Resorti i ri turistik i multimiliarderit indian në Maqedoni

Projekti i një multimiliarderi indian i planifikuar për Liqenin e Ohrit do të krijojë vende pune dhe mund të shërbejë si një trampolinë për investime të huaja shtesë.

Njoftimi i fundit se multimiliarderi indian Subrata Roy planifikon të ndërtojë një resort të klasit botëror në liqenin e Ohrit shihet edhe si nxitje për industrinë e turizmit të Maqedonisë dhe një hap i madh në përpjekjen e vazhdueshme të vendit për të tërhequr investime ndërkombëtare.

Saharayan Macedonia e Rojit do të zërë 240 hektarë prona në fundin jugor të liqenit, ngjitur me Ljubanishtën, dhe rreth 10 kilometra nga qyteti i Pogradecit në Shqipëri. Resorti do të përfshijë hotele, kazino, një port dhe një kurs golfi dhe pritet të ketë një ndikim të madh në ekonominë e Maqedonisë.

Në shtator, Roji bleu Slavia Hotel në Ohër dhe është duke e përdorur atë si një bazë për arkitektët dhe inxhinierët që do të punojnë mbi resortin, i cili do të ndërtohet gjatë 5-6 viteve të ardhshme.

“I gjithë projekti do të ketë një efekt të madh në ekonominë e vendit dhe është nisur nga pikëpamja e interesave të biznesit”, tha Roji. “Përpjekjet tona nuk janë të jetë një resort mesatar, por një destinacion që do të jetë në mesin e pesë deri dhjetë më të mirave në këtë fushë në gjithë botën”.

Resorti do të jetë një nga investimet më të mëdha turistike në Ballkan, si dhe afërsia e saj me Shqipërinë, Kosovën dhe Greqinë do ta bëjë atë një destinacion të lehtë për qytetarët e vendeve të ndryshme.

Donço Tanevski, kryetar i Shoqatës së Hoteleve të Maqedonisë, tha se resorti do t’i lejojë sezonit turistik të shtrihet gjatë gjithë vitit.

“Projekti do të sjellë klientë të kategorisë së lartë të cilët ne dëshirojmë t’i kemi, por tani nuk kemi kushte për t’u [shërbyer],” tha Tanevski, duke shtuar se zgjidhja “do të ketë një ndikim të madh në ekonominë rajonale, sepse kjo do të jetë një nga komplekset më të mira në Ballkan”.

Viktor Mizo, drejtor i zhvillimit të zonave teknologjike industriale të Maqedonisë tha për SETimes se kompanitë vendase do të përfshihen shumë në ndërtimin e resortit, i cili pritet të punësojë rreth 1000 vetë pasi të hapet.

“Me siguri do të ketë nevojë për firma me përvojë ndërkombëtare, sepse kompleksi do të ketë përmbajtje që nuk gjendet në vende të tjera në botë, por shumica e aktiviteteve do të kryhen nga firmat vendase”, tha Mizo.

Anastas Dzurovski, profesor i financave publike në Universitetin e Shën Kliment Ohridski në Manastir, tha për SETimes se lidhja ekonomike e Maqedonisë me Indinë është e rëndësishme.

“Marrëdhëniet politike, ekonomike dhe kulturore me Indinë do të përmirësohen seriozisht. Prurjet e një investimi të tillë të madh do të kontribuojë në krijimin e kontakteve të reja ndërmjet subjekteve ekonomike të të dy vendeve si një dobi e madhe”, tha Dzurovski.

Ai shtoi se ardhja e Sahara Group e Rojit në Maqedoni do të tërheqë kompani të tjera indiane dhe Maqedonia mund të ndihmojë të bëhet një trampolinë për kompanitë indiane që kërkojnë të arrijnë tregjet më të gjera, duke përfshirë BE-në.

“Ata do të jenë më afër Evropës, një nga tregjet më të rëndësishme, ku ata zor se vijnë”, tha Dzurovski. “Ne jemi një treg i vogël, por për shkak të marrëveshjeve të tregtisë së lirë ne kemi me vendet evropiane … ne ofrojmë një mundësi të madhe”.

Sipas zyrtarëve të Shkupit, marrëveshjet e investimit të Maqedonisë me kompanitë e huaja në katër vitet e fundit arritën në 1,55 miliardë euro — dyfishi i shumës së investuar nga periudha 1990 – 2005.

Midis kompanive janë Kemet Electronics, Johnson Matthey, Kromberg & Schubert, Johnson Controls dhe Drexler Mayer.

“Këto investime do të krijojë direkt vende të reja pune dhe do të ndikojnë direkt në eksportet nga Maqedonia, në bilancin e përgjithshëm tregtar dhe zhvillimin ekonomik të vendit”, tha Mizo.

Si vendasit dhe turistët presin të shohim një ndikim nga resorti Saharayan Macedonia.

“Shpesh kemi ardhur në Ohër, i cila është i bukur gjatë gjithë vitit. Kemi dëgjuar për investimin e miliarderit indian që besojmë se nëse realizohet do të ndryshojë karakterin e qytetit, i cili më pas do të jetë i gjallë gjatë gjithë vitit”, tha për SETimes Snezhana Milloshevic Baranac, një turiste nga Beogradi.

“Unë mendoj se Pogradeci në Shqipëri si qyteti fqinj i Ohrit do të përfitojë shumë nga ky investim”, tha për SETimes banori i Pogradecit Rasim Çala. “Shumë prej turistëve që vijnë në Ohër do të vijë një ditë në Pogradec, i cili gjithashtu është qytet turistik”./set

Artikulli paraprakSi të tërhiqen ndërmarrësit nga diaspora?
Artikulli tjetërFluks turistësh të huaj në Valbonë