OECD parashikon çmimin e një fuçie nafte në nivelin 270 $

Çmimi i naftës do të rritet deri në 2.5 herë – një parashikim të tillë ka bërë Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD). Ajo ka llogaritur se aty nga viti 2020 një fuçi nafte bruto e Detit të Veriut e markës Brent do të kushtojë 270 $ kundrejt çmimit aktual prej 110 $.
Stimulator i ngritjes së çmimeve të naftës do të bëhet rritja serioze e kërkesën për të në Azi. Në radhë të parë në Kinë, Indi dhe Indonezi. Në Organizatën për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD) venë në dukje se gjatë 20 viteve të fundit vëllimi i konsumit të naftës në këto vende është dyfishuar dhe janë mëse të bindur se ai do të vazhdojë të rritet. Përveç kësaj, rritja drastike e çmimeve të naftës mund të ndodhë për shkak të problemeve që presupozohet të lindin me ofertën. Ekspertët e Organizatës ndërkombëtare kanë evidentuar se vendburimet e reja të lëndës hidrokarbure nuk janë aq të pasur sa ato të vjetra. Ndërsa kosto e zhvillimit të tyre është shumë më e shtrenjtë tani për kompanitë e naftës.
Deri në momentet aktuale rekordi historik i çmimit të një fuçie nafte ka qenë një çikë më pak se 150 $. Për këtë arsye shumë ekspertë e kanë të vështirë të imagjinojnë kuotat e naftës në nivelin 270 $. Megjithatë, edhe kjo është plotësisht e mundur, shprehet analisti kryesor i sektorit të naftës dhe gazit të “Gazprombank”, Aleksandër Nazarov:

– Kur ne flasim për parashikimet afatgjata, natyrisht, nuk mund të përjashtohet kurrsesi mundësia e oshilacioneve të theksuara të çmimeve. Sepse, në qoftë se do të krahasojmë periudhën kohore prej 10 vitesh (nga viti 2003) dhe atë që po ndodh tani, dallimi është pothuajse i njëjtë si çmimi aktual i naftës dhe 270 $ për fuçi, që parashikohet nga kolegët.

Parashikimi i Organizatës për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim është në kontrast të theksuar me vlerësimet e organizatave të tjera të autoritetshme ndërkombëtare. Kështu, Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë mendon se deri në vitin 2020 çmimi i naftës do të rritet deri në 120 $ për fuçi. Edhe parashikimet e ekspertëve ruse janë shumë më të ulëta se ato të pretenduara prej 270 $ për fuçi. Shumica e specialistëve të kësaj dege besojnë se në 8 vitet e ardhshme ndonjë rritje të mprehtë të çmimeve të lëndës hidrokarbure nuk do të ketë, edhe pse maksimumi historik i tyre mund të rifreskohet disi. Ja mendimi i ekspertit të kompanisë ruse të investimeve “Veles Capital”, Vasili Tanurkov:

– I gjithë problemi konsiston në faktin, se çmime të tilla kaq të larta të naftës do të ushtrojnë presion, në radhë të parë, mbi ekonomitë e vendeve të zhvilluara. Dhe ngadalësimi ekonomik në sfondin e rritjes së çmimeve të naftës do të ndodhë kudo, domethënë jo vetëm në vendet e zhvilluara. Prandaj çmimi prej 270 $ duket si një vlerësim mjaft ekstrem. Ne parashikojmë që çmimi i naftës aty nga viti 2020 të arrijë në rreth 200 $ për fuçi.

Ndërkohë, Departamenti Amerikan i Energjisë shprehet se nafta në përgjithësi nuk do të shtrenjtohet dhe deri në vitin 2020 do të mbetet në nivelin e tanishëm. Dikasteri energjetik amerikan ndërkohë pranon se konsumi i naftës në botë do të rritet. Por oferta duhet të rritet në mënyrë proporcionale.

Artikulli paraprakA është Gjermania e vetmja përfituese e krizës?
Artikulli tjetërKosovarët më shumë në kredi sesa buxheti i shtetit