PTK është zhvlerësuar ndër vite me procedura jo të sigurta

Privatizimi i Postë-Telekomit të Kosovës do të realizohet brenda këtij viti, thonë autoritetet kompetente në Prishtinë, përderisa njohës të çështjeve ekonomike shprehen skeptik në përfundimin e këtij procesi, raporton Radio Evropa e Lirë.

Përmes një përgjigjeje me anë të postës elektronike, Arsim Bruçaj, menaxher i Njësisë për Implementimin e Projektit, në Ministrinë e Zhvillimit Ekonomik, tregon se procesi i privatizimit, i rifilluar këtë vit është duke ecur mjaft mirë. Sipas tij, janë bërë të gjitha përgatitjet e strukturës mbështetëse të projektit, është përgatitur agjenda e aktiviteteve që do të ndërmerren brenda këtij viti, si dhe ka filluar testimi i tregut. Buçaj thtoë se nuk pritet ndonjë dështim i procesit të privatizimit gjatë këtij viti, thotë Bruçaj

Por, Lumir Abdixhiku, drejtor ekzekutiv në Institutin “Riinvest” dyshon se autoritetet kompetente do të arrijnë të përgatisin procedurat për privatizimin e PTK-së, për tetë muajt e mbetur.

Edhe pse Abdixhiku e konsideron sukses nëse kompania në fjalë nuk arrin të privatizohet gjatë 2012, ai thotë se nevojitet kohë për një proces të suksesshëm dhe të bindshëm para investitorëve potencialë për blerjen e PTK-së. Sipas Abdixhikut, Posta dhe Telekomi i Kosovës është zhvlerësuar ndër vite me procedura jo të sigurta.

“Privatizimi nuk ndodh me nisje dhe stopime, por ndodh me një proces të sigurt, transparent dhe një proces që është bindës para investitorëve të huaj. Prandaj, po themi që mënyra e privatizimit në Kosovë ka qenë e paparë në ndonjë vend të rajonit, e cila më tepër ka bërë zhvlerësim të vetë asetit. Do të thotë që ne nuk kemi privatizuar, as nuk kemi vazhduar me shitje të aseteve, por, thjesht, kemi bërë një zhvlerësim, me procedura jo të sigurta, me tërheqje të investitorëve, pra kemi dërguar nj mesazh jashtëzakonisht të keq para investitorëve”, thotë Abdixhiku.

Abdixhiku, madje, konsideron se më e rëndësishme është që autoritetet kompetente të merren me ristrukturimin e PTK-së, se sa të merren më privatizimin e saj.

“Unë konsideroj se vendi duhet të ndalojë për moment dhe ta ristrukturojë ndërmarrjen, të rrisë vlerën e saj, të provojë të zvogëlojë numrin e punëtorëve që është jashtëzakonisht i madh, të provojë të dërgojë një mesazh shumë më të mirë tek investitorët e huaj, dhe pas të gjitha këtyre proceseve, të mendojë për shitjen e PTK-së”, vlerëson Abdixhiku.

Por, sipas autoriteteve kompetente, reformat në fushën e telekomit, ku 75 për qind të aksioneve të Valës dhe Telekomit do të kalojnë në pronësi private, do të mundësojnë zhvillim dhe ngritje të nivelit të kualitetit të shërbimeve në këtë sektor.

Ndërkaq, eksperti tjetër për çështje ekonomike, Ibrahim Rexhepi, thotë se arsye e privatizimit të kompanisë së PTK-së, brenda vitit është që të ruhet stabiliteti makro- financiar.

“Është i domosdoshëm vetëm nëse vështrohet përmes nevojave të buxhetit, sepse aty është një zë buxhetor ku thuhet se 300 milionë euro do të jenë të njëtrajtshme, që në fakt këto të hyra do të mund të sigurohen përmes shitjes se aseteve publike -në këtë rast, PTK-ja, si aseti më i shëndoshë dhe më profitabil që sjell të hyra të sigurta në buxhet”, thekson Rexhepi.

Ndryshe, procesi i privatizimit të PTK-së ka filluar që nga viti 2008, por problemet që përcollën këtë proces, vitin e kaluar detyruan ekzekutivin e vendit që privatizimin e kompanisë në fjalë ta mbyllin si të pasuksesshëm./koha/kohaislame

Artikulli paraprakNis implementimi i Strategjisë për zhvillimin e NVM-ve
Artikulli tjetërKosova ka mbi 170 prona në rajon