Rritja e biznesit të Eurozonës në nivelin më të lartë në 15 vitet e fundit

Rritja e biznesit të Eurozonës u përshpejtua me ritmin e saj më të shpejtë në 15 vitet e fundit, ndërsa lehtësimi i më shumë masave kufizuese dhe çlirimi i kërkesës së tkurrur çuan në një bum në industrinë dominuese të shërbimeve të bllokut.

Kur koronavirusi po përhapej me ritme të shpejta, qeveritë vendosën kufizime të rrepta, duke inkurajuar qytetarët të qëndrojnë në shtëpi dhe duke detyruar pjesën më të madhe të industrisë së shërbimeve të mbyllet.

Por pas një fillimi të ngadaltë, vaksinimi i rajonit po rritet me shpejtësi dhe barra mbi shërbimet shëndetësore është lehtësuar, duke lejuar që disa kufizime të vendosura mbi firmat e shërbimeve, të cilat tashmë ishin duke u përshtatur me kushtet e reja të funksionimit, të hiqeshin.

Kjo çoi në një rritje në Indeksin e Menaxherëve të Blerjeve të IHS Markit, i parë si një udhëzues i mirë për një ekonomi të shëndetshme, në 59.2 nga 57.1, niveli më i lartë që nga qershori 2006.

“Ekonomia e Eurozonës po lulëzon me një ritëm që nuk është parë në15 vitet e fundit pasi bizneset raportojnë kërkesë të rritur, duke u përhapur nga prodhimi për të përfshirë më shumë sektorë të shërbimeve, veçanërisht firmat me të cilat përballen konsumatorët”, tha Chris Williamson, kryekonomist biznesi në IHS Markit.

Ndërkohë, zgjerimi në aktivitetin prodhues përputhet me ritmin rekord të majit me vlerësimin e Indeksit të Menaxherëve të Blerjeve të qershorit që përputhet me leximin përfundimtar të majit prej 63.1, duke ngatërruar vlerësimin e sondazhit të Reuters për një rënie në 62.1.

Por ndërprerjet nga ana e furnizimit dhe kërkesa e madhe e kanë bërë atë një treg ku shiten lëndët e para të fabrikave. Indeksi i çmimeve të inputeve të prodhimit u rrit në 88.0 nga 87.1, më i larti që nga fillimi i studimit në qershor 1997.

“Fuqia e rritjes, si brenda Europës dhe globalisht, do të thotë që firmat po luftojnë për të përmbushur kërkesën, duke vuajtur mungesa të lëndëve të para dhe stafit,” tha Williamson.

Pavarësisht nga shenjat e presioneve inflacioniste, Banka Qendrore Evropiane do të mbajë të lirshme politikën monetare këtë vit për të ofruar mbështetje për ekonominë.

Mes shpresave se pjesë më e keqe e pandemisë ka kaluar, optimizmi i përgjithshëm arriti nivelin më të lartë që kur IHS Markit filloi të mbledhë të dhënat në korrik 2012./Reuters

Artikulli paraprakBanka Qendrore e Kosovës merr vendim për uljen e përkohshme të sigurimit kufitar
Artikulli tjetërBruto Produkti Vendor (BPV) me Qasjen e Shpenzimeve dhe të Prodhimit