnë përfitimet e telefonave inteligjentë dhe shërbimet e tyre.

Artikulli paraprakKosova e para në rajon për qasjen në internet, shitjet online rriten në 35.4 për qind
Artikulli tjetërBurger King hap restorantin e tij të parë 100% vegjetarian