Një punëdhënës si Amazon! Ofron të paguajë shkollimin e punonjësve dhe rrit pagat minimale

Tregu aktual i punës në SHBA po merr më të mirën nga organizatat. Konkurrenca midis kompanive për të marrë talentet më të mira është e madhe. Në një epokë të quajtur “Dorëheqja e Madhe”, sepse parashikimi është se 41% e punonjësve po mendojnë për ndryshimin e punës, kompanitë mezi presin të ofrojnë përfitimet më të mëdha për të zvogëluar qarkullimin. Rritja e pagave minimale, shkollimi falas në kolegj, CEO-të që shkurtojnë fitimet e tyre, çfarë do të ndodhë më pas?

Amazon po ofron të paguajë shkollimin e kolegjit dhe të mbulojë koston e librave për më shumë se 750,000 punonjës të saj, si pjesë e një investimi prej 1.2 miliardë dollarësh për të zgjeruar arsimin dhe trajnimin e aftësive për fuqinë punëtore amerikane.

Kompania njoftoi se po siguron 125,000 mundësi shtesë punësimi lokale në të gjithë SHBA, 40,000 në korporata dhe teknologji dhe shpërblime për regjistrim deri në 3,000 dollarë.

Lajmi i mirë është se pozicionet plotësuese dhe ato të lidhura me transportin ofrojnë një pagë mesatare fillestare prej më shumë se 18 dollarë në orë dhe deri në 22,50 dollarë në orë në disa vende. Kompania gjithashtu siguron përfitime me vlerë shtesë prej 3.50 dollarë në orë. Ato përfshijnë sigurimin shëndetësor, vizual dhe dentar, si dhe deri në 20 javë pushim prindëror të paguar.

Dave Clark, CEO i Worldwide Consumer në Amazon thotë se “Ne e marrim seriozisht përgjegjësinë tonë si punëdhënës dhe duam që punonjësit tanë të kenë sukses dhe të lulëzojnë. Kjo është arsyeja pse ne ofrojmë një pagë mesatare fillestare prej mbi 18 dollarë në orë dhe ofrojmë një gamë të madhe përfitimesh gjithëpërfshirëse”.

Në një intervistë për CNBC, Andy Jassy, ​​i cili pasoi Bezos, tha se Shtetet e Bashkuara duhet të rrisin pagën minimale federale dhe jo vetëm ata. Walmart reklamoi pagat e tyre mesatare prej 16.40 dollarë/orë, ndërsa Walgreens Boots Alliance Inc tha se do të rriste minimumin e saj në 15 dollarë në tetor.

Gjashtë vjet më parë, CEO i Gravity Payments, Dan Price ngriti pagën minimale në 70,000 dollarë dhe uli pagën e tij nga 1.1 milionë dollarë në 70,000 dollarë për të ndihmuar në financimin e saj. Kjo u brohorit nga punonjësit, por u paragjykua nga Fox News, Times dhe shumë të tjerë. CEO-të që fitojnë 20-300 herë më shumë se mesatarja e punonjësve me të cilët punojnë është një normë. Pra, pse do të guxonte ai të të bënte diçka të tillë?!

Gjashtë vjet më vonë, në gusht 2021, Dan raportoi se të ardhurat ishin trefishuar, baza e klientëve ishte dyfishuar, 70% e punonjësve të tij kishin shlyer borxhet, shumë kishin blerë shtëpi për herë të parë, kontributet u rritën me 155% dhe qarkullimi i punonjësve ra me 50%. Biznesi i tij tani është një rast studimi i Shkollës së Biznesit në Harvard.

Disa kompani europiane janë përpjekur gjithashtu të eliminojnë pagat për orë për operatorët dhe të ofrojnë paga fikse. Lyft dhe Uber më parë ofruan të paguanin tarifa ligjore për shoferët që përballen me padi të mundshme në lidhje me legjislacionin e ri.

ROI i kujdesit për punonjësit është më i dukshëm tani në këtë kohë, veçanërisht pas lodhjes intensive të punonjësve 18 muaj në pandemi. A do të ishte një kohë e mirë për udhëheqësit që të zvogëlojnë pabarazinë e kompensimit duke rritur pagat më të ulëta dhe duke ulur më të lartat? Kompanitë që janë pjesë e këtij ndryshimi po shohin që punonjësit të marrin më shumë përgjegjësi, iniciativë dhe angazhim. Në fund, të gjithë punonjësit ndihmojnë në përmirësimin e organizatës, por duket se ata që janë më pranë klientit zakonisht kanë pagën më të ulët. Pra, pse të mos përpiqeni më shumë për t’i motivuar ata?

/reuters

Artikulli paraprakNë Zvicër ka punë, por nuk ka punëtorë!
Artikulli tjetërKompania kineze e makinave pa drejtues, WeRide, prezanton “Robovan” për dërgesat autonome