Pikëpamje optimiste për industrinë hallall në vitin 2016

Rreth 25 për qind e popullsisë së botës është muslimane dhe është e qartë se ka segmente të tregjeve globale që i përmbahen kërkesave të tyre fetare.

Hallall, një fjalë arabe e cila do të thotë e lejuar sipas ligjit Islam, kjo është e nevojshme për konsumin e mallrave dhe të shërbimeve për muslimanët.

Industria hallall është një sektor që po zgjerohet me shpejtësi jo vetëm në industrinë ushqimore dhe të pijeve, por edhe në shumë tregje të tjera, duke përfshirë kozmetikën dhe kujdesin shëndetësor.

Prodhimet hallall gjenden në të gjithë botën, por zgjerimi më e shpejtë është duke u parë në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Kështu Halalli është një forcë globale e tregut që përfshin mish dhe shpezë, prodhime ushqimore, restorante, industria e shërbimit të ushqimit, të logjistikës dhe të anijeve, banka islame dhe financave, shkencë dhe teknologji të reja dhe kujdesit personal i produkteve.

Përderisa shumica e prodhimeve të tilla si ushqimi, pije, farmaceutika dhe produkte të kujdesit personal mund të sjellin një etiketë hallall, veshjet dhe këpucëve janë një përjashtim, dhe për shërbimet e ushqimit në veçanti të ushqimit mund të sigurojnë një certifikim fizik hallall.

Edhe pse ky është rasti, është ende e nevojshme për muslimanët që të udhëheqin rrugën hallall të jetës, që do të thotë sigurojnë konsumin e tyre, sjelljen, veshjen, bashkëveprimet sociale dhe çdo aspekt tjetër që është në përputhje me besimin Islam.

Përbërësit e ushqimeve të ndaluara, pra jo hallall, përfshijnë kafshët që kanë cofur, apo kanë cofur para se të therren, gjaku dhe kafshët mishngrënëse, zogjët grabitqarë, kafshët pa veshë, kafshë të therrura në emër të ndonjë tjetri, pra jo në emër të All-llahut.

Nga pikëpamja e konsumatorit musliman, produktet konsiderohen hallall kur ata janë të prodhuara pa asnjë përbërës të ndaluar, të provuar të jenë në interes të shëndetit të konsumatorit dhe mirëqenies, duhet të jenë të pastëra, higjienike dhe të kenë integritet të zinxhirit të furnizimit.

Nga ato gjithashtu duhet të përfitojë komuniteti nga i cili ato kanë ardhur dhe të gjithë përbërësit duhet të jetë të hulumtuar në secilën fazë të prodhimit.

Disa trendet globale në industrinë hallall

Sipas një raporti të Thomson Reuters, ushqim hallall përbën pothuajse 17 për qind të totalit të tregut botëror të ushqimit në vitin 2013. Dhe sipas një raporti të porositur nga Dhoma e Tregëtisë së Dubait, tregu global hallall do të jetë me vlerë US $ 1.6 trilion (RM6. 8000000000000) deri në vitin 2018, një rritje prej US $ 1100000000000 në vitin 2013 dhe në rritje me një normë vjetore të rritjes (CAGR) prej 6.9 për qind.

Përqëndrimi në industrinë hallall në Lindjen e Mesme është mjaft i dukshëm në kohët e fundit. Emiratet e Bashkuara Arabe janë duke u përgatitur për t’u kujdesur për kërkesën në rritje pasi qeveria Emirateve të Bashkuara Arabe ka njoftuar kohët e fundit ngritjen e një Tubimi Hallall, një tokë 6.7 milion metra katrorë në Qytetin Industrial Dubai, për firmat që merren me ushqim hallall, kozmetikë, dhe sende të kujdesit personal .

Artikulli paraprakAMANAH (Emaneh) – Trust
Artikulli tjetërSistemi kapitalist në kolaps, Islami shihet si zgjidhja më e mirë!