Parashikimi për ekonomitë e Ballkanit: ku në ulje e ku në ngritje?

Inflacioni, Shqipëria në vend të parë…për mirë

Këtë vit, Serbia do të ketë rritjen më të ulët ekonomike në Ballkanin Perëndimor dhe Mali i Zi do të ketë rritjen më të lartë, sipas parashikimeve të Institutit të Vjenës për Studime Ekonomike Ndërkombëtare (WiiW).

Rritja e Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) të Serbisë në vitin 2023 parashikohet nga Instituti i Vjenës në 1.3 për qind, pas 2.3 për qind një vit më parë.

Buxheti i Serbisë për vitin 2023 parashikon rritje të PBB-së prej 2.5 për qind, ndërsa Banka Kombëtare e parashikon atë ndërmjet dy dhe tre për qind dhe BERZH-i e parashikon atë në dy për qind.

Në vitin e ardhshëm, GDP-ja e Serbisë, sipas parashikimit të Institutit të Vjenës, do të rritet me 2,5 për qind, ndërsa në vitin 2025 me tre për qind.

Ministria e Financave e Serbisë njoftoi se borxhi publik i Serbisë në fund të majit të këtij viti arriti në rreth 35,52 miliardë euro, që është 51,4 për qind e PBB-së.

Në fund të muajit prill, borxhi publik ishte 34.94 miliardë euro.

Në vitin 2023, Mali i Zi, Kosova dhe Shqipëria do të kenë një rritje të PBB-së prej më shumë se tre për qind. Mali i Zi nga 3.5 për qind, Kosova nga 3.4 dhe Shqipëria nga 3.3 për qind. Bosnja do të shënojë rritje prej 1.5 për qind dhe Maqedonia e Veriut 1.6 për qind.

Në nivelin e Ballkanit Perëndimor, rritja e PBB-së do të jetë mesatarisht 1.9 për qind në vitin 2023, pastaj 2.8 për qind në vitin e ardhshëm, ndërsa në vitin 2025 do të kalojë paksa tre për qind.

Inflacioni më i ulët në Shqipëri

Inflacioni në Ballkanin Perëndimor në vitin 2023 parashikohet mesatarisht 9.5 për qind, më i larti në Serbi – 12 për qind dhe më i ulëti në Shqipëri – katër për qind.

Instituti i Vjenës analizoi ekonomitë e 23 vendeve në Evropën Qendrore, Lindore dhe Juglindore në raportin “Parashikimet e verës: Rritja në Evropën Lindore po dobësohet”.

Rritja e dobët pritet në shumë nga ekonomitë e rajonit, pavarësisht nga ajo që thuhet të jetë një qëndrueshmëri mbresëlënëse në trajtimin e pasojave ekonomike të luftës në Ukrainë.

Rritja e PBB-së së rajonit parashikohet në 1.6 për qind në vitin 2023.

Në njoftimin e WiiW thuhet se ekonomitë e rajonit vazhdojnë të rëndohen rëndë nga inflacioni i lartë, shtrëngimi i politikës monetare dhe dobësia e mjedisit ndërkombëtar.

Instituti i Vjenës parashikon rritjen ekonomike të vendeve të rajonit që janë anëtare të BE-së në një mesatare prej 1.2 për qind në vitin 2023. /tesheshi.com/

Artikulli paraprakÇ’duhet të dini nëse doni të blini makinë në Gjermani
Artikulli tjetërNëse nuk ia del dot mbanë në një fushë, nuk do të thotë se nuk do t’ia dalësh mbanë në fusha të tjera të dijes