Pasioni dhe paga: Si të krijoni një balance mes tyre?

A ndiheni të bllokuar në karrierën tuaj? Ndjeheni se jeni vendosur për një rol me të cilin nuk jeni plotësisht të kënaqur? Nëse po, nuk jeni vetëm. SEEK.com kreu një hulumtim që tregon se pothuajse 60% e australianëve mendojnë se janë vendosur ose se kanë ngecur në karrierën e tyre aktuale.

“Ka shumë arsye pse kënaqësia në karrierë është e rëndësishme.” -thotë Leah Lambart, një trajner i karrierës në Relaunch Me. “Ne shpenzojmë aq shumë kohë në punë sa të qenit në një punë që nuk është e këndshme apo e kënaqshme mund të ketë një efekt shumë të dëmshëm në qenien tonë të përgjithshme.” Shumë njerëz vuajnë nga mungesa e besimit, stresi dhe ankthi për shkak të punës që nuk përputhen me pikat e forta, interesat apo vlerat e tyre. “Puna me orë të gjata në një mjedis toksik është shkatërruese.

Nga ana tjetër, kur jeni duke punuar në një punë që përputhet me personalitetin, pikat e forta dhe interesat tuaja, ka të ngjarë të jeni më të lumtur  dhe më të suksesshëm. Kjo për shkak se ju prireni të jeni më të angazhuar dhe të keni më shumë besim.

Kur kënaqësia në punë dhe paga nuk balancohen?

“Shpesh kërkimi për të gjetur punë më kuptimplote dhe një ekuilibër më të mirë punë-jetë përfshin një ndryshim karriere ku paga mund të jetë më e ulët se ajo që jeni paguar më parë”, -thotë Lambart. “Ndonjëherë paga e reduktuar do të jetë vetëm e përkohshme derisa të ndërtoni aftësitë tuaja dhe të fitoni përvojë. Por për disa pune, do të jetë një ndryshim i përhershëm me të cilin do të duhet të mësoheni.”

Sado e nevojshme të jetë, paratë nuk janë gjithçka të paktën jo për shumë prej nesh. Në një sondazh të fundit në internet, SEEK zbuloi se 58% e njerëzve mendonin se kënaqësia në karrierë ishte më e rëndësishme se paga. Nëse edhe ju mendoni kështu, mund të jetë koha për një ndryshim.
Përpara se të hidheni në një karrierë të re, është e mençur të rishikoni situatën tuaj financiare për të parë nëse mund të përballoni uljen e pagës dhe nëse po, për sa kohë. Ndiqni pesë këshillat tona, më poshtë.

Çfarë duhet të bëni kur po mendoni të merrni një punë me pagë më të ulët.

Dije me çfarë ke të bësh. Hulumtoni karrierën tuaj të ëndrrave për t’u siguruar që të dini pagat mesatare dhe perspektivat e ardhshme të punës.
Rregulloni buxhetin tuaj. Nëse jeni duke menduar për një rol me pagë më të ulët, ndërkohë që vazhdoni në një karrierë të re, duhet të përshtatni stilin e jetës tuaj për të pasqyruar të ardhurat tuaja të reja.

Bëni ndryshimin gradualisht. Një ndryshim i karrierës mund të jetë më i menaxhueshëm financiarisht nëse kaloni ngadalë. “Shikoni nëse mund të reduktoni orët tuaja të punës në tre deri në katër ditë në javë, për t’ju lejuar të studioni ose të dilni vullnetarë në profesionin tuaj që endërroni. Bërja e ndryshimit ngadalë mund të zvogëlojë stresin dhe ankthin e mundshëm të shkaktuar nga ulja e pagës.”

Gjeni mënyra të tjera për para shtesë. A mund të merrni një punë me kohë të pjesshme në fundjavë për të mbajtur disa para? Shumë njerëz fillojnë biznese në internet, të tilla si shitjen e mallrave të përdorura ose mësimdhënien për të kompensuar uljen e pagës ndërsa ndjekin karrierën e tyre të ëndrrave.
Ndonjëherë marrja e një pune me pagë më të ulët thjesht nuk është praktike, për shkak të angazhimeve financiare ose personale. Por është ende e mundur për të gjetur përmbushjen. Nëse keni dëshirë për punë krijuese, mund të regjistroheni në një kurs javor jashtë punës që përdor mendjen tuaj krijuese. /seek

Artikulli paraprakLiqeni i Ohrit pasurohet me rreth 1.7 milion rasat të peshkut koran
Artikulli tjetërSi të veprojmë ndaj punëtorëve që ju kemi mbetur borxh?