Pandemia dhe lufta: një ngërç në tregun e biçikletave

Mungesa globale e gjysmëpërçuesve ka ndërprerë seriozisht prodhimin e makinave në Gjermani, por prodhuesit e biçikletave elektrike janë gjithashtu nën sulm, paralajmëroi shoqata ZIV.

Prodhimi i biçikletave ka filluar të vonohet, tha Zweirad-Industrie-Verband.

“Problemet tona me (prodhimin) e biçikletave elektrike janë të ngjashme me ato në industrinë e automobilave. Problemi nuk është mungesa e baterive, por mungesa e gjysmëpërçuesve për të kontrolluar ngarkimin e baterive dhe ekraneve,” shpjegoi CEO Burkhard Stork.

Pandemia e koronavirusit shkaktoi ndërprerje në zinxhirët e furnizimit të industrisë së biçikletave, por industria priste normalizimin në 18 muajt e ardhshëm. Më pas situata u përkeqësua sërish për shkak të luftës në Ukrainë, shpjegon Stork, duke paralajmëruar mungesën e shoferëve të kamionëve.

Shumë pjesë të biçikletave mbërrijnë në Evropë nga Azia Lindore dhe Juglindore, gjë që shkakton edhe probleme.

“Në vendet me kufizime të rënda pandemike, si Kina, Malajzia, Singapori dhe Vietnami, shumë fabrika janë mbyllur herë pas here gjatë dy viteve të fundit. Sot dërgesat janë përsëri të vonuara për shkak të bllokimit aktual në Kinë,” shpjegon Stork. /tesheshi/

Artikulli paraprakE padëgjuar: Kredi për…Bajram!
Artikulli tjetër62% e shqiptarëve nuk munden të kursejnë